Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το πρωτότυπο τιμόνι της GM μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι χειρός

Ελλάδα 4:56
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το πρωτότυπο τιμόνι της GM μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι χειρός

ΝΕΑ

Το πρωτότυπο τιμόνι της GM μοιάζει με βιντεοπαιχνίδι χειρός

ΝΕΑ

Αν νομίζατε ότι η Tesla είχε το πιο προχωρημένο τιμόνι που είδατε ποτέ στο τελευταίο Model S, τότε αυτό το πρωτότυπο τιμόνι της GM Design θα σας ξετρελάνει κυριολεκτικά.

Advertisement
Advertisement

Από τεχνική άποψη, δεν είναι καν στρογγυλό και αν είμαστε ειλικρινείς, μοιάζει μάλλον με ένα Nintendo Switch με χειριστήρια και δερμάτινο περιτύλιγμα.

Θα μπορούσε όμως να δείξει το μέλλον της αυτοκινητοβιομηχανίας όπου αυτόνομα συστήματα χειρίζονται τις περισσότερες καταστάσεις με τον οδηγό απλώς να παρακολουθεί…

Το συγκεκριμένο concept κοινοποιήθηκε στο Instagram μέσω του επίσημου λογαριασμού της General Motors Design.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα το δείτε να εμφανίζεται σύντομα σε ένα νέο Chevrolet Silverado. Έχουμε δει πολλά πρωτότυπα αυτοκίνητα που έχουν μη συμβατικά τιμόνια όπως τελευταία αυτό του Model S.

Advertisement
Advertisement

Έχουμε επίσης δει δημιουργίες που παραπέμπουν σε αεροσκάφη, ωοειδή τιμόνια με λεπτό χείλος. Ένα κοινό στοιχείο όμως που έχουν όλα είναι η μινιμαλιστική εμφάνιση. Προφανώς, αυτό εδώ κάθε άλλο παρά μινιμαλ είναι.

Η ανάρτηση στο Instagram δεν προσφέρει περιγραφή του τρόπου λειτουργίας αυτού του σύγχρονου συστήματος διεύθυνσης, αλλά μερικά πράγματα είναι από μόνα τους προφανή.

Είναι βασικά μια οθόνη αφής που μπορεί επίσης να περιστρέψει τους μπροστινούς τροχούς, αλλά τα χειριστήρια αφής για την επιλογή ταχυτήτων στα αριστερά σημαίνουν επίσης ότι μπορείτε από εδώ να επιλέξετε την κατεύθυνσή σας.

Advertisement

Στα δεξιά βλέπουμε ένα μικρό χειριστήριο αντίχειρα για την επιλογή αντικειμένων στην οθόνη, αλλά αν πρόκειται για οθόνη αφής, θα μπορούσε να είναι στην πραγματικότητα ένα κουμπί επιτάχυνσης… Με ένα αντίστοιχο φρένου στα αριστερά, σημαίνει ότι η κίνηση του αυτοκινήτου ελέγχεται αποκλειστικά με το χέρι σε αυτό το ιδιαίτερο τιμόνι του μέλλοντος.

Παρουσιάζονται μάλιστα δύο εκδόσεις του concept, η μία σε αυτόνομη λειτουργία με φουτουριστική οθόνη και η άλλη σε πιο συμβατική λειτουργία, που για λόγους που δεν καταλαβαίνουμε δείχνει έναν αυτοκινητόδρομο στο Τέξας.

Advertisement

Επίσης, τα όρια ταχύτητας είναι προφανώς πολύ πιο φιλελεύθερα στο μέλλον, καθώς στο κάτω αριστερό μέρος της οθόνης αναγράφονται 175 km/h.

Και για να μην νομίζετε ότι πρόκειται για κάποιο ηλεκτρικό αυτοκίνητο από τις αρχές του 22ου αιώνα, η αυτόνομη λειτουργία δείχνει ενδείξεις λαδιού και θερμοκρασίας, για να μην αναφέρουμε τη στάθμη του ρεζερβουάρ καυσίμου.

Advertisement

Προφανώς αυτό που βλέπουμε εδώ προσεχώς θα καταλήξει σε κάποιο καθημερινό μοντέλο της GM. Αργά ή γρήγορα ίσως αυτό είναι το μέλλον σε ότι αφορά το τιμόνι αυτοκινήτων…

Αν και τώρα που το ξανασκεφτόμαστε μάλλον οι πιθανότητες είναι μηδενικές να συμβεί κάτι τέτοιο για ένα σημαντικό λόγο. Ένα τέτοιο τιμόνι με ενσωματωμένη οθόνη αφής δεν αφήνει πολύτιμο χώρο για τον αερόσακο οδηγού κάτι που απαιτείται απαρέγκλιτα από τη νομοθεσία στα καινούργια αυτοκίνητα.

Αλλά όπως λέει και η ανάρτηση στο Instagram, πρόκειται για μια υλοποίηση εκτός λογικών πλαισίων, οπότε οι κανόνες πάνε περίπατο…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Φουτουριστικό μονοθέσιο από την GM
Πόσο πρακτικό είναι το νέο «μισό» τιμόνι της Tesla; (+video)
Τι θα λέγατε για ένα Tesla χωρίς τιμόνι;