Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρέμουν οι Τούρκοι: Ξεκίνησαν τα ελληνικά F-16 Viper!

Ελλάδα 21:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τρέμουν οι Τούρκοι: Ξεκίνησαν τα ελληνικά F-16 Viper!

ΝΕΑ

Τρέμουν οι Τούρκοι: Ξεκίνησαν τα ελληνικά F-16 Viper!

ΝΕΑ

Παραδόθηκαν τα δύο πρώτα αναβαθμισμένα F16 Viper που σε συνδυασμό με τα Rafale δημιουργούν νέα δεδομένα στο Αιγαίο. Αφιερωμένα σε εκείνους που ονειρεύονται να έρθουν νύχτα…

Advertisement
Advertisement

Μετά από καιρό αναμονής παραδόθηκαν σήμερα τα δύο πρώτα ελληνικά F-16V στην Πολεμική Αεροπορία, ανεβάζοντας το θερμόμετρο στην γειτονική χώρα η οποία ακόμα δεν έχει βρει τρόπο για αναβάθμιση των δικών της F-16, ενώ παρακολουθεί αμήχανα την απόκτηση των Rafale από την Ελλάδα.

Η παράδοση έγινε από κοινού από την ΕΑΒ και την Lockheed Martin, με τα Viper να εντάσσονται άμεσα στα επιχειρησιακά σχέδια.

Τα Viper είναι μία σημαντικά αναβαθμισμένη έκδοση του κλασικού πλέον μαχητικού και είναι ένα από τα πιο εξελιγμένα που πετούν στην Ευρώπη.

Advertisement
Advertisement

Διαθέτει νέο ραντάρ, έναν νέο υπολογιστή, νέες οθόνες πληροφοριών, δυνατότητες μεταφοράς πολλών σύγχρονων βλημάτων και πολλά ακόμα.

Oι αναβαθμισμένες “οχιές” θα έχουν το ραντάρ AESA που δεν έχουν οι Τούρκοι, θα μπορούν να ανταλλάσσουν στόχους με άλλα αεροπλάνα και με το έδαφος (συνεργασία με τα ανεκτίμητα σε αυτόν τον τομέα Rafale), έχουν βλήματα κατευθυνόμενα με λέιζερ και το κόκπιτ είναι αναβαθμισμένο για καλύτερο χειρισμό και μικρότερο πτητικό φόρτο για τους χειριστές.

Advertisement

Σε ό,τι αφορά τους υπερσύγχρονους πυραύλους AGM-84 Harpoon, για τους οποίους είχε υπήρχαν αμφιβολίες αν θα δοθούν από τους Αμερικανούς, μάλλον η τελική απόφαση θα είναι θετική για την Π.Α.

Το σημαντικό είναι ότι η αναβάθμιση των F-16 σε έκδοση Viper γίνεται στην ΕΑΒ με την παρακολούθηση των τεχνικών της Lockheed Martin.

Advertisement

H αναβάθμιση των F-16 σε Viper έχει δημιουργήσει πολλές νέες θέσεις εργασίες σε εξειδικευμένο προσωπικό αλλά έχει φέρει και σημαντικές επενδύσεις στην ΕΑΒ και κατ’ επέκταση στην Ελλάδα.

Το σίγουρο είναι πάντως ότι με την προσθήκη όλο και περισσότερων Viper και την άφιξη και των υπόλοιπων Rafale (και με τα F35 στον ορίζοντα), η ισορροπία δυνάμεων στον αέρα του Αιγαίου γέρνει αισθητά υπέρ της Ελλάδας.

Advertisement

Ας έρθουν νύχτα λοιπόν…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ελλάδα vs Τουρκία: Ποιος κερδίζει;
Ελλάδα κάντο όπως η Τουρκία…
Πότε ξεκινούν οι δοκιμαστικές πτήσεις του ελληνικού drone «Αρχύτας»