Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βρέθηκε λύση για τα diesel;

Ελλάδα 11:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Βρέθηκε λύση για τα diesel;

ΝΕΑ

Βρέθηκε λύση για τα diesel;

ΝΕΑ

Μπορεί η ανάμιξή της στο dieselgate να της έχει κοστίσει πάνω από 300 εκατ. ευρώ, όμως η Bosch φαίνεται ότι βρήκε τρόπο για να μειώσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τους ρύπους των diesel, με μια σειρά από νέες μηχανολογικές λύσεις. ΣΠΥΡΟΣ ΧΩΤΟΣ (sh@newsauto.gr)

Advertisement
Advertisement

Ειδικότερα, μιλώντας κατά τη διάρκεια της ετήσιας συνέντευξης τύπου της εταιρείας, ο Πρόεδρος της Bosch, Δρ. Volkmar Denner, ανέφερε χαρακτηριστικά ότι υπάρχει μέλλον για το diesel, αφού η εταιρεία ανακάλυψε μια νέα τεχνολογική διαδικασία που επιτρέπει στον diesel κινητήρα να έχει πολύ χαμηλές εκπομπές ρύπων.

Έτσι, με τη χρήση της νέας αυτής τεχνολογίας τα diesel οχήματα θα μπορούν να εκπέμπουν μόλις 13 mg NOx ανά χιλιόμετρο (μέση τιμή), ένα νούμερο σχεδόν 10 φορές χαμηλότερο από το αυστηρότερο όριο των 120 mg/km που έχει τεθεί για το 2020. Ακόμη και στις πιο απαιτητικές συνθήκες οδήγησης στην πόλη, η εταιρεία υπόσχεται μια τιμή μόνο 40 mg/km.

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, για να το επιτύχει αυτό η Bosch συνδυάζει μια προηγμένη τεχνολογία ψεκασμού, ένα νέο σύστημα ψύξης και ένα επίσης νέο, «έξυπνο» σύστημα ελέγχου της θερμοκρασίας στο εσωτερικό του κινητήρα.

Advertisement
Advertisement

Το πιο σημαντικό στοιχείο της λύσεως της εταιρείας αποτελεί το γεγονός ότι όλα τα παραπάνω αποτελούν ουσιαστικά εξέλιξη τωρινών τεχνολογιών και τεχνικών που εφαρμόζονται στους diesel κινητήρες και έτσι δεν απαιτούν επιπλέον εξαρτήματα που θα αύξαναν το κόστος τους ή τεχνολογίες όπως η 48Volt μπαταρία που πολλοί κατασκευαστές τοποθετούν πλέον στα οχήματά τους. Μάλιστα, σύμφωνα πάντα με την Bosch, δεν υπάρχει επίπτωση στην κατανάλωση του αυτοκινήτου, ενώ και οι εκπομπές CO2 διατηρούνται χαμηλά.

Bosch diesel 640a

Advertisement

Όπως προείπαμε ο Πρόεδρος της Bosch τόνισε εμφατικά ότι με αυτή τη νέα τεχνολογία εξασφαλίζεται το μέλλον του diesel, αφού πλέον οι υψηλοί ρύποι του και κυρίως τα NOx για τα οποία τόσο έχουν κατηγορηθεί οι πετρελαιοκινητήρες, μειώνονται σε τέτοιο βαθμό ώστε οι εκπομπές ρύπων πολύ σύντομα δεν θα είναι ζήτημα.

Στην ερώτηση του πότε μπορεί να περάσει στην παραγωγή η νέα αυτή τεχνολογία, η Bosch απαντά ότι αυτό μπορεί να γίνει άμεσα, αφού όπως προείπαμε δεν απαιτούνται χρονοβόρες διαδικασίες και επιπλέον εξαρτήματα στους υπάρχοντες diesel για να την υιοθετήσουν.

Advertisement

Μάλιστα, προχωρώντας ακόμη παραπέρα, η εταιρεία υπόσχεται ότι μέσω της χρήσης τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης στο άμεσο μέλλον και με την εξαίρεση των εκπομπών CO2, οι κινητήρες diesel δεν θα εκπέμπουν κανέναν άλλο ρύπο.

Εμείς να σημειώσουμε μόνο ότι θα περιμένουμε να δούμε και στην πράξη την αποτελεσματικότητα του συστήματος της Bosch και το κατά πόσο τελικά μειώνονται όντως οι εκπομπές NOx στα επίπεδα που υπόσχεται η εταιρεία, δίνοντας έτσι το «φιλί ζωής» στους diesel.

Bosch diesel 640

Advertisement