Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Το Xbus είναι ένα ηλεκτρικό πολλαπλών χρήσεων όχημα (+video)

Ελλάδα 6:52
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Xbus είναι ένα ηλεκτρικό πολλαπλών χρήσεων όχημα (+video)

Mobility

Το Xbus είναι ένα ηλεκτρικό πολλαπλών χρήσεων όχημα (+video)

Mobility

Η γερμανική εταιρεία Electric Brands αποκαλύπτει το πρωτοποριακό όχημα XBus, το οποίο διαθέτει μοναδική τεχνολογία.

Advertisement
Advertisement

Όλα ξεκίνησαν το 2020, όταν η συγκεκριμένη start-up εταιρεία παρουσίασε μία αρθρωτή ηλεκτρική πλατφόρμα, η οποία θα μπορεί να τοποθετηθεί σε εννέα διαφορετικής σχεδίασης και χαρακτήρα εκδοχές αμαξωμάτων, με την πρώτη από αυτές να φέρει τον κωδικό eBussy.

Εν έτει 2021, η Electric Brands παρουσιάζει την τελική εικόνα του πρωτότυπου μοντέλου, το Xbus, το οποίο δεν ανήκει στην κατηγορία των αυτοκινήτων, αλλά στην L7e ή των Quadricycles, που ουσιαστικά είναι τετράτροχα οχήματα με χαμηλότερη ισχύ και μέγιστη ταχύτητα από ένα συμβατικό μικρού κυβισμού αυτοκίνητο. Αυτό του δίνει αρκετά  πλεονεκτήματα, όπως τα πολύ χαμηλά τέλη κυκλοφορίας ή η ελεύθερη κίνηση περιοχές ελεγχόμενης κυκλοφορίας.

Advertisement
Advertisement

Το βασικό χαρακτηριστικό του Xbus είναι οι ενσωματωμένοι στους τέσσερις τροχούς ηλεκτροκινητήρες που αποδίδουν συνδυαστικά ισχύ 56 kW (75 PS) και 20 PS συνεχόμενης ισχύος. Επίσης, στη βασική έκδοση η μπαταρία ενεργειακής απόδοσης 10 kWh προσφέρει αυτονομία 200 χλμ, ενώ προαιρετικά μπορεί να τοποθετηθεί η μεγαλύτερη των 30 kWh, με αντίστοιχη αυτονομία 600 χλμ. Να αναφέρουμε ότι η μπαταρία θα μπορεί να αντικατασταθεί μέσω του επίσημου δικτύου της εταιρείας, που σύμφωνα με τους υπεύθυνους θα φτάσει στις 600 εκθέσεις σε περισσότερα από 1.000 σημεία σε όλη την Ευρώπη.

Λόγω των περιορισμών που ισχύουν στην κατηγορία, το ωφέλιμο φορτίο του Xbus περιορίζεται στα 450 κιλά ή στα 600 κιλά για τις επαγγελματικές εκδόσεις. Η εταιρεία ανακοινώνει ότι η αρθρωτή πλατφόρμα, πέραν του Xbus, θα υιοθετηθεί και σε άλλες παραλλαγές, όπως κλειστό βαν, pick-up είτε σε μονοκάμπινο, είτε σε διπλοκάμπινο αμάξωμα, αλλά και αυτοκινούμενο τροχόσπιτο.

Advertisement

Τέλος, η παραγωγή του θα ξεκινήσει στα μέσα του 2022, με τις τιμές στην γερμανική αγορά να ξεκινούν από τις 17.380 ευρώ.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Πόσο επικίνδυνες είναι οι πυρκαγιές στα ηλεκτρικά οχήματα;
Άδικο χαράτσι στα ηλεκτρικά επαγγελματικά van!
Μονόδρομος η ηλεκτροκίνηση για τους επαγγελματικούς στόλους


Advertisement