Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Aprilia SX/RX 125: Μεγάλες δόσεις διασκέδασης σε μικρή συσκευασία

Ελλάδα 7:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Aprilia SX/RX 125: Μεγάλες δόσεις διασκέδασης σε μικρή συσκευασία

NEWSMOTO

Aprilia SX/RX 125: Μεγάλες δόσεις διασκέδασης σε μικρή συσκευασία

NEWSMOTO

Πρεσβεύοντας την κατηγορία των μικρών fun bikes, τα SX και RX έρχονται δυνατότερα και καλύτερα εξοπλισμένα την κατάλληλη στιγμή, χορεύοντας παράλληλα στο ρυθμό του Euro5.

Advertisement
Advertisement

Τα Aprilia SX (Supermoto) και RX (Offroad) 125 αποτελούν τη –βενιαμίν- συνέχεια των Ιταλών στους off-road αγώνες καθώς και της μεγάλης φήμης που αποκτήθηκε στο πέρασμα του χρόνου. Γεγονός που οφείλεται στις ελαφριές μοτοσυκλέτες υψηλής απόδοσης που έχει κατασκευάσει το ιταλικό εργοστάσιο, οι οποίες είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές στην καθημερινή οδήγηση, αλλά και σε κάθε απαιτητικό, εκτός δρόμου περιβάλλον. Τα δύο μοντέλα έχουν αναβαθμιστεί σε εμφάνιση και κινητήρα, καθώς και σε επί μέρους χαρακτηριστικά, με στόχο –τι άλλο- την παροχή μεγαλύτερης απόλαυσης στην οδήγηση. Και όπως γράψαμε και στον πρόλογο, έρχονται την κατάλληλη χρονική περίοδο, αφού θα μπορούν να οδηγηθούν με δίπλωμα αυτοκινήτου.

Περί κινητήρα

Και στα δύο μοντέλα κάνει το ντεμπούτο του ένας νέος κινητήρας, που δείχνει να κυριαρχεί στην κατηγορία σε ό,τι αφορά στην απόδοση. Είναι ένας υγρόψυκτος, μονοκύλινδρος με 4 βαλβίδες, ο οποίος έχει αναβαθμιστεί στον τομέα της θερμοδυναμικής, με νέα κεφαλή για τον αναθεωρημένο θάλαμο καύσης, νέα εισαγωγή και εξαγωγή, καθώς και νέο μπουζί ιριδίου. Από άποψη επιδόσεων, έχουμε σχεδόν 15Hp/10.000rpm (11Kw) και 11,2Nm/8.000rpm σε ισχύ και ροπή αντίστοιχα. Εμβαθύνοντας τεχνικά, οι εκκεντροφόροι παρέχουν πιο επιθετικό έλεγχο των βαλβίδων και είναι επίσης νέας σχεδίασης, όπως είναι και τα καπελώτα και τα ελατήρια των βαλβίδων. Ολόκληρη η εισαγωγή έχει αναθεωρηθεί και συνοδεύεται πλέον από ένα νέο φίλτρο αέρα. Το σώμα πεταλούδας έχει τοποθετηθεί σε πιο ψηλή θέση για να είναι πιο άμεση η ροή του αέρα από την εισαγωγή στην κεφαλή. Εντελώς νέα είναι και η εξάτμιση, η οποία είναι εφοδιασμένη με έναν επίσης νέο και πιο αποδοτικό καταλυτικό μετατροπέα, καθώς και με νέο ατσάλινο τελικό που φέρει το λογότυπο Aprilia.

Advertisement
Advertisement

Η καμπύλη της ροπής είναι πλέον πιο δυναμική και η μέγιστη ισχύς αποδίδεται σε πιο χαμηλές στροφές, γεγονός που, μεταξύ άλλων, επιτρέπει χαμηλότερη κατανάλωση, εν μέρει χάρη στη βελτιωμένη ηλεκτρονική διαχείριση που προσφέρει η νέα ECU μονάδα Marelli MIUG4. Στο δρόμο, αυτό μεταφράζεται σε πιο δυνατή απόδοση με το άνοιγμα του γκαζιού, μεγαλύτερη απόλαυση στη σπορ οδήγηση και ευκολότερο χειρισμό στην πόλη, αλλά και στο χώμα. Τα παραπάνω φιλοξενούνται σε ένα στιβαρό ατσάλινο πλαίσιο δύο δοκών, το οποίο συνδυάζεται με σοβαρών προδιαγραφών ανάρτηση: το ανεστραμμένο πιρούνι των 41mm επιτρέπει διαδρομή 240mm στον τροχό. Το μακρύ ψαλίδι βελτιστοποιεί την πρόσφυση, ενώ η διαδρομή των 210mm εξασφαλίζεται από ένα μονό αμορτισέρ με προοδευτικό μοχλισμό σύνδεσης.

Advertisement

Και μιας και πιάσαμε τα περιφερειακά, αξίζει να αναφερθεί πως η Aprilia είναι το πρώτο εργοστάσιο που παρουσίασε στην κατηγορία το σύστημα ABS της Bosch με anti roll-over λειτουργία, το οποίο ενεργεί στον εμπρός τροχό. Αυτό το σύστημα εγγυάται ακρίβεια και απόλυτο έλεγχο στο φρενάρισμα, καθώς και ελεγχόμενη ανύψωση του πίσω τροχού κατά τη διάρκεια δυνατού φρεναρίσματος. Ο εμπρός δίσκος των 300mm της SX έκδοσης συνδυάζεται με πλευστή δαγκάνα δύο εμβόλων, ενώ σημαντική υποβοήθηση στην πέδηση παρέχουν ο δίσκος των 220mm και η πλευστή δαγκάνα που έχουν προσαρμοστεί στον πίσω τροχό. Αντίστοιχα, η RX έκδοση είναι εφοδιασμένη με δύο κυματιστά δισκόφρενα 260mm εμπρός και 220mm πίσω, τα οποία είναι εμπνευσμένα από τον κόσμο των αγώνων.

Advertisement

Κερασάκι η εμφάνιση

Μεγάλη προσοχή δόθηκε στο επιθετικό προφίλ αλλά και στο φινίρισμα. Το πλαίσιο, ο κινητήρας, το ψαλίδι, οι τροχοί και το δύο διατομών τιμόνι αλουμινίου είναι βαμμένα σε γυαλιστερό μαύρο χρώμα, ενώ το προφίλ του ρεζερβουάρ καυσίμου είναι νέας σχεδίασης. Το RX διαθέτει ακτινωτούς τροχούς με ανοδειωμένα μαύρα κέντρα. Όμοια και στο SX, στην περίπτωσή του όμως είναι 17 ιντσών, πιο φαρδιά και συνδυάζονται με μεγάλων διαστάσεων σπορ ελαστικά 100/80-17″ και 130/70-17″. Ο χρωματισμός Rally Tribute είναι επίσης νέος και χαρακτηρίζεται από τυπικά χρώματα της off-road κληρονομιάς της Aprilia. Κάτω από τη σέλα υπάρχει χώρος αποθήκευσης, στον οποίο μπορεί να προσαρμοστεί θύρα USB (περιλαμβάνεται στα προαιρετικά αξεσουάρ).

Advertisement

Την απαραίτητη πληροφόρηση στον αναβάτη παρέχουν τα μικρών διαστάσεων ψηφιακά όργανα, τα οποία προσφέρουν μια σειρά από νέες λειτουργίες, όπως είναι το ημερολόγιο ταξιδιού, το οποίο δίνει τη δυνατότητα θέασης της τελικής ταχύτητας και δύο μερικών χιλιομετρητών που εμφανίζουν τα χιλιόμετρα που έχουν διανυθεί κατά τη διάρκεια διαφορετικών καταγραφών.

Τα νέα RX 125 και SX 125 αναμένεται να είναι σύντομα διαθέσιμα στα σημεία πώλησης Aprilia σε Silver Speedway και Rally Tribute χρωματισμούς (RX) και Red Raceway (SX), με τις προτεινόμενες τιμές λιανικής να είναι 3.790€ για το RX και 3.890€ για το SX, ενώ και για τις δύο εκδόσεις περιλαμβάνεται στην τιμή ένα ολοκληρωμένο πακέτο προνομίων που περιλαμβάνει 2 χρόνια επέκταση της εργοστασιακής εγγύησης και 4 χρόνια οδική βοήθεια.

Διαβάστε επίσης:

Πανευρωπαϊκή παρουσίαση Piaggio Beverly 300/400 MY2021

Kymco People-S 300i Noodoe: Φλερτ με μοτοσυκλέτα

Aprilia RSV4 1100: Περισσότερες πληροφορίες, τιμές και.. ήχος