Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

«Βυθίζονται» οι πωλήσεις diesel στην ΕΕ

Ελλάδα 12:13
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

«Βυθίζονται» οι πωλήσεις diesel στην ΕΕ

ΝΕΑ

«Βυθίζονται» οι πωλήσεις diesel στην ΕΕ

ΝΕΑ

Οι Ευρωπαίοι καταναλωτές γυρίζουν την πλάτη στα πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα και στρέφονται στις νέες μορφές κίνησης.

Advertisement
Advertisement

Νέα μεγάλη πτώση 14,1% σημείωσε η ζήτηση για πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα στην ΕΕ το τρίτο τρίμηνο περιορίζοντας το ποσοστό στο σύνολο της αγοράς σε μόλις 29,1%.

Αντίθετα οι πωλήσεις βενζινοκίνητων αυτοκινήτων αυξήθηκαν περαιτέρω αντιπροσωπεύοντας το 59,5% του συνόλου της ευρωπαϊκής αγοράς.

Advertisement
Advertisement

Παράλληλα την ίδια περίοδο τα αυτοκίνητα με ηλεκτρική φόρτιση αποτέλεσαν το 3,1% των συνολικών πωλήσεων στην ΕΕ ενώ τα οχήματα με εναλλακτικά καύσιμα κατέλαβαν το 11,3% της αγοράς.

Βενζίνη Vs Diesel

Advertisement

Από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο του 2019 , ο αριθμός των πετρελαιοκίνητων οχημάτων που ταξινομήθηκαν στην Ευρωπαϊκή Ένωση μειώθηκε κατά 14,1% και ανήλθαν σε 1 εκατομμύριο μονάδες. Ως αποτέλεσμα, το μερίδιο αγοράς του πετρελαίου diesel έπεσε κάτω από το 30%.

Μάλιστα τέσσερις από τις πέντε μεγαλύτερες αγορές της ΕΕ σημείωσαν διψήφιο ποσοστό πτώσης, και ειδικότερα στην Ισπανία η πτώση κυμάνθηκε στο 34,7%, στην Ιταλία σε 24,5%, στη Βρετανία σε 20,8% και στην Γαλλία κατά 12,6%.

Advertisement

Η Γερμανία αντίθετα κατέγραψε άνοδο 4,7% στις πωλήσεις πετρελαιοκίνητων αυτοκινήτων.

Οι πωλήσεις αυτοκινήτων βενζίνης επωφελήθηκαν αναπόφευκτα από αυτή τη μείωση της ζήτησης πετρελαίου, αυξάνοντας κατά 6,1% (ή 121,216 μονάδες) σε σύγκριση με ατο αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Με εξαίρεση την Ισπανία (-2,8%), όλες οι μεγάλες αγορές της ΕΕ – Γαλλία, Βρετανία, Γερμανία και Ιταλία – σημείωσαν αύξηση στις πωλήσεις οχημάτων βενζίνης. Η Ιταλία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό (+ 35,6%). Σε όλη την ΕΕ, τα βενζινοκίνητα αυτοκίνητα επέκτειναν το μερίδιο της αγοράς τους από 57,4% σε 59,5% το τρίτο τρίμηνο του 2019.

Advertisement

Οχήματα εναλλακτικής ισχύος (APV)

Κατά το τρίτο τρίμηνο , οι εγγραφές αυτοκινήτων με εναλλακτική ισχύ στην Ευρωπαϊκή Ένωση παρουσίασαν ισχυρή ανάπτυξη 46,2%.

Περίπου 110.630 ηλεκτροκίνητα οχήματα (ECV) πουλήθηκαν στην ΕΕ σημειώνοντας άνοδο 51,8% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2018.

Ο τομέας των αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων (BEV) ήταν η βασική κινητήρια δύναμη πίσω από την αύξηση αυτή καθώς οι οι πωλήσεις τους διπλασιάστηκαν (ποσοστό ανόδου 126,3%), ενώ αντίθετα η ζήτηση για plug-in υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (PHEV) μειώθηκε κατά 7,6%.

Τα υβριδικά ηλεκτρικά οχήματα (HEV) σημείωσαν σημαντικό άνοδο 47,0%, ενώ από τον Ιούλιο έως τον Σεπτέμβριο καταγράφηκαν 223.868 πωλήσεις αυτοκινήτων.

Άλλα οχήματα με κινητήρα εναλλασσόμενου ρεύματος (APV) – τα οποία περιλαμβάνουν εκείνα που κινούνται με αιθανόλη (E85), υγραέριο (LPG) και φυσικό αέριο (NGV) – σημείωσαν θετικά αποτελέσματα καθώς οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 36,0%.

Αναφορικά με τις πέντε μεγάλες αγορές αυτοκινήτων της ΕΕ, κάθε μία από αυτές σημείωσε σημαντική αύξηση στις συνολικές πωλήσεις οχημάτων εναλλακτικής ισχύος κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019. Η Γερμανία σημείωσε το υψηλότερο ποσοστό 71,4%, ενισχυμένο λόγω της έντονης ζήτησης ηλεκτρικών οχημάτων (+ 46,5%), και ακολουθούν η Γαλλία με 35,7%, η Ισπανία με 31,9% και η Ιταλία με 28,6%.

Διαβάστε περισσότερα:

«Ρημάδια» επτά στα δέκα μεταχειρισμένα που πωλούνται!

Αποκλειστικό! Από ΚΤΕΟ θα περνούν κάθε χρόνο τα παλαιά αυτοκίνητα

Ακάθεκτες συνεχίζουν οι εισαγωγές μεταχειρισμένων αυτοκινήτων