Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει πως θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ!

Ελλάδα 21:15
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει πως θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ!

ΝΕΑ

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει πως θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ!

ΝΕΑ

Νέα παράταση στο προσωρινό λουκέτο των Κέντρων Τεχνικών Ελέγχων αποφάσισε το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και εξετάζει τι θα αλλάξει λόγω του κορωνοϊού.

Advertisement
Advertisement

Κλειστά θα παραμείνουν τα ΚΤΕΟ όλης της χώρας (Δημόσια και Ιδιωτικά) έως και τις 3 Μαΐου στο πλαίσιο της προστασίας των ιδιοκτητών οχημάτων όσο και των υπαλλήλων των Κέντρων Τεχνικών Ελέγχων έναντι του κορωνοϊού.

Τα ΚΤΕΟ ωστόσο θα πρέπει να πραγματοποιούν ελέγχους σε λεωφορεία και φορτηγά που εκτελούν διεθνείς μεταφορές και να εκδίδουν και Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων.

Advertisement
Advertisement

Οπότε όλοι οι ιδιοκτήτες οχημάτων που το ΚΤΕΟ ή η Κάρτα Ελέγχου Καυσαερίων λήγει μέσα στο χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου έως και 3 Μαΐου η ισχύς των δελτίων έχει παρατεθεί.

Ειδικότερα η σχετική απόφαση που δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναγράφει χαρακτηριστικά παρατείνεται η ισχύς της υπ’ αρ. Δ1α/