Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το πρώτο μοντέλο της Zeekr της νέας μάρκας της Geely

Ελλάδα 8:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το πρώτο μοντέλο της Zeekr της νέας μάρκας της Geely

ΝΕΑ

Το πρώτο μοντέλο της Zeekr της νέας μάρκας της Geely

ΝΕΑ

Η μάρκα Zeekr παρουσίασε το πρώτο της όχημα σε μια ειδική εκδήλωση στην Κίνα. Πρόκειται για τη νέα μάρκα της Geely, στην οποία ανήκει επίσης η Volvo, η Lotus και είναι και μεγαλομέτοχος στη Daimler.

Advertisement
Advertisement

Το νέο μοντέλο Zeekr 001 αποτελεί την έκδοση παραγωγής του πρωτότυπου Lynk & Co Zero concept που είδαμε πέρυσι.
Η Zeekr δεν είπε πολλά για το σχεδιασμό, αλλά επιβεβαίωσε ότι το 001 διαθέτει τεχνολογία αναγνώρισης προσώπου που θα αναγνωρίζει τους οδηγούς και θα προσαρμόζει αυτόματα τις ρυθμίσεις ανάλογα με τις προτιμήσεις τους.

Το μοντέλο διαθέτει επίσης αυτόματες πόρτες χωρίς πλαίσιο που ανοίγουν όταν οι οδηγοί πλησιάζουν στο αυτοκίνητο.
Αναθεωρημένο είναι και το εξωτερικό σε σχέση με ότι αντικρίσαμε την προηγούμενη χρονιά. Μεταξύ των αλλαγών είναι οι νέοι αισθητήρες στα μπροστινά φτερά και μια αναθεωρημένη φωτεινή μπάρα φρένων, με το έμβλημα της Zeekr να αντικαθιστά το αντίστοιχο Lynk & Co.

Όσον αφορά το μέγεθος, το μοντέλο έχει μήκος 4970 mm και έχει μεταξόνιο 3005 mm. Αυτό σημαίνει πως είναι 8 mm μακρύτερο σε μήκος από την Porsche Taycan με μεγαλύτερο μεταξόνιο κατά 104 mm.

Advertisement
Advertisement

Μεταβαίνοντας στην καμπίνα, βλέπουμε ένα λεπτό σύμπλεγμα ψηφιακών οργάνων και μια τεράστια οθόνη αφής που φιλοξενεί το προηγμένο σύστημα ψυχαγωγίας. Το μοντέλο διαθέτει επίσης geometric trim, φωτισμό περιβάλλοντος και δίχρωμες ενδιαφέρουσες πινελιές στο εσωτερικό του.

Με βάση τη νέα πλατφόρμα SEA της Geely, το 001 διαθέτει δύο ηλεκτροκινητήρες που προσφέρουν τετρακίνηση και συνδυασμένη απόδοση 544 ίππους και 700 Nm ροπής. Αυτό θα επιτρέψει στο αυτοκίνητο να κάνει το 0-100 km/h σε 3,8 δευτερόλεπτα και να φτάνει στην τελική ταχύτητα των 200 km/h.

Advertisement

Η εταιρεία δεν μπήκε σε λεπτομέρειες, αλλά επιβεβαίωσε ότι θα υπάρχουν μπαταρίες 86 kWh και 100 kWh. Αυτές θα επιτρέπουν αυτονομία έως και 700 χιλιόμετρα με μία μόνο φόρτιση.

Όταν τα αποθέματα της μπαταρία είναι χαμηλά, οι ιδιοκτήτες θα έχουν τη δυνατότητα ταχυφόρτισης 360 kW. Αυτή υπόσχεται να παρέχει απόσταση περίπου 120 χιλιομέτρων σε μόλις πέντε λεπτά φόρτισης.

Advertisement

Η εταιρεία αποκάλυψε σχέδια για ένα δίκτυο φόρτισης Zeekr. Αν όλα πάνε σύμφωνα με το πλάνο, η αυτοκινητοβιομηχανία θα κατασκευάσει 2.200 σταθμούς φόρτισης έως το τέλος του 2023.

Επιστρέφοντας στις προδιαγραφές, το 001 θα έχει αερανάρτηση που θα αυξομειώνει την απόσταση από το έδαφος μεταξύ 117 – 205 mm.

Advertisement

Το Zeekr 001 θα κυκλοφορήσει στην Κίνα τον Οκτώβριο και η εταιρεία βρίσκεται στη διαδικασία δημιουργίας δικτύου αντιπροσώπων. Μόνο φέτος, δύο κορυφαία κέντρα Zeekr Experience και 60 μικρότερα Zeekr Spaces θα ανοίξουν σε όλη την Κίνα. Σχεδιάζει επίσης 36 κέντρα παράδοσης και 60 κέντρα εξυπηρέτησης, ενώ θα προσφέρει online και offline πωλήσεις, καθώς και επιλογές συνδρομής και μίσθωσης μπαταρίας.

Μετά το λανσάρισμα της Zeekr στην Κίνα, η μάρκα θα ξεκινήσει μια παγκόσμια επέκταση το 2022. Η εταιρεία είπε ότι τα EV της θα προσφερθούν σε “επιλεγμένες αγορές του πλανήτη”.

Διαβάστε επίσης:
Geely: Ιδρύει νέα μάρκα για να γκρεμίσει την κυριαρχία της Tesla
Λειτουργικό πρωτότυπο για δοκιμές το Zero της Geely (VIDEO)
Haoyue: Αυτό είναι το μεγαλύτερο SUV της Geely