Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota Yaris: Το απόλυτο best seller στην καλύτερη στιγμή του

Ελλάδα 5:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota Yaris: Το απόλυτο best seller στην καλύτερη στιγμή του

ΝΕΑ

Toyota Yaris: Το απόλυτο best seller στην καλύτερη στιγμή του

ΝΕΑ

Κάθε γενιά του Toyota Yaris είναι συνδυασμένη με την απόλυτη εμπορική επιτυχία σε όλο τον κόσμο και ιδίως στην Ελλάδα. Και η 4η γενιά του, με την πιο δυναμική εμφάνιση, την εξελιγμένη υβριδική τεχνολογία και τον fun to drive χαρακτήρα στοχεύει ακόμα πιο ψηλά.

Advertisement
Advertisement

Για την Toyota, το Yaris είναι το αυτοκίνητο το οποίο συνέδεσε όσο κανένα άλλο την ιαπωνική εταιρία με το ευρωπαϊκό της πεπρωμένο. Από την πρώτη κιόλας γενιά του έγινε άμεσα αποδεκτό ως ισότιμος παίκτης απέναντι στο ευρωπαϊκό κατεστημένο της κατηγορίας του, όντας και το πρώτο αυτοκίνητο της Toyota που πήρε τον τίτλο του “Αυτοκινήτου της Χρονιάς” για το 2000. Εικοσιένα χρόνια αργότερα και στην 4η πλέον γενιά του, το νέο Yaris κερδίζει και πάλι τον τιμητικό τίτλο του “Ευρωπαϊκού Αυτοκινήτου της Χρονιάς” για το 2021, με την κριτική επιτροπή να εκθειάζει την ελκυστική και δυναμική σχεδίασή του, την τεχνολογική του υπεροχή αλλά και την κορυφαία ασφάλεια που εξασφαλίζει στους επιβάτες του. Η νέα αυτή γενιά του Yaris καταφέρνει να συνδυάζει όλες τις αξίες του μοντέλου που το κατέστησαν ένα αδιαμφισβήτητο best seller σε όλο τον κόσμο, προσθέτοντας όμως μερικά επιπλέον χαρακτηριστικά που το κάνουν ακόμα πιο επιθυμητό, όπως την διασκεδαστική οδική συμπεριφορά και το κορυφαίο επίπεδο εξοπλισμού πιο άνετη και ασφαλή διαβίωση του οδηγού και των επιβατών.

Σχεδιαστικά, η νέα γενιά του δημοφιλούς Toyota Yaris ακολουθεί την φιλοσοφία “μεγάλο-μικρό”, κάτι που σημαίνει ότι διατηρεί τις compact διαστάσεις του έχοντας όμως παράλληλα αυξήσει σημαντικά τους χώρους για τους επιβάτες και τις αποσκευές. Οι γραμμές του είναι γεμάτες ένταση και δυναμισμό, κάτι που αντανακλάται στην σχεδίαση των πίσω φτερών και στις γενικότερες αναλογίες του αμαξώματος, που το θέλουν φαρδύτερο, χαμηλότερο και πιο συμπαγές, με μία έντονη σπορτίφ διάσταση στον χαρακτήρα του. Δεν ακολουθεί την μόδα της εποχής που θέλει τα αυτοκίνητα της κατηγορίας του να μεγαλώνουν, παραμένοντας στα 3,945 μέτρα σε μήκος, όμως το μεταξόνιο έχει αυξηθεί κατά 50 χιλιοστά, προσθέτοντας επιπλεον χώρο για τους επιβάτες.

