Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Φοιτητές του MIT κατασκευάζουν μοτοσικλέτα υδρογόνου (+video)

Ελλάδα 15:06
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Φοιτητές του MIT κατασκευάζουν μοτοσικλέτα υδρογόνου (+video)

NEWSMOTO

Φοιτητές του MIT κατασκευάζουν μοτοσικλέτα υδρογόνου (+video)

NEWSMOTO

Μια ομάδα έρευνας του Πανεπιστημίου MIT δημιούργησε μια ηλεκτρική μοτοσικλέτα με σύστημα φόρτισης υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Η μεγάλη προσπάθεια των κατασκευαστών – κυρίως στην Ιαπωνία με την κοινοπραξία HySE – να πειραματιστούν πάνω σε θερμικούς κινητήρες με καύσιμο το υδρογόνο έχει δώσει τα πρώτα αποτελέσματα τόσο στον τομέα του αυτοκινήτου όσο και στη μοτοσικλέτα. Υπάρχει όμως και η άλλη προσέγγιση που έχει να κάνει πάλι με το υδρογόνο, αλλά αυτήν τη φορά να χρησιμοποιηθεί ως καύσιμο για την φόρτιση της μπαταρίας.

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα υβριδικό σύστημα το οποίο αντί για τη χρήση βενζινοκινητήρα για τη φόρτιση της μπαταρίας, να υπάρχει το υδρογόνο το οποίο θα επιμελείται τη φόρτιση της μπαταρίας. Πάνω σε αυτό το project δούλεψε μια ομάδα φοιτητών του MIT (Massachusetts Institute of Technology) με στόχο να κατασκευάσουν την πρώτη ηλεκτρική μοτοσικλέτα υδρογόνου.

Advertisement
Advertisement

Οι φοιτητές πριν από έξι μήνες παρουσίασαν το πρώτο δείγμα της δουλειάς τους. Ως βάση της μοτοσικλέτας χρησιμοποιήθηκε μια παλαιότερη Ducati 748 στην οποία οι φοιτητές τοποθέτησαν στο κέντρο της έναν ηλεκτροκινητήρα και μια μπαταρία όπως θα έκαναν σε μια κανονική ηλεκτρική μοτοσικλέτα. Η διαφορά εδώ κρύβεται στο πίσω μέρος όπου έχει τοποθετηθεί μια φιάλη υδρογόνου.

Το υδρογόνο παίζει το ρόλο του φορτιστή της μπαταρίας βελτιώνοντας τρομακτικά τόσο την απόδοση όσο και την αυτονομία του δικύκλου. Μόλις τελειώσει το υδρογόνο στη φιάλη αυτή πολύ εύκολα και γρήγορα αντικαθίσταται (ή γεμίζει ξανά) και συνεχίζει ο οδηγός την πορεία του αντί να περιμένει μία και δύο ώρες να φορτίσει η μπαταρία του οχήματος.

Advertisement

Η ομάδα φοιτητών του MIT έχει ως στόχο να διερευνήσει τα όρια αυτής της τεχνολογίας ώστε κάποια στιγμή να φτάσει και να ξεπεράσει τα επίπεδα της μοτοσικλέτας με θερμικό κινητήρα. Το σημαντικό είναι ότι όλη η δουλειά των φοιτητών είναι open source, δηλαδή μπορεί ο καθένας να την πάρει και να τη συνεχίσει ή να τη μεταποιήσει. Μέχρι τώρα, η Kawasaki και η Yamaha έχουν ασχοληθεί περισσότερο με το ζήτημα του υδρογόνου και δεν αποκλείεται τα επόμενα χρόνια να δούμε και μια μοτοσικλέτα παραγωγής.

Advertisement

Δείτε τη δουλειά του MIT.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτή η Kawasaki έχει 48 κυλίνδρους και είναι… δίχρονη!
Αυτή είναι η πρώτη μοτοσικλέτα υδρογόνου
Το υβριδικό όνειρο που γίνεται πραγματικότητα (+video)

Advertisement