Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Αλλάζουν όλα στην κίνηση και κυκλοφορία με μοτοσικλέτα

Ελλάδα 8:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Αλλάζουν όλα στην κίνηση και κυκλοφορία με μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

Αλλάζουν όλα στην κίνηση και κυκλοφορία με μοτοσικλέτα

NEWSMOTO

Ως μοτοσικλετιστές αρκετές φορές έχουμε πέσει στην παγίδα να οδηγούμε κοντά στη διαχωριστική γραμμή σε έναν επαρχιακό ή αστικό δρόμο που δεν γνωρίζουμε με τον κίνδυνο της σύγκρουσης να αυξάνεται σημαντικά.

Advertisement
Advertisement

Ιδιαίτερα στις αριστερές στροφές ο κίνδυνος πολλαπλασιάζεται καθώς συνήθως δεν υπολογίζουμε ότι το κεφάλι, το σώμα, ακόμα και όλη η μοτοσικλέτα βρίσκεται στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας λόγω της κλίσης που παίρνει η μοτοσικλέτα και αλλάζει ουσιαστικά το εμβαδόν που καταλαμβάνει στο χώρο.

Αυτήν ακριβώς την αστοχία έρχεται να προλάβει ένα απλό αλλά άκρως αποτελεσματικό μέτρο. Πρόκειται για μια ακολουθία από αντιολισθητικά σημάδια στο δρόμο τα οποία ενημερώσουν τον αναβάτη ότι δεν πρέπει να κινηθεί πάνω σε αυτά καθώς υπάρχει ο κίνδυνος στρίβοντας να περάσει στο αντίθετο ρεύμα.

Advertisement
Advertisement

Αν ο αναβάτης ακολουθήσει την τροχιά έξω από τα σημάδια θα είναι ασφαλής. Η συγκεκριμένη διαγράμμιση εφαρμόστηκε με εξαιρετική επιτυχία αρχικά σε πολλούς δρόμους της Αυστρίας και επεκτάθηκε αργότερα στη Γερμανία και στο Λουξεμβούργο, ενώ πολλές είναι οι χώρες (Ισπανία, Ιταλία, Πορτογαλία) που ήδη έχουν ξεκινήσει τη μελέτη ενός τέτοιου συστήματος.

Το κόστος για να δημιουργηθεί μια τέτοια διαγράμμιση είναι πολύ χαμηλό και αντίστοιχα πολύ αποτελεσματικό σε ασφάλεια. Στην Αυστρία μάλιστα, έχει καταγραφεί ότι σε ένα συγκεκριμένο πέρασμα κανένα σοβαρό ατύχημα δεν έχει γίνει μετά την τοποθέτηση των σημαδιών.

Advertisement

Πάντως, εκτός από το γεγονός ότι οπτικά υπάρχει ενημέρωση για την πορεία που πρέπει να ακολουθήσει, ο αναβάτης συνηθίζεται να μην πατάει τις λευκές γραμμές διότι σε πολλές περιπτώσεις γλιστράνε ιδιαίτερα όταν έχει βρέξει (η συγκεκριμένη διαγράμμιση είναι με αντιολισθητικό υλικό). Το σύστημα για την ώρα εφαρμόζεται μόνο στις αριστερές στροφές.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Το εξωτικό νέο κράνος της Alpinestars (+video)
Εσύ, σε ποια κατηγορία μοτοσικλέτας ανήκεις;
Γιλέκο της G-Heat σε δροσίζει τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού (+video)

 

 

Advertisement