Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Η Ελλάδα στενάζει απο τα γερασμένα αυτοκίνητα

Ελλάδα 14:04
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Η Ελλάδα στενάζει απο τα γερασμένα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Η Ελλάδα στενάζει απο τα γερασμένα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Όσο αυξάνεται ο μέσος όρος ηλικίας των αυτοκινήτων που κυκλοφορούν στην χώρα μας τόσο θα αυξάνονται οι συνέπειες για την υγεία μας από την ρύπανση, ενώ τα τροχαία ατυχήματα που σκοτώνουν τους νέους.

Advertisement
Advertisement

Ο ελληνικός στόλος αυτοκινήτων είναι από τους πιο γερασμένους στην Ευρώπη, αφού η χώρα μας έχει μέσο όρο ηλικίας λίγο πάνω από τα 16 έτη, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων (ACEA).

Tην ίδια ώρα που ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώνεται στα 12 χρόνια.

Χαρακτηριστικό είναι ότι στα τροχαία συμβάντα με αυτοκίνητα ηλικίας έως 5 ετών, το ποσοστό των νεκρών βρίσκεται στο 15%. Και εκτοξεύεται στο 30% όταν η ηλικία του αυτοκινήτου φτάνει τα 16-25 χρόνια.

Advertisement
Advertisement

Το ποσοστό παραμένει αρκετά υψηλό, στο 26%, όταν η ηλικία του αυτοκινήτου βρίσκεται μεταξύ 26-30 έτη, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ που δημοσίευσε πρόσφατα. Αξιοσημείωτο είναι ότι στα αυτοκίνητα ηλικίας μέχρι 5 ετών το 35% των οδηγών βγαίνει δίχως γρατζουνιά.

Για τα αυτοκίνητα ηλικίας 16-25 ετών, αυτή η αναλογία μειώνεται στο 23%. Για αυτοκίνητα ηλικίας 26-30 ετών το ποσοστό αυτό μειώνεται ακόμη περισσότερο στο 15%.

Advertisement

Μικρότερο είναι το πρόβλημα στα καινούρια αυτοκίνητα και στους τραυματισμούς, καθώς στο σύνολο των ατυχημάτων το 19% έχει τραυματιστεί σοβαρά. Όταν το ποσοστό αυτό στα αυτοκίνητα 16-25 ετών είναι 23% και για τα οχήματα 26-30 ετών στο 21%.

Ένας από τους βασικούς λόγους που συμβαίνει αυτό είναι το σύνολο των συστημάτων υποβοήθησης οδηγού που έχουν όλα τα σύγχρονα αυτοκίνητα σε σχέση με τα παλιότερα που δεν έχουν καν τα βασικά (π.χ. ESP), δίχως να αναφέρουμε την κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Advertisement

Από την άλλη, τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα βελτιώνει συνεχώς τις υποδομές και διαρκώς δίνονται στην κυκλοφορία αυτοκινητόδρομοι που βελτιώνουν τα επίπεδα ασφάλειας.

 

ΑΚΟΜΑ:
Τέλος στα ηλεκτρικά πατίνια;
Τέλος τα ατυχήματα σε διαβάσεις τρένων!
Ανατριχιαστικό: Οδηγός λεωφορείου με μαθητές και χωρίς δίπλωμα

Advertisement