Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Lockdown: “Κραυγή αγωνίας” από τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

Ελλάδα 17:05
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Lockdown: “Κραυγή αγωνίας” από τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

ΝΕΑ

Lockdown: “Κραυγή αγωνίας” από τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες

ΝΕΑ

Ήδη έχουν προχωρήσει σε συρρίκνωση του εργατικού δυναμικού, μιας και αδυνατούν να πουλήσουν τα παραγόμενα αυτοκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι μεγαλύτερες γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες, οι οποίες φλερτάρουν με τη… μαύρη αλήθεια της κατακόρυφης πτώσης των πωλήσεων τους, λόγω του δεύτερου, τρέχοντος lockdown.

Στον απόηχο της συρρίκνωσης της οικονομικής δραστηριότητας κατά 12%, όπως ανακοίνωσε πρόσφατα η κεντρική τράπεζα της Γαλλίας, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της κατασκευής αυτοκινήτου προβάλλουν σίγουρες πως θα υποστούν… ισχυρό χαστούκι.

Αυτό θα επέλθει λόγω του προσωρινού «λουκέτου» που έχει μπει στις αντιπροσωπείες -λόγω κορωνοϊού, γεγονός που δεν επιτρέπει στις πρώτες να πουλήσουν τα προϊόντα/μοντέλα τους, παρόλο που οι γραμμές συναρμολόγησης λειτουργούν κανονικά.

Advertisement
Advertisement

Όπως είναι ευλογοφανές, το συγκεκριμένο καθεστώς δημιουργεί μια οικονομική «μαύρη» τρύπα, με τους πρώτους που θα αναγκαστούν να… πληρώσουν να μάρμαρο να είναι οι προσωρινοί εργάτες.

Αυτό διότι, σύμφωνα με το γαλλικό Μέσο Caradisiac, οι εταιρείες θα αναγκαστούν να μειώσουν την παραγωγή αυτοκινήτων, εφόσον εντός των επόμενων δύο εβδομάδων δεν επαναλειτουργήσουν οι αντιπροσωπείες.

Advertisement

Ειδικότερα, χωρίς εργασία ήδη βρίσκονται κάποιοι προσωρινοί εργάτες του ομίλου PSA, η οποία ήταν και η πρώτη εταιρεία του κλάδου εντός Γαλλίας που αναγκάστηκε να συρρικνώσει το δυναμικό της. Ο όμιλος ανακοίνωσε πως αναστέλλει τη νυχτερινή βάρδια στις εγκαταστάσεις της στην πόλη Ρεν. Η συγκεκριμένη βάρδια διεκπεραιωνόταν από 500 ανθρώπους -κυρίως προσωρινούς εργάτες- και είχε αναλάβει την ικανοποίηση της υψηλής ζήτησης για το Citroen C5 Aircross. Όπως γνωστοποίησε ο PSA, η σύμβαση αυτών των εργατών δεν θα ανανεωθεί.

Οι διοικούντες του κλάδου, δεν επιθυμούν να βιώσουν ξανά τις οδυνηρές συνέπειες του πρώτου lockdown. Χαρακτηριστική της κατάστασης η “βουτιά” στην εγχώρια αγορά αυτοκινήτου τον Απρίλιο, κατά σχεδόν 90%.

Advertisement

Πιο αισιόδοξη για το προσεχές μέλλον προβάλλει η Renault η οποία “βλέπει” το βιβλίο παραγγελιών της να είναι γεμάτο. «Αυτό μας προσφέρει ένα διάστημα δύο εβδομάδων ώστε να εκτιμήσουμε την κατάσταση», δηλώνει χαρακτηριστικά αξιωματούχος της εταιρίας στο Caradisica, ο οποίος πρόσθεσε πως θα ληφθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα έτσι ώστε να αποτραπεί το κλείσιμο των εργοστασίων.

Σημειώνεται πως “ανάσα” για τις γαλλικές αυτοκινητοβιομηχανίες αποτέλεσε η αυξημένη κίνηση στην αγορά μετά τον Ιούνιο, όταν οι πολίτες επέστρεψαν στις αντιπροσωπείες αποφασισμένοι να αποκτήσουν ένα αυτοκίνητο.

Advertisement

Φοβούμενοι, μάλιστα, για την επιβολή ενός lockdown (σ.σ. όπως και έγινε) η τελική απόφαση για την αγορά του νέου τους αυτοκινήτου λαμβανόταν σε συντομότερο χρονικό διάστημα απ’ ό,τι συνηθίζεται.

Διαβάστε επίσης:

Αυτά είναι τα δικαιώματα των ντελιβεράδων

Lockdown: Ανοίξτε τα καταστήματα των ποδηλατών

Επιβεβαίωση NewsAuto για ΚΤΕΟ και διπλώματα φορτηγών –  Τι ισχύει