Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Polestar 5 θα έxει την πιο γρήγορη φόρτιση που έχουμε δει

Ελλάδα 22:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Polestar 5 θα έxει την πιο γρήγορη φόρτιση που έχουμε δει

ΝΕΑ

Το Polestar 5 θα έxει την πιο γρήγορη φόρτιση που έχουμε δει

ΝΕΑ

Το Polestar 5 θα ανταγωνίζεται από το 2025  στα ίσα την Porsche Taycan και η φόρτισή του θα είναι σα να… βάζεις βενζίνη.

Advertisement
Advertisement

Το Polestar 5 αποκαλύφθηκε επίσημα ενόψει του λανσαρίσματός του το 2025 και η τεχνολογία που θα το κάνει να ξεχωρίζει τόσο, είναι η νέα τεχνολογία υπερταχείας φόρτισης, αλλά και η τεράστια σε εύρος απόδοση.

Ο επερχόμενος μεγάλος αντίπαλος της Porsche Taycan εμφανίστηκε για πρώτη φορά δημόσια στην «Polestar Day» στο Λος Άντζελες. Το 5 είναι μέρος της σειράς των νέων Polestar που θα βγουν στους δρόμους μέσα στα επόμενα δύο χρόνια, μαζί με τα SUV Polestar 3 και 4 τα οποία λανσάρονται το 2024.

Advertisement
Advertisement

Το 5 για το οποίο υπάρχουν και οι μεγαλύτερες προσδοκίες αναμένεται σε λιγότερο από δύο χρόνια, ενώ η πολυσυζητημένη αρχιτεκτονική του με το κλιμακούμενο αλουμίνιο θα χρησιμοποιηθεί και στο roadster μοντέλο της εταιρείας, το Polestar 6 το 2026.

Η μεγάλη ιδιαιτερότητα όμως του 5 έγκειται στην αυτονομία και ταυτόχρονα στην ταχύτητα με την οποία φορτίζει η μπαταρία του.

Συγκεκριμένα, μπορεί κανείς μέσα σε μόλις πέντε λεπτά να φορτίσει αρκετά, ώστε να διανύσει 160 χιλιόμετρα, χάρη στην τεχνολογία υπερταχείας φόρτισης. Σύμφωνα με την σουηδική εταιρεία μάλιστα, η μπαταρία δεν θα βλάπτεται ούτε θα χάνει εύκολη «ζωή» μέσα από αυτές τις φορτίσεις.

Advertisement

Η τεχνολογία αυτή ονομάζεται extreme fast charging (XFC) και είναι αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ της Polestar και της StoreDot, μίας εταιρείας φόρτισης στην οποία οι Σουηδοί έχουν επενδύσει.

Η StoreDot έχει καταφέρει στο παρελθόν να κάνει κινητό να φορτιστεί πλήρως μέσα σε πέντε μόλις λεπτά και ανακάλυψε πως το XFC μπορεί να ενσωματωθεί σε σύγχρονες μπαταρίες, ακόμα και αυτοκινήτου.

Advertisement

Αυτή τη στιγμή, η τεχνολογία αυτή βρίσκεται φάση μηχανικών δοκιμών, με τις Polestar και StoreDot να σχεδιάζουν μία επίδειξή της το 2024 σε ένα πρωτότυπο Polestar 5.

Η σουηδική εταιρεία αποκάλυψε φυσικά και την απόδοση του αυτοκινήτου η οποία θα αγγίζει τους 874 ίππους, χάρη στους δύο ηλεκτροκινητήρες του, ένας σε κάθε άξονα και στην τετρακίνησή του.

Advertisement

Ο πίσω ηλεκτροκινητήρας θα είναι ο ισχυρότερος, αποδίδοντας 604 ίππους, καθώς η ηλεκτρική αρχιτεκτονική έχει κατασκευαστεί έτσι ώστε να αγγίζει τα 800V.

Η λογική λοιπόν λέει, ότι θα έχουμε τα πρώτα δείγματα των πραγματικών δυνατοτήτων αυτής της τεχνολογίας από το 2024, αλλά το οδηγικό feedback και η απόδοση που θεωρητικά θα ανταγωνιστούν την Porsche Taycan μένουν να φανούν στο δρόμο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτό είναι το ηλεκτρικό Polestar 5 με τα 884 άλογα! (+video)
Γιατί η Polestar δεν θα γίνει Tesla
Το Polestar 4 θα έχει το δικό του smartphone