Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Βόρεια Κορέα: Δείτε ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην χώρα του Κιμ (+video)

Ελλάδα 9:01
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Βόρεια Κορέα: Δείτε ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην χώρα του Κιμ (+video)

ΝΕΑ

Βόρεια Κορέα: Δείτε ποια αυτοκίνητα κυκλοφορούν στην χώρα του Κιμ (+video)

ΝΕΑ

Η Bόρεια Κορέα με πληθυσμό 25 εκατομμυρίων κατοίκων έχει σε κυκλοφορία μόλις 30.000 αυτοκίνητα αδιευκρίνιστων προδιαγραφών. Και μερικά πολύ εκλεκτά για τον ίδιο τον Κιμ.

Advertisement
Advertisement

Σε μία χώρα αποκλεισμένη από τον υπόλοιπο κόσμο, με ένα αυταρχικό καθεστώς από τα πιο σκληρά του πλανήτη και με κανονισμούς ακόμα και για τον τύπο των μαλλιών (υπάρχουν γύρω στα 25 είδη κουρέματος εγκεκριμένα από την κυβέρνηση) είναι μάλλον άσκοπο να μιλά κανείς για αυτοκίνητα. Τουλάχιστον με τον τρόπο που εννοούν το αυτοκίνητο στον υπόλοιπο πλανήτη.

Η χώρα είναι κλειστή και σε αυτόν τον τομέα, με το αυτοκίνητο να αποτελεί ένα είδος ακραίας πολυτέλειας για τον απλό πολίτη, που πολύ δύσκολα μπορεί να φθάσει. Το φθάνουν όμως εύκολα τα μέλη του Κόμματος και τα κυβερνητικά στελέχη, τα οποία με διάφορους πλάγιους τρόπους καταφέρνουν να αποφεύγουν τον αποκλεισμό και να αποκτούν πανάκριβες Mercedes (οι αγαπημένες τους) ή ακόμα και supercars.

Advertisement
Advertisement

Είναι χαρακτηριστικό ότι σε ένα κράτος με 25 εκατομμύρια κατοίκους, βρίσκονται σε κυκλοφορία μόλις 30.000 αυτοκίνητα, καθιστώντας τη Βόρεια Κορέα το κράτος με το μικρότερο δείκτη κατοχής αυτοκινήτου ανά κάτοικο σε όλο τον πλανήτη.

Σε μία χώρα που στρατοκρατείται, είναι προφανές ότι τα περισσότερα οχήματα που μπορεί να δει κανείς στους δρόμους είναι στρατιωτικά. Έτσι το μεγαλύτερο μέρος της εγχώριας παραγωγής οχημάτων αφορά ελαφρά και βαρέως τύπου στρατιωτικά οχήματα, με την εταιρία Sungri Motor να έχει αναλάβει αυτόν τον ρόλο. Η ίδια κατασκευάζει και αντίγραφα ξένων αυτοκινήτων, τα οποία όμως δεν έχουν απήχηση στο κοινό της χώρας.

Advertisement

Η βασική εταιρία παραγωγής αυτοκινήτων στην χώρα, είναι η Pyeonghwa Motors, η οποία δημιουργήθηκε το 2000 σε μία προσπάθεια ανοίγματος και συνεργασίας με τη Νότια Κορέα. Η αρχική παραγωγή αφορούσε αντιγραφές των Fiat Senna και Doblo όμως όταν έληξε η συμφωνία τα περισσότερα είναι πλέον αντίγραφα αυτοκινήτων από την Κίνα (τα οποία με την σειρά τους είναι αντίγραφα Γερμανικών, Γιαπωνέζικων κ.λπ.).

Εκτός από αυτά, το σύστημα έχει τις κατάλληλες μεθόδους ώστε να εφοδιάζει τα μέλη της κυβέρνησης και του κόμματος με μοντέλα εισαγωγής από τρίτες χώρες, με ιδιαίτερη αγάπη στις Mercedes η οποίες είναι και τα ντε φάκτο αυτοκίνητα της βορειοκορεάτικης νομενκλατούρας. Υπάρχουν επίσης και αρκετά Lexus αλλά και άλλες πολυτελείς μάρκες σε μικρότερους αριθμούς, μετά από μία μαζική εισαγωγή που έγινε πριν λίγα χρόνια για τα μέλη του κόμματος, με παράνομους τρόπους.

Advertisement

Στους δρόμους μπορείς να δεις σπάνια και κάποιο Toyota ενώ υπάρχουν και αρκετά Volvo, από ένα φορτίο της δεκαετίας του 1970, με πάνω από 1000 μοντέλα 144 τα οποία ξέμειναν στην χώρα. Αυτό που κάνουν πάντως σήμερα οι ελάχιστες ντόπιες βιομηχανίες είναι να παίρνουν ένα ξένο αυτοκίνητο, να το διαλύουν σε κομμάτια και να προσπαθούν να το αντιγράψουν, προφανώς με μηδαμινή επιτυχία.

Όσο για τον Κιμ είναι γνωστή η αγάπη του για τα ακριβά πράγματα και ιδίως για τα αυτοκίνητα. Κατά καιρούς έχει κυκλοφορήσει ότι διαθέτει αρκετές Mercedes, Rolls Royce, Range Rover, ένα R8 και πολλά ακόμα. 

Advertisement

Πάτα το κουμπί (της Rolls…) ρε Κιμ και άσε τον λαό με τις ορθοπεταλιές…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ποιο είναι το αγαπημένο θωρακισμένο αυτοκίνητο του Kim Jong-un;
Έτσι αποκτά τις λιμουζίνες ο Kim Jong Un
Λαθρέμπορος αυτοκινήτων ο Kim Jong-Un