Live Κίνηση
Περισσότερα
NEWSMOTO

Εσύ, σε ποια κατηγορία μοτοσικλέτας ανήκεις;

Ελλάδα 14:08
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Εσύ, σε ποια κατηγορία μοτοσικλέτας ανήκεις;

NEWSMOTO

Εσύ, σε ποια κατηγορία μοτοσικλέτας ανήκεις;

NEWSMOTO

Το newsmoto παρουσιάζει τις σύγχρονες και πιο δημοφιλής κατηγορίες δικύκλων που συναντάμε καθημερινά, σε μια λίστα με πολλές άγνωστες λέξεις.

Advertisement
Advertisement

Όταν βρισκόμαστε σε παρέες μοτοσικλετιστών που συζητούν μεταξύ τους για δίκυκλα τις περισσότερες φορές τους κοιτάζουμε σαν εξωγήινους. Λέξεις όπως naked, cruiser, scrambler, bobber, bagger είναι άγνωστες στους περισσότερους κάτι που δυσκολεύει τα πράγματα και απομονώνει λίγο το κοινό από το δημοφιλέστερο όχημα μετακίνησης στον κόσμο.

Καλό είναι λοιπόν να ρίξουμε μια ματιά σε κάποια βασικά σημεία των δύο τροχών με πρώτο τις κατηγορίες που χωρίζονται τα δίκυκλα. Όπως θα έχετε διαπιστώσει κινούμενοι στου δρόμους δεν είναι όλα τα δίκυκλα ίδια. Τα χαρακτηριστικά τους και η μορφή τους αλλάζει ανάλογα με την κατηγορία που βρίσκονται και κυρίως τον σκοπό για τον οποίο έχουν κατασκευαστεί. Πάμε λοιπόν να ξεδιπλώσουμε το «κουβάρι» των κατηγοριών της μοτοσικλέτας.

Scooters – Underbones

Advertisement
Advertisement

Με διαφορά η πιο δημοφιλής και εύκολα αναγνωρίσιμη κατηγορία δικύκλων στις μέρες μας είναι τα scooter. Πρόκειται για δίκυκλα που έχουν στόχο να προσφέρουν άνεση, πρακτικότητα και καλή προστασία στον αναβάτη για να καλύψει με την μέγιστη αποτελεσματικότητα τις καθημερινές μετακινήσεις.

Υποκατηγορίες

Advertisement

GT: Μεγαλύτερα scooter με ταξιδιωτικές ικανότητες, πλούσιο εξοπλισμό και καλή προστασία.

Crossover: Καινούρια κατηγορία των GT scooter με μικρές δυνατότητες κίνησης και εκτός δρόμου.

Advertisement

City – 125cc: Τα πρακτικά scooter καθημερινής μετακίνησης με έμφαση στην οικονομία.

Cargo: Τα επαγγελματικά scooter με αυξημένη δυνατότητα μεταφοράς αντικειμένων χάρη στις επιπλέον σχάρες που διαθέτουν.

Η κατηγορία των Underbones είναι τα γνωστά μας παπιά τα οποία πλέον έχουν χάσει την πρωτοκαθεδρία στην Ελλάδα, αλλά παραμένουν μια αξιόπιστη λύση αστικής μετακίνησης.

Advertisement

Roadster

Στον κόσμο των δύο τροχών κάποιοι θεωρούν τα roadster ως τον ορισμό της μοτοσικλέτας – τις πραγματικές μοτοσικλέτες. Πρόκειται για τα μοντέλα που είναι συνήθως γυμνά, λιτά στην κατασκευή τους, με όρθια θέση οδήγησης και συνδυάζουν την πρακτικότητα με την ευχάριστη οδηγική συμπεριφορά. Ιδανικές για κάποιον που θέλει να κάνει πολλά πράγματα με τη μοτοσικλέτα του.

Υποκατηγορίες

Streetfighter: Είναι η πιο σπορ μορφή των roadster με γυμνές μοτοσικλέτες υψηλών επιδόσεων, συνήθως προερχόμενες από κάποια street μοτοσικλέτα πίστας.

Naked: Πρόκειται για τις γνωστές μας γυμνές σπορ μοτοσικλέτες οι οποίες προσφέρουν διασκεδαστική οδηγική συμπεριφορά και παράλληλα μπορεί να τις χρησιμοποιήσει ο αναβάτης σε καθημερινή βάση.

Modern Classics: Η συγκεκριμένη κατηγορία είναι σχετικά νέα και περιλαμβάνει τις μοτοσικλέτες που ακολουθούν έναν ρετρό σχεδιασμό, αλλά οδηγικά είναι πολύ κοντά στις σύγχρονες naked.

Scrambler: Ουσιαστικά είναι η χωμάτινες εκδόσεις των modern classic μοτοσικλετών. Αναβιώνουν μια παλιά κατηγορία της δεκαετίας του 1960. Είναι πολύ όμορφες.

Classic: Πρόκειται για τις αυθεντικές κλασικές μοτοσικλέτες στις οποίες ο σχεδιασμός ακολουθεί την μορφή των πρωτότυπων μοτοσικλετών παλαιών δεκαετιών. Οι κινητήρες έχουν χαμηλή απόδοση και τα περιφερειακά συνήθως είναι πιο συμβατικά, με σεβασμό στο παρελθόν.

Bobber: Είναι οι scrambler μοτοσικλέτες με χοντρό εμπρός ελαστικό σε μικρότερη ζάντα, τιμώντας μια κατηγορία του παρελθόντος.

Street

Οι μοτοσικλέτες δρόμου είναι ίσως οι πιο γρήγορες και τεχνολογικά προηγμένες που μπορεί να αγοράσει κάποιος. Έχουν εξελιχθεί και κατασκευαστεί κυρίως για χρήση σε πίστα, έχουν πολύ υψηλές επιδόσεις και κορυφαία σπορ οδηγική συμπεριφορά, θυσιάζοντας κάθε είδους άνεση.

Υποκατηγορίες

Supersport: Συνήθως σε αυτήν την υποκατηγορία συμπεριλαμβάνουν όλες τις μοτοσικλέτες δρόμου με μικρό και μεσαίο κυβισμό.

Superbikes: Είναι οι κορυφαίες σπορ μοτοσικλέτες πολύ υψηλών επιδόσεων, αφιερωμένες αποκλειστικά για χρήση πίστας.

Touring

Οι μοτοσικλέτες τουρισμού είναι ιδιαίτερα δημοφιλής στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Πρόκειται για καλά εξοπλισμένες, άνετες μοτοσικλέτες με πολύ καλή προστασία στον αναβάτη για να μπορεί να ταξιδέψει εύκολα. Είναι σχεδιασμένες για να μπορούν να μεταφέρουν δύο επιβάτες με τις αποσκευές τους, ενώ διαθέτουν πολλά ηλεκτρονικά συστήματα που έχουν προέλθει από τον κόσμο των αυτοκινήτων.

Υποκατηγορίες

Sport Touring: Είναι σπορ μοτοσικλέτες με βασική δομή όπως τα Street, ωστόσο είναι σαφώς πιο άνετα, με καλύτερη κάλυψη και καλές επιδόσεις.

Adventure: Είναι με διαφορά η δημοφιλέστερη κατηγορία μοτοσικλετών στη χώρα μας καθώς συνδυάζει την άνεση, τις καλές ταξιδιωτικές ικανότητες, την καθημερινή πρακτικότητα και την κίνηση εκτός δρόμου. Είναι η πιο προσιτή μοτοσικλέτα περιπέτειας.

Super Adventure: Είναι οι μοτοσικλέτες περιπέτειας υψηλών επιδόσεων και κυρίως υψηλής τεχνολογίας. Συνήθως είναι οι ναυαρχίδες των εταιρειών και πραγματικά είναι πολύ ποιοτικές δίνοντας τη δυνατότητα στον αναβάτη να γυρίσει 3 φορές συνεχόμενες τον κόσμο χωρίς να τσαλακωθεί, από όποιο δρόμο και επιλέξει.

Street Adventure: Οι συγκεκριμένες μοτοσικλέτες είναι επίσης δημοφιλής στην Ελλάδα. Έχουν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά των adventure μοτοσικλετών με τη διαφορά ότι δεν μπορούν να κινηθούν με άνεση στο χώμα καθώς οι τροχοί τους είναι 17 ιντσών με ασφάλτινα ελαστικά.

Cruiser

Η κατηγορία των cruiser μπορεί να μην είναι στην άμεση κουλτούρα του Έλληνα αναβάτη, ωστόσο σε πολλά μέρη του κόσμου είναι στην πρώτη θέση των πωλήσεων. Πρόκειται για μοτοσικλέτες με ιδιαίτερο χαρακτήρα, συνήθως με μεγάλους κινητήρες (αν και υπάρχουν πολλές λύσεις πλέον κάτω από τα 500 κ.εκ.) με άνετη θέση οδήγησης και χαλαρή φιλοσοφία οδήγησης. Ιδανικές μοτοσικλέτες για χαλαρές βόλτες.

Υποκατηγορίες

Classic: Είναι η βασική μορφή των cruisers με χαμηλή θέση οδήγησης και φαρδύ ψηλό τιμόνι. Θυμίζουν έντονα τα παλιότερα custom τσόπερ.

Sportster: Πρόκειται για την πιο σπορ μορφή των cruiser με έντονες επιρροές από τις σπορ μοτοσικλέτες. Έχουν καλές επιδόσεις, ποιοτικές αναρτήσεις και φρένα και καλή οδηγική συμπεριφορά.

Bagger: Είναι οι cruiser με ενσωματωμένες πλαϊνές βαλίτσες στο πίσω μέρος και μεγάλη μάσκα τύπου νυχτερίδας στο εμπρός μέρος.

Touring: Είναι η δημοφιλέστερη κατηγορία των cruiser καθώς εξυπηρετεί τους αναβάτες που κάνουν μεγάλες αποστάσεις. Ο εξοπλισμός είναι υπερπλήρης, το ίδιο και η άνεση, ενώ συνήθως διαθέτουν εξελιγμένα συστήματα infotainment και δυνατά ηχοσυστήματα.

Flat Track: Πρόκειται για ειδικά διαμορφωμένες sportster οι οποίες είναι χαμηλές και με ενδιάμεσα ελαστικά, τιμώντας τις αγωνιστικές μοτοσικλέτες του παρελθόντος.

Custom: Βασίζονται σε κανονικά cruisers, ωστόσο έχουν αναβαθμιστεί από κάποιον ιδιώτη ή κάποιον βελτιωτικό οίκο αποκτώντας μοναδικό σχεδιασμό.

Enduro-Motocross

Οι χωμάτινες μοτοσικλέτες αποτελούν τον πιο προσιτό τρόπο οι αναβάτες να απολαύσουν τη φύση με διασκεδαστικό τρόπο. Είναι ελαφριές, λεπτές κατασκευές με πολύ καλές αναρτήσεις, συνήθως μικρούς μονοκύλινδρους κινητήρες, μεγάλους ακτινωτούς τροχούς και ελαστικά με «τακούνια».

Υποκατηγορίες

Enduro: Είναι οι χωμάτινες μοτοσικλέτες με φώτα και πινακίδα για κίνηση εκτός δρόμου παντός εδάφους.

Rally Raid: Είναι συνήθως πιο μεγάλες μοτοσικλέτες, πιο βαριές και πιο δυνατές, εμπνευσμένες από τα adventure τουριστικά μοντέλα. Είναι ιδανικές για ταξιδιωτικό Off-Road μεγάλων αποστάσεων.

Motocross: Συνήθως είναι αγωνιστικές ή ημι-αγωνιστικές μοτοσικλέτες, χωρίς πινακίδα και φώτα, αποκλειστικά για χωμάτινες πίστες.

Μικροκινητικότητα – ηλεκτρικά

Πρόσφατα στη ζωή μας έχουν εισβάλει και τα ηλεκτρικά δίκυκλα. Συνήθως τα ηλεκτρικά δίκυκλα ανήκουν στην κατηγορία των scooters, αλλά υπάρχουν και μικρές μοτοσικλέτες και ελάχιστες μεγάλες μοτοσικλέτες. Είναι μια πρακτική, αθόρυβη λύση μετακίνησης και κυρίως μικροαστικής μετακίνησης. Για την ώρα δεν έχουν πείσει το κοινό, αλλά σίγουρα θα μας απασχολήσουν στο μέλλον.

Η κατηγορίες των μοτοσικλετών είναι μια δυναμική κατάσταση καθώς με την πάροδο του χρόνου άλλες κατηγορίες καταργούνται, άλλες δημιουργούνται και άλλες αλλάζουν απλά ονομασία. Όπως και να έχει, από ότι καταλάβατε υπάρχει μια μοτοσικλέτα για όλες τις ανάγκες του κάθε αναβάτη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ανακοινώθηκε η τιμή του νέου Yamaha Tenere World Rally
Αγριεμένη η νέα Ducati Panigale V2
SYM ADX 125: Αστικός Ιντιάνα Τζόουνς