Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τρακτέρ που οργώνει μόνο του! (+video)

Ελλάδα 14:10
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τρακτέρ που οργώνει μόνο του! (+video)

ΝΕΑ

Τρακτέρ που οργώνει μόνο του! (+video)

ΝΕΑ

Η κορυφαία αμερικανική εταιρεία John Deere παρουσίασε ένα προηγμένο σύστημα που επιτρέπει στα τρακτέρ να οργώνουν πλήρως αυτόνομα, δίχως τη φυσική παρουσία του αγρότη.

Advertisement
Advertisement

Η γνωστή αμερικανική εταιρεία κατασκευής γεωργικών μηχανημάτων John Deere αξιοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο την παρουσία της στην έκθεση τεχνολογίας CES στο Λας Βέγκας, αποκαλύπτοντας ένα σύστημα που επιτρέπει στα τρακτέρ να οργώνουν, δίχως την παρουσία κάποιου χειριστή.

Ουσιαστικά πρόκειται για μια πλήρως αυτοματοποιημένη λειτουργία, η οποία παρουσιάστηκε, ούσα ενσωματωμένη στο μεγάλο τρακτέρ 8R 410 με τον 6κύλινδρο 9λιτρο κινητήρα των 443 ίππων.

Έξι ζευγάρια στερεοσκοπικών καμερών παρέχουν κάλυψη 360 μοιρών στο περιβάλλον του τρακτέρ, επιτρέποντας την αναγνώριση των εμποδίων και την παράκαμψή τους.

Advertisement
Advertisement

Ένα προηγμένο σύστημα τεχνητής νοημοσύνης αφού επεξεργαστεί τις συλλεγόμενες εικόνες αποφασίζει αν το τρακτέρ θα συνεχίσει τη λειτουργία του ή θα σταματήσει, στην περίπτωση που εντοπιστεί κάποιο εμπόδιο.

Επιπροσθέτως, το αυτόνομο τρακτέρ επωφελείται από το λεγόμενο geofencing, τη χρήση δηλαδή του δορυφορικού δικτύου Global Positioning System (GPS)  για τη δημιουργία εικονικών ορίων γύρω από μια τοποθεσία και την οριοθέτηση του πεδίου δράσης του οχήματος.

Advertisement

Με αυτό τον τρόπο, το John Deere 8R 410 κινείται πάντοτε εντός συγκεκριμένων εδαφικών ορίων, και επομένως εκμηδενίζονται οι πιθανότητες να αποκλίνει από την προδιαγεγραμμένη πορεία του, αλλά και το ενδεχόμενο να «περάσει» σε δημόσιους δρόμους.

Advertisement

Ο αγρότης το μόνο που έχει να κάνει είναι να οδηγήσει το τρακτέρ στο εκάστοτε σημείο και στη συνέχεια να επιλέξει την αυτόνομη λειτουργία μέσω του κινητού τηλεφώνου του (smartphone), μέσω μιας σχετικής εφαρμογής (app).

Όσο το τρακτέρ οργώνει, ο αγρότης μπορεί να εγκαταλείψει το πεδίο και να ασχοληθεί με άλλες εργασίας, εξοικονομώντας τοιουτοτρόπως πολύτιμο χρόνο.

Advertisement

Καθόλη τη διάρκεια της αυτοματοποιημένης λειτουργίας του τρακτέρ, ο αγρότης μπορεί να παρακολουθεί το επιτελούμενο έργο του οχήματος μέσω του κινητού, ενώ μπορεί να παραμετροποιήσει διάφορες λειτουργίες όπως την ταχύτητα και το βάθος οργώματος.

Ακόμα και αν εμφανιστεί κάποιο πρόβλημα, ο αγρότης αφού λάβει κάποια ειδοποίηση στο smartphone, καλείται να προβεί στις κατάλληλες ενέργειες (εξ αποστάσεως) για την βελτίωση της απόδοσης του γεωργικού μηχανήματος.

Η εταιρεία John Deere δεν έχει ανακοινώσει προσώρας τις τιμές του εν λόγω συστήματος πλήρως αυτοματοποιημένης λειτουργίας του τρακτέρ. Αν και δεν αποκλείεται να αδειοδοτήσει άλλες εταιρείες ή ακόμα και να προσφέρει την τεχνολογία σε συνδρομητική βάση.

Τέλος, το σύστημα προβάλλει ως μια ιδανική λύση για την αντιμετώπιση του χρόνιου προβλήματος έλλειψης χειριστών για γεωργικά μηχανήματα, αλλά και για τον περιορισμό των ατυχημάτων.

Σύμφωνα με το BBC, τη διετία 2020-201, τα γεωργικά οχήματα αποτέλεσαν τη συχνότερη αιτία θανάτου στη γεωργία και τη δασοκομία στη Βρετανία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έτοιμο το ηλεκτρικό τρακτέρ της Τουρκίας – Ερχεται και Ελλάδα…
Porsche vs Lamborghini: Ποια έχει το καλύτερο τρακτέρ;
Η Pininfarina σκίζει και με τρακτέρ