Advertisement
Advertisement

Βασίζεται πάνω στην πλατφόρμα GA-B η οποία οδηγεί σε μία μείωση του ύψους κατά 40 χιλιοστά ενώ αυξημένο είναι και το πλάτος κατά 50 χιλιοστά και τα μετατρόχια κατά 57 χιλιοστά. Μειωμένοι είναι και οι πρόβολοι εμπρός και πίσω, τονίζοντας με αυτό τον τρόπο τον δυναμισμό του σχεδίου και κάνοντας το νέο Yaris αρκετά ευέλικτο για την κίνηση και την στάθμευση μέσα στην πόλη. Η σχεδίαση του εμπρός μέρους προσθέτει και αυτή στον γενικότερο μυώδη “αθλητικό” χαρακτήρα του αμαξώματος, με τα εντυπωσιακά φώτα τεχνολογίας LED να προσδίδουν έναν ιδιαίτερα σύγχρονο τόνο στο αυτοκίνητο. Οι χαρακτηριστικές γραμμές στο πλάι του αυτοκινήτου τονίζουν ακόμα περισσότερο την έντονη προσωπικότητα του νέου Yaris, κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις πανέμορφες ζάντες οι οποίες μπορούν να φθάσουν έως και τις 17 ίντσες σε διάμετρο ανάλογα με την έκδοση.

Εξίσου εντυπωσιακό με το αμάξωμα είναι και το σαλόνι του νέου Yaris, με σημαντικά αναβαθμισμένη την αισθητική αλλά και την ποιότητα των υλικών που χρησιμοποιεί η Toyota. O σχεδιασμός είναι μοντέρνος και μίνιμαλ με στόχο την καλύτερη εργονομία και την πιο εύκολη επόπτευση από τον οδηγό, με τον πίνακα οργάνων να έχει ένα ξεκάθαρο layout και την εργονομία των διακοπτών να βρίσκεται σε κορυφαία επίπεδα. Για το cockpit, το μότο είναι “μάτια στο δρόμο, χέρια στο τιμόνι” με τη διάταξη των ενδείξεων και των χειριστηρίων άριστα οργανωμένη, ώστε ο οδηγός να είναι συγκεντρωμένος στο δρόμο και πάντα ενήμερος για τα κυριότερα δεδομένα του αυτοκινήτου, με ελάχιστη διάσταση της προσοχής και βέλτιστη σφαιρική ορατότητα. Επιπρόσθετα, οι Ιάπωνες παρέχουν την δυνατότητα στον οδηγό να παρακολουθεί τη ροή πληροφοριών με ελάχιστη κίνηση των ματιών, προσφέροντας μεγάλο έγχρωμο head-up display (10 ιντσών).

Advertisement

Η ποιότητα κατασκευής είναι στα γνωστά επίπεδα της Toyota, δηλαδή η απολύτως κορυφαία ανάμεσα στα αυτοκίνητα της κατηγορίας του, με εξαιρετικά στην όψη υλικά και την μοναδική αίσθηση ποιότητας και αντοχής που χαρακτηρίζει τα αυτοκίνητα της ιαπωνική εταιρίας. Οι χώροι για τους επιβάτες είναι σημαντικά αυξημένοι σε σχέση με τα προηγούμενα μοντέλα με το νέο Yaris να διαθέτει αυξημένο κατά 20 χιλιοστά χώρο ανάμεσα στον οδηγό και το συνοδηγό, σημαντικά μεγαλύτερο χώρο για τα γόνατα των πίσω επιβατών ενώ ο χώρος των αποσκευών βρίσκεται στα 289 λίτρα με το βάθος του να φθάνει στα 700 χιλιοστά. Οι ψηφιακές δυνατότητες διασύνδεσης είναι ιδιαίτερα πλούσιες για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το σύστημα πολυμέσων που ελέγχεται από την υψηλής ανάλυσης οθόνη των 8,0 ιντσών στην κεντρική κονσόλα να περιλαμβάνει όλα τα σύγχρονα συστήματα για την διασκέδαση και την πληροφόρηση του οδηγού έτσι ώστε να κάνουν την οδήγηση ακόμα πιο άνετη και απολαυστική.

Advertisement

Παράλληλα το νέο Toyota Yaris παραμένει το ασφαλέστερο αυτοκίνητο της κατηγορίας του, κάτι που οφείλεται στο σημαντικά πιο άκαμπτο πλαίσιο που διαθέτει η νέα γενιά του αλλά και σε μία σειρά συστημάτων ασφάλειας και προειδοποίησης του οδηγού, κάτω από την “ομπρέλα” του Toyota Safety Sense το οποίο περιλαμβάνει συστήματα όπως το Pre-Collision System, Intersection Turn Assistance, Emergency Steering Assistance, Inteligent Adaptive Cruise Control, Road Sign Assist, Lane Departure Alert με Steering Control & Lane Trace Assist, Automatic High-Beam κ.ά. Ένα ακόμα πρωτοποριακό στοιχείο ασφάλειας για την κατηγορία του είναι και ο κεντρικός αερόσακος SRS ανάμεσα στους εμπρός επιβάτες, ο οποίος ενεργοποιείται σε περίπτωση πλευρικής σύγκρουσης για να αποτρέψει τραυματισμούς από την πρόσκρουση του οδηγού πάνω στο συνοδηγό.

Το νέο Toyota Yaris προσφέρεται σε μία μεγάλη πλήρη γκάμα εκδόσεων κινητήρων και εξοπλισμού. Η πιο χαρακτηριστική και αυτή που αναδεικνύει στο μέγιστο βαθμό την ξεχωριστή προσωπικότητα του Yaris είναι εκείνη που εφοδιάζεται με το υβριδικό σύστημα της Toyota, το οποίο βρίσκεται πλέον στην 4η και πιο εξελιγμένη γενιά του. Βασίζεται σε έναν κινητήρα 1.500 κ.εκ. ο οποίος λειτουργεί στον κύκλο Atkinson και έχει μέγιστη ισχύ 116 ίππων και ροπή που φθάνει στα 270 Nm.

Advertisement

Συνδυάζεται με ένα αυτόματο κιβώτιο τεχνολογίας e-CVT το οποίο έχει συνεχώς μεταβαλλόμενη μετάδοση, και σε αυτή τη νέα γενιά του Yaris είναι σημαντικά βελτιωμένο στα χαρακτηριστικά απόδοσής του με πιο άμεσες αντιδράσεις στις εντολές του οδηγού. Οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές, με το 0-100 km/h να ολοκληρώνεται σε μόλις 9,7 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα να φτάνει τα 175 χλμ/ώρα. Το εξελιγμένο υβριδικό σύστημα του νέου Yaris επιτυγχάνει ακαριαία απόδοση της ροπής από μηδενικές στροφές, έχει την δυνατότητα κίνησης έως και 80% αποκλειστικά με ηλεκτρική ενέργεια, ενώ η μέση κατανάλωση είναι εξαιρετικά χαμηλή, 2,8 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 μόλις στα 64 gr/km.

Αυτό όμως που έρχεται να ολοκληρώσει με ιδανικό τρόπο τη συνολικά αναβαθμισμένη παρουσία του νέου Yaris είναι η εξαιρετική οδική του συμπεριφορά, η οποία χάρη στις αλλαγές στο πλαίσιο και στο χαμηλότερο κέντρο βάρους έχει έναν έντονο σπορτίφ χαρακτήρα που δύσκολα συναντά κανείς σε αυτοκίνητη της κατηγορίας του. Πρόκειται για ένα απόλυτα ευχάριστο και εύκολο στην καθημερινότητα αυτοκίνητο το οποίο μπορεί να προσφέρει και στιγμές διασκέδασης στον οδηγό του όταν αποφασίσει να κινηθεί με έναν πιο ενθουσιώδη τρόπο. Αν σε όλα αυτά προσθέσουμε το εντυπωσιακής σχεδίασης αμάξωμα, το μοναδικό επίπεδο εξοπλισμού, την κορυφαία ασφάλεια αλλά και την απίστευτη οικονομία που προσφέρει το εξελιγμένο υβριδικό σύστημα της Toyota, τότε το νέο Toyota Yaris έχει όλα τα εφόδια να παραμείνει το ακλόνητο best seller της κατηγορίας του στη χώρα μας για πολλά πολλά χρόνια ακόμα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota Yaris Cross: Οι τιμές πώλησης στην Ελλάδα
Toyota Yaris: Ευρωπαϊκό Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2021
Συγκριτικό: Mazda 2 1.5 VS Nissan Micra IG-T 100 VS Toyota Yaris 1.5