ΝΕΑ

Λαθρέμπορος αυτοκινήτων ο Kim Jong-Un

Ελλάδα 6:32
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Λαθρέμπορος αυτοκινήτων ο Kim Jong-Un

ΝΕΑ

Λαθρέμπορος αυτοκινήτων ο Kim Jong-Un

ΝΕΑ

Ο Βορειοκορεάτης ηγέτης έφερε λαθραία στην χώρα του 800 αυτοκίνητα, διαφόρων τύπων και αξίας. Αγαπημένες του μάρκες οι: Rolls Royce, Lexus, Toyota, Nissan,  Mitsubishi και Mercedes . Τα οχήματα έφταναν στην Βόρεια Κορέα μέσω δύο άλλων χωρών και πάντα με την βοήθεια παράνομου δικτύου.

Advertisement
Advertisement

 

Η Βόρεια Κορέα είναι ίσως το τελευταίο «Μαύρο Πρόβατο» του κόσμου και παρά τις τελευταίες συμφωνίες / επικοινωνία του ηγέτη τους, Kim Jong-Un, εξακολουθούν να ισχύουν κυρώσεις, οι οποίες έχουν σκοπό να τιμωρήσουν τον δικτάτορα και να τον αναγκάσουν να συμβαδίσει με τον υπόλοιπο κόσμο. Παρόλα αυτά, η Βόρεια Κορέα κατορθώνει να παρακάμπτει τις κυρώσεις και ο Kim Jong-Un εξακολουθεί να απολαμβάνει όλα τα πλεονεκτήματα της θέσης του.

Advertisement
Advertisement

Μάλιστα στις συναντήσεις του ο κομμουνιστής ηγέτης εμφανιζόταν στις τοποθεσίες των συναντήσεων με πολυτελή αυτοκίνητα. Όταν συναντήθηκε με τον αμερικανικό υπουργό Εξωτερικών Mike Pompeo ήταν σε μία Rolls Royce Phantom, και για συνάντηση με τον πρόεδρο Donald Trump χρησιμοποίησε μία θωρακισμένη Mercedes-Maybach S600.

Αμέσως όλοι αναρωτήθηκαν που βρήκε τα οχήματα, αν του παραχωρήθηκαν ή πως τα αγόρασε. Η Mercedes δήλωσε πως είχε αρνηθεί την πώληση οχήματος στον Un και μάλιστα «έψαξε» να βρει την προέλευσή της. Το μυστήριο παρέμεινε ως την στιγμή που, μία αμερικανική μη κερδοσκοπική οργάνωση η Center for Advanced Defense Studies (C4ADS) έριξε φως και ανακοίνωσε ένα πιθανό σενάριο για το πώς αυτά τα αυτοκίνητα και άλλα είδη πολυτελείας «μπαίνουν» στην Βόρεια Κορέα.

Ο οργανισμός λέει ότι η χώρα βασίζεται σε ένα δίκτυο λαθρεμπόρων που καλύπτει έως και 90 χώρες . Ο δακτύλιος αυτός βοηθάει στην αγορά προϊόντων από την χώρα προέλευσης τους και στη συνέχεια τα… εξαφανίζει μέσω διαδοχικών αποστολών σε τρίτες χώρες, όχι απαραίτητα χαμηλής ανάπτυξης . Τελικά, τα προϊόντα αυτά φθάνουν στη Ρωσία και την Κίνα, από όπου αποστέλλονται στη Βόρεια Κορέα. Η οργάνωση πιστεύει πως μεταξύ 2015 και 2018, ένα σύνολο 800 οχημάτων κατόρθωσε να βρει το δρόμο του στην Βόρεια Κορέα χώρα μέσω λαθρεμπόρων. Οι ιθύνοντες της υποστηρίζουν πως τις παράνομες εισαγωγές ελέγχει ο ίδιος ο Kim Jong-Un ή κάποιοι στενοί συνεργάτες του.

Advertisement

Η Lexus φαίνεται να είναι η αγαπημένη μάρκα του κόμματος και του ηγέτη του, με την πλειοψηφία 537 αυτοκινήτων να κινούνται στους δρόμους της Pyongyang αλλά και στις επαρχείες κυρίως από αξιωματούχους της κυβέρνησης. Τα μοντέλα που έχουν εισαχθεί είναι τα: GS350, GX460, LS430, LX470, LX570 και ES250. Ακολουθεί η Toyota με 66 αυτοκίνητα (HiAce, Corolla, Rav4, Hilux, Land Cruiser, Prado, Highlander, Alphard), η Nissan με 43 αυτοκίνητα (Almera, Atlas, Patrol, Terrano, X-Trail, Pathfinder) και τέλος υπάρχουν επίσης αυτοκίνητα της Mitsubishi, της Mercedes και της Rolls Royce .

Σύμφωνα με την έκθεση, οι εισαγωγές αυτοκινήτων προέρχονται από τέσσερις χώρες και τρεις ηπείρους. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων, τα αυτοκίνητα εισήλθαν στη Βόρεια Κορέα μέσω του σιδηροδρομικού σταθμού Tumangang στο Rason, ενώ άλλα έφτασαν από την θάλασσα μέσα σε κοντέινερ.

Advertisement