Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Video: «Πριν λίγο καιρό δεν έκοψα ταχύτητα»!

Ελλάδα 10:47
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Video: «Πριν λίγο καιρό δεν έκοψα ταχύτητα»!

ΝΕΑ

Video: «Πριν λίγο καιρό δεν έκοψα ταχύτητα»!

ΝΕΑ

Εάν όλοι οι οδηγοί μείωναν τη μέση ωριαία ταχύτητα κατά 5% τότε οι θάνατοι στο δρόμο θα μειώνονταν κατά 30%. Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Πάνος Μυλωνάς) που φέτος συμπληρώνει 12 χρόνια δράσης, και η Αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα παραχώρησαν σήμερα συνέντευξη Τύπου στην κεντρική Αίθουσα του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΤΑΚΗ ΠΟΥΡΝΑΡΑΚΗ

Αφορμή η νέα ενημερωτική καμπάνια με τίτλο «Πριν από λίγο καιρό δεν έκοψα ταχύτητα» η οποία είναι αφιερωμένη στην 4η Παγκόσμια Εβδομάδα Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Τη συνέντευξη Τύπου τίμησε με την παρουσία του ο Αναπληρωτής Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, Αργύρης Περουλάκης.

Μέσω της καμπάνιας ενημέρωσης που είναι η 3η σχετική από το ΙΟΑΣ γίνεται προσπάθεια να περάσει ένα μήνυμα στην Ελληνική κοινωνία όσον αφορά στην Οδική Ασφάλεια. Παρότι είναι τεράστια η σημασία του θέματος δεν υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση. Στην Ευρώπη μειώνονται τα τροχαία ενώ στη χώρα μας πέρυσι είχαμε αύξηση. Υπολογίζεται πως η Ελλάδα μπορεί να εξοικονομήσει 2% του ΑΕΠ από την μείωση των τροχαίων ατυχημάτων. Σύμφωνα με τον κ. Περουλάκη είναι πολύ σημαντική η εκπαίδευση στα σχολεία: «Τα παιδιά θα εκπαιδεύσουν τους μεγάλους» κατέληξε ο αναπληρωτής επικεφαλής.

Advertisement
Advertisement

ioas-denekopsataxitita-b640

Η πρόεδρος του ΙΟΑΣ, Βάσω Μυλωνά παρουσίασε την νέα καμπάνια για την οδική ασφάλεια που δίνει έμφαση στην μείωση της ταχύτητας, έχοντας δίπλα της τη Παραολυμπιονίκη, Δήμητρα Κολοκύθα, καθηλωμένη από Τροχαίο λόγω υπερβολικής ταχύτητας: «Το 30% των τροχαίων συμβαίνουν λόγω υπερβολικής ταχύτητας. Οι νέοι 15-29 πλήττονται περισσότερο. Εμείς ετοιμάσαμε δράσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Εβδομάδας Οδικής Ασφάλειας του ΟΗΕ. Η αύξηση της ταχύτητας προκαλεί αντίστοιχα αύξηση απόστασης ακινητοποίησης. Θέλουμε να στείλουμε το μήνυμα ‘Κόψτε Ταχύτητα’. Σας παρακαλώ όλους να βοηθήσετε στην ευαισθητοποίηση κοινού και οδηγών για την ταχύτητα. Χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση στους οδηγούς. Στη χώρα μας δεν υπάρχει. Πρέπει να επενδύσουμε στην παιδεία. Επιπλέον απαιτείται αυστηρή εφαρμογή του ΚΟΚ. Θα πρέπει το 10% των παραβατών ορίων ταχύτητας να πιάνονται γι’ αυτό απαιτείται συστηματικός έλεγχος συστηματικός, επιβολή του νόμου, έντονη παρουσία Τροχαίας. Επίσης χρειάζεται ενημέρωση. Ελάχιστοι γνωρίζουν πόση σημασία έχει να κρατάμε αποστάσεις».

ioas-denekopsataxitita-c640tall

Advertisement

Εάν όλοι οι οδηγοί μείωναν τη μέση ωριαία ταχύτητα κατά 5% τότε οι θάνατοι στο δρόμο θα μειώνονταν κατά 30%. Σημειώστε πως ένα αυτοκίνητο που κινείται με ταχύτητα 50km/h χρειάζεται 27 μέτρα για να ακινητοποιηθεί. Αν η ταχύτητά του πάει στα 60km/h απαιτούνται 36 μέτρα. Στα 80km/h απαιτούνται 58 μέτρα.

ioas-denekopsataxitita-d640

Advertisement

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία τα θύματα από υπερβολική ταχύτητα είναι νέοι άνδρες.

Εδώ μπορείτε να δείτε και το σχετικό βίντεο της καμπάνιας του ΙΟΑΣ.

Advertisement