Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Toyota C-HR: Μοναδικό design με καινοτόμα υβριδικά συστήματα

Ελλάδα 9:50
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Toyota C-HR: Μοναδικό design με καινοτόμα υβριδικά συστήματα

ΝΕΑ

Toyota C-HR: Μοναδικό design με καινοτόμα υβριδικά συστήματα

ΝΕΑ

Το Τoyota C-HR δημιούργησε νέα δεδομένα στην κατηγορία των crossover, συνδυάζοντας ένα πολύ ξεχωριστό κουπέ αμάξωμα με σπορ αναφορές μαζί με το εξελιγμένο υβριδικό σύστημα της ιαπωνικής εταιρίας και ένα ιδιαίτερα πλούσιο τεχνολογικό υπόβαθρο για την ασφάλεια και την ψηφιακή διασύνδεση.

Advertisement
Advertisement

Υπήρξε ένα αυτοκίνητο που από την πρώτη στιγμή κατάφερε να αφήσει το στίγμα του στην αγορά. Και να ξεχωρίσει ανάμεσα σε δεκάδες άλλα μοντέλα μιας κατηγορίας, αυτής των συμπαγών SUV, η οποία είναι και μία από τις δημοφιλέστερες σε όλο τον κόσμο όσο και στην χώρα μας. Το C-HR αποτελεί μία πολύ ιδιαίτερη περίπτωση μοντέλου της κατηγορίας, με την Toyota να έχει δημιουργήσει ένα πολύ μοντέρνο και δυναμικό σχήμα, και ένα design το οποίο το έκανε ιδιαίτερα αγαπητό στο κοινό και μεγάλη εμπορική επιτυχία σε όλη την Ευρώπη.

Η αισθητική του αμαξώματος και η ιδιαίτερα επιτυχημένη προσπάθεια της Toyota να ξεφύγει από την πεπατημένη και να δημιουργήσει ένα πραγματικά μοναδικό σχήμα, είναι το κύριο συστατικό της επιτυχίας του C-HR. Συνδυάζοντας την πρακτικότητα ενός SUV και τις σπορ γραμμές ενός κουπέ αμαξώματος με την έντονη κλίση στην οροφή, οι σχεδιαστές της εταιρίας κατάφερα να δημιουργήσουν ένα αυτοκίνητο που δεν περνά πουθενά απαρατήρητο και κερδίζει αμέσως τις εντυπώσεις.

Advertisement
Advertisement

Στην πιο πρόσφατη γενιά του, όλα τα χαρακτηριστικά που το έκαναν τόσο μοναδικό τονίστηκαν ακόμα περισσότερο. Η πολύ εντυπωσιακή μάσκα έγινε ακόμα πιο δυναμική, τα νέα φωτιστικά σώματα προσδίδουν έναν πιο σπορ χαρακτήρα, ενώ οι χαρακτηριστικές γραμμές που διατρέχουν όλο το αμάξωμα σε συνδυασμό με την έντονη κλίση της οροφής και την αεροτομή στην πίσω πόρτα, δημιουργούν ένα σχήμα πολύ μοντέρνο και αρκετά ξεχωριστό για τα δεδομένα της κατηγορίας.

Για το 2022 η Toyota φέρνει στην αγορά ένα ελαφρά ανανεωμένο και τεχνολογικά ενισχυμένο C-HR με στόχο να παραμείνει επίκαιρο και πάντα μέσα στην πρώτη γραμμή των εξελίξεων της κατηγορίας του. Η νέα αυτή εκδοχή του C-HR χαρακτηρίζεται κυρίως από την ενσωμάτωση του Τoyota Smart Connect, του τελευταίας γενιάς και πιο εξελιγμένου συστήματος πολυμέσων της Toyota.

Advertisement

Το σύστημα αυτό βασίζεται σε μία νέα πλατφόρμα η οποία έχει ισχυρότερο κεντρικό επεξεργαστή ο οποίος είναι πολύ ταχύτερος και με περισσότερες δυνατότητες από την προηγούμενη γενιά. Το σύστημα πολυμέσων έχει ως κέντρο ελέγχου μία οθόνη υψηλής ανάλυσης 8 ιντσών στο κέντρο της κονσόλας, μέσω της οποία υπάρχει πρόσβαση σε πολλές συνδεδεμένες υπηρεσίες, όπως για παράδειγμα σύστημα πλοήγησης το οποίο βασίζεται στο cloud με διαρκή ενημέρωση.

Το νέο σύστημα έχει σημαντικά μεγαλύτερες δυνατότητες συνδεσιμότητας και πιο ξεκάθαρη λειτουργική ικανότητα και ευχρηστία, ενώ χάρη και στο σύστημα διαχείρισης δεδομένων DCM δεν απαιτείται σύζευξη με το τηλέφωνο για σύνδεση με εφαρμογές, και έτσι δεν υπάρχει ενδεχόμενο για επιπρόσθετες επιβαρύνσεις για χρήση δεδομένων.

Advertisement

Το νέο Toyota C-HR προσφέρει επίσης σύστημα για έλεγχο μέσω των φωνητικών εντολών, με τον “ψηφιακό βοηθό” να μπορεί να αναγνωρίζει προφορικές εντολές στην καθημερινή γλώσσα και να πραγματοποιεί αλλαγές στο σύστημα πολυμέσων και στο Navigation. Το νέο λειτουργικό σύστημα της Toyota επιτρέπει και τις ενημερώσεις του λογισμικού over the air χωρίς να χρειάζεται η παρέμβαση του οδηγού, ενώ παρέχονται και Apple CarPlay και Android Auto για σύνδεση με κινητά τηλέφωνα.

Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι η Τoyota με την αγορά του αυτοκινήτου προσφέρει ένα πακέτο δωρεάν χρήσης για τέσσερα χρόνια των λειτουργιών του Toyota Smart Connect. Το πακέτο αυτό περιλαμβάνει navigation μέσω cloud, πληροφορίες για χώρους στάθμευσης, ενημέρωση για συμβάντα στον δρόμo, over the air ενημερώσεις και ψηφιακό βοηθό.

Advertisement

Σε ότι αφορά τις εκδόσεις, η Toyota κάνει μία σημαντική ανανέωση στην ιδιαίτερα δημοφιλή έκδοση C-Club, με νέα διακοσμητικά στοιχεία στο αμάξωμα που τονίζουν ακόμα περισσότερο τον δυναμισμό του και την μοναδική του θέση που έχει στην αγορά των SUV. Στην έκδοση αυτή υπάρχουν εκτός των άλλων και νέες ζάντες 18 ιντσών, ενώ στο σαλόνι υπάρχει συνδυασμός υφάσματος και εξαιρετικής ποιότητας συνθετικό δέρμα, ενώ υπάρχουν και νέα διακοσμητικά στοιχεία σε μεταλλικό χρώμα στο ταμπλό, που προσδίδουν έναν ακόμα πιο ξεχωριστό χαρακτήρα στο αυτοκίνητο.

Στη γκάμα του μοντέλου έχει προστεθεί πρόσφατα και η έκδοση GR Sport, η οποία χάρη στην “φροντίδα” του αγωνιστικού τμήματος GAZOO Racing αποκτά έναν ακόμα πιο ξεκάθαρο σπορ χαρακτήρα. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά αυτής της πολύ εντυπωσιακής έκδοσης είναι η ανανεωμένη μάσκα, το σκουρόχρωμο περίβλημα των προβολέων, οι μαύρες γυαλιστερές επενδύσεις στους προφυλακτήρες και στο πλάι και τέλος οι πανέμορφες ζάντες των 19 ιντσών -αποκλειστικά για τη συγκεκριμένη έκδοση.

Για το 2022 το Toyota C-HR εμπλουτίζεται με μία νέα απόχρωση στο αμάξωμα, το μωβ του αμέθυστου, το οποίο μάλιστα διατίθεται σε διχρωμία, με το συγκεκριμένο χρώμα να καλύπτει το αμάξωμα και την οροφή, τις κολόνες και την πίσω αεροτομή να είναι σε μαύρη ή ασημί αντίθεση.

Η πολύ εντυπωσιακή εικόνα του αμαξώματος διατηρείται και στο σαλόνι του C-HR το οποίο χαρακτηρίζεται από τις βασικές αξίες της Toyota, δηλαδή την απολύτως κορυφαία ποιότητα κατασκευής, τα άψογα σε υφή και συναρμογή υλικά και την εξαιρετική πρακτικότητα για την καθημερινή χρήση. Ευρύχωρο και άνετο, είναι σε θέση να καλύψει τις ανάγκες μίας οικογένειας, προσφέροντας παράλληλα και κορυφαία επίπεδα εξοπλισμού για την άνεση και την ασφάλειά τους.

Για τον λόγο αυτό, κάθε C-HR ακόμα και από την βασική έκδοση εφοδιάζεται με το Toyota Safety Sense, το οποίο είναι ένα ιδιαίτερα πληθωρικό σύνολο συστημάτων ασφαλείας, μεταξύ των οποίο το Pre Collision System με Intersection Turn Assistance (φρενάρει αυτόματα το αυτοκίνητο σε περίπτωση που στρίψει ο οδηγός και έρχεται αυτοκίνητο ή πεζός), Σύστημα Ειδοποίησης Αλλαγής Λωρίδας με Έλεγχο Διεύθυνσης, Σύστημα Αναγνώρισης Σημάτων Κυκλοφορίας (Road Sign Assist – RSA), Αυτόματη Λειτουργία Προβολέων (AHB), Intelligent Adaptive Cruise Control, Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας (VSC), Σύστημα Υποβοήθησης Εκκίνησης σε ανηφόρα (HAC), Σύστημα Ελέγχου Διατήρησης Λωρίδας (LTA).

Η εντυπωσιακή σχεδίαση είναι όμως η μία διάσταση που κάνει το Toyota C-HR τόσο επιτυχημένο και αγαπητό στο κοινό της κατηγορίας. Η άλλη πλευρά της επιτυχίας του κρύβεται στα μηχανικά μέρη και την καινοτόμο υβριδική τεχνολογία της Toyota η οποία έχει καταφέρει αισίως να φθάσει στην 4η γενιά της, όντας πιο ώριμη και αποτελεσματική από ποτέ.

Στην περίπτωση του C-HR έχουμε δύο εκδοχές, την 1.8 Ηybrid με απόδοση στους 122 ίππους και 163 Nm ροπής και την 2.0 Hybrid με απόδοση στους 184 ίππους και 202 Nm ροπής. Και τα δύο εφοδιάζονται με το νέας γενιάς υβριδικό σύστημα και το εξελιγμένο αυτόματο κιβώτιο e-CVT με την κίνηση να μεταδίδεται στους εμπρός τροχούς.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις, το 1.8 Hybrid επιταχύνει από στάση στα 100 km/h σε 11,0 δεύτερα φτάνοντας σε τελική ταχύτητα τα 170 km/h, ενώ το 2.0 Ηybrid χρειάζεται 8,2 δευτερόλεπτα για το 0-100 km/h και η τελική του βρίσκεται στα 180 km/h. Η μέση κατανάλωση για το 1.8 Hybrid βρίσκεται στα 4,9 lt/100 km και οι εκπομπές CO2 στα 111 gr/km ενώ στο 2.0 Ηybrid η κατανάλωση είναι στα 5,2 lt/100 km και 119 gr/km με βάση το πρότυπο WLTP.

Σε κάθε περίπτωση το υβριδικό σύστημα της Toyota είναι το πιο εξελιγμένο και δοκιμασμένο της αγοράς, με την τελευταία γενιά του να παρέχει την ικανότητα στο αυτοκίνητο να μπορεί να κινείται έως και στο 80% μιας αστικής διαδρομής αποκλειστικά με τον ηλεκτροκινητήρα. Το γεγονός αυτό μειώνει δραστικά την κατανάλωση αλλά και τις εκπομπές CO2 ενώ παράλληλα προσδίδει έναν πιο πολιτισμένο και ευχάριστο χαρακτήρα στην οδήγηση του αυτοκινήτου, ιδίως στην χρήση μέσα στην πόλη.

Το υβριδικό σύστημα της Toyota διαθέτει μία σειρά από πλεονεκτήματα, καθώς δεν χρειάζεται εξωτερική φόρτιση αλλά ανατροφοδείται μόνο του, απαλλάσσοντας τον οδηγό από το άγχος της αυτονομίας. Επίσης η χρήση λιγότερων μηχανικών μερών σε σχέση με ένα συμβατικό κινητήρα μειώνει δραστικά τις ανάγκες για συντήρηση, ενώ η δοκιμασμένη αξιοπιστία του εγγυάται την απρόσκοπτη λειτουργία του συστήματος και της μπαταρίας για εκατοντάδες χιλιάδες χιλιόμετρα.

Κάτι που ενισχύεται ακόμα περισσότερο από τις εγγυήσεις της ελληνικής αντιπροσωπείας, που φθάνουν έως και τα 11 χρόνια για το υβριδικό σύστημα ενώ όλο το υπόλοιπο αυτοκίνητο καλύπτεται από την μεγάλη εγγύηση των 6 ετών που παρέχει η Τoyota σε όλα τα μοντέλα της.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota GR Yaris με 8άρι αυτόματο
Δοκιμή: Toyota Yaris Cross 1.5 Hybrid
Ανανέωση για το Toyota C-HR