Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Tesla βρήκε τον… δασκαλό της;

Ελλάδα 10:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Tesla βρήκε τον… δασκαλό της;

ΝΕΑ

Η Tesla βρήκε τον… δασκαλό της;

ΝΕΑ

Η VW έχει ήδη ξεκινήσει την επίθεσή της στα ηλεκτρικά. Και το μόνο που την εμποδίζει από το να φτάσει στην κορυφή είναι η Tesla.

Advertisement
Advertisement

H εποχή της ηλεκτροκίνησης φέρνει και νέα δεδομένα σε ότι έχει να κάνει με τους πρωταγωνιστές της, με την Tesla να έχει καταφέρει εδώ και χρόνια να “πιάσει στον ύπνο” τους Ευρωπαίους, κερδίζοντάς τους ακόμα και μέσα στο σπίτι τους.

Η εταιρία που δημιούργησε ο Elon Musk έχει καταφέρει να ξεπεράσει κάθε προσδοκία, όντας πλέον το σημείο αναφοράς και το μέτρο σύγκρισης για κάθε μεγάλη αυτοκινητοβιομηχανία.

Αυτό παραδέχθηκε εμμέσως ο πρόεδρος της VW Herbert Diess, ο οποίος δήλωσε ότι στόχος της εταιρίας του είναι να βρεθεί στην πρώτη θέση των πωλήσεων ηλεκτρικών αυτοκινήτων σε όλο τον κόσμο μέχρι το 2025.

Advertisement
Advertisement

Ο ίδιος επισήμανε ότι η Τesla αποδεικνύεται σκληρότερος αντίπαλος από ότι αναμενόταν και ότι θα είναι μία πολύ σκληρή κόντρα μεταξύ των δύο εταιριών αλλά αυτό δεν θα εμποδίσει την VW από το να προσπαθήσει να την ξεπεράσει.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Diess “Δεν περιμέναμε τον άμεσο ανταγωνιστή μας από την Αμερική να είναι τόσο γρήγορος και τόσο καλά προετοιμασμένος”.

Advertisement

Πάντως αυτή η τακτική του Diess να φέρνει διαρκώς στις ομιλίες του ως μέτρο σύγκρισης την Tesla έχει επικριθεί αρκετές φορές. Ο Diess όμως επιμένει να αναδεικνύει την ευελιξία της Τesla θέλοντας να ασκήσει κριτική στις δυσκίνητες δομές της γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας.

Και όχι άδικα βεβαίως μιας και η Tesla προχωρά με διαρκή άλματα, ανοίγοντας φέτος το πρώτο ευρωπαϊκό gigafactory κοντά στο Βερολίνο. Μία κίνηση που απειλεί ευθέως τις γερμανικές αυτοκινητοβιομηχανίες στο ίδιο τους το σπίτι, με τον Diess να έχει δηλώσει ότι περιμένει μία προκλητική άνοδο της Tesla το αμέσως προσεχές διάστημα.

Advertisement

Σε ότι αφορά την δική του εταιρία, ο Diess θέλει να την τοποθετήσει στο Νο. 1 της παγκόσμιας παραγωγής ηλεκτρικών μέχρι το 2025, στηρίζοντας όλη αυτή την πρόθεσή του στην ευρεία γκάμα μοντέλων που πρόκειται να παρουσιάσει η εταιρία τα επόμενα χρόνια σε όλες τις κατηγορίες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο για αυτή την εξέλιξη είναι το μερίδιο αγοράς στις ΗΠΑ όπου κυριαρχεί η Tesla. Eκεί η VW σκοπεύει να φθάσει το 10% της αγοράς των ηλεκτρικών μέχρι το 2025.

Advertisement

Κάτι όμως που δεν είναι καθόλου εύκολο, μιας και απαιτείται η κατασκευή ενός νέου εργοστασίου μπαταριών, την ίδια στιγμή όμως που η αγορά της Κίνας ζητά όλο και περισσότερες επενδύσεις λόγω της εκρηκτικής αύξησης των πωλήσεων σε ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Παρ’ όλα αυτά, η VW έχει από το Μάρτιο αναγγείλει την επένδυση 7,1 δισ. δολαρίων για παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων στην Βόρεια Αμερική, με σχέδια να προσφέρει πάνω από 25 νέα ηλεκτρικά μοντέλα στις αγορές των ΗΠΑ, Καναδά και Μεξικό μέχρι το 2030.

Από την άλλη ο ισχυρός άντρας της Tesla και του Twitter πλέον, ο πολύς Elon Musk, είπε σε συνέντευξή του στους Financial Times πως η VW είναι η εταιρεία που έχει σημειώσει τη μεγαλύτερη πρόοδο στη μετάβαση προς την ηλεκτροκίνηση. Μετά την Tesla φυσικά…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έρχεται «καυτή» έκδοση για το VW ID.3
Η VW θα μπει δυναμικά στην αγορά των ΗΠΑ
Τα πρώτα «γερμανικά» Tesla ήρθαν στην Ελλάδα (+video)