Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Από ποιο μοντέλο εμπνεύστηκε η Honda τη νέα CL500 (+video)

Ελλάδα 4:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Από ποιο μοντέλο εμπνεύστηκε η Honda τη νέα CL500 (+video)

NEWSMOTO

Από ποιο μοντέλο εμπνεύστηκε η Honda τη νέα CL500 (+video)

NEWSMOTO

Το καινούριο scrambler της Honda έχει τις ρίζες του στη θρυλική σειρά CL της δεκαετίας του 1960.

Advertisement
Advertisement

Υπάρχουν πολλοί αστικοί μύθοι για το πως και γιατί ξεκίνησαν οι αγώνες motocross. Βλέπετε, πίσω στη δεκαετία του 1950 και στις αρχές του 1960 ο όρος motocross δεν υπήρχε καθώς επικρατούσε ο όρος scrambler για εκείνους που έτρεχαν με τις μοτοσικλέτες τους σε χωράφια και δάση.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες ιστορίες είναι πίσω στο 1961 όταν κάποιοι αναβάτες από την Αμερική βρέθηκαν στην Αγγλία για έναν διάσημο αγώνα scrambler. Μόλις έφτασαν εκεί δεν υπήρχε καμία διαδρομή παρά μόνο ένα τρακτέρ με τον οδηγό του. Όταν οι αναβάτες ρώτησαν τον οδηγό τρακτέρ που είναι η πίστας, εκείνος τους απάντησε το επικό «που θέλετε να είναι, που θέλετε να την φτιάξω;».

Advertisement
Advertisement

Κάπως έτσι λοιπόν ξεκίνησε το motocross το οποίο περιορίστηκε σε κλειστές χωμάτινες διαδρομές και δεν ήταν πια ανεξέλεγκτες διαδρομές στη φύση. Η τεράστια φήμη και αποδοχή της νέας μόδας δεν άφησε ανεπηρέαστη την Honda η οποία προχώρησε στην κατασκευή της CL72. Η CL72 στην πραγματικότητα ήταν μια χωμάτινη έκδοση της CB72 και ήταν εξοπλισμένη με εμπρός τροχό 19 ιντσών, ελαστικά διπλής χρήσης και πλαίσιο ατσάλινο σωληνωτό.

 

Advertisement

Φτάνοντας (σχεδόν) στο 2023, σχεδόν 70 χρόνια από την πρώτη CL72, η Honda αποφάσισε να δημιουργήσει ένα νέο μοντέλο, την CL500, εμπνευσμένη από εκείνη τη θρυλική μοτοσικλέτα. Κοινό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό των δύο μοντέλων είναι η εξάτμιση η οποία είναι τοποθετημένη ψηλά δίπλα στη σέλα, ο στρογγυλός προβολέας, οι διπλές αναρτήσεις πίσω, η επίπεδη σέλα και ο μεγάλος τροχός εμπρός. Φυσικά, η μοτοσικλέτα του 2023 έχει πολλές σύγχρονες πινελιές όπως τους τέσσερις LED προβολείς, το ψηφιακό όργανο και τον σύγχρονο κινητήρα.

Advertisement

Ο κινητήρας της CL500 είναι ο γνωστός δικύλινδρος των 471 κ.εκ. ο οποίος αποδίδει 47 ίππους και 43,3 Nm ροπής. Συνοδεύεται από μηχανικό 6τάχυτο κιβώτιο, ενώ το γρανάζωμα στη μετάδοση έχει κοντύνει για να δώσει λίγη περισσότερη ζωηράδα στις επιταχύνσεις. Το πλαίσιο είναι δανεισμένο από την Rebel 500, ενώ οι αναρτήσεις αποτελούνται από τηλεσκοπικό πιρούνι εμπρός 41 χιλ. και μονό αμορτισέρ πίσω. Οι τροχοί είναι 19 ιντσών εμπρός και 17 ιντσών πίσω με ελαστικά διπλής χρήσης και το βάρος της μοτοσικλέτας φτάνει τα 191 κιλά.

Αναμένουμε να μάθουμε μέσα στον Δεκέμβριο την τιμή και τη διαθεσιμότητα της νέας CL500.

Advertisement

Βίντεο με τα χαρακτηριστικά της Honda CL500.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φρέσκο «μακιγιάζ» για το Honda Forza 350 (+video)
Τον Απρίλιο στην Ελλάδα η νέα Honda Transalp
Μια Honda CBR1000RR-R αφιερωμένη στο θρυλικό John McGuinness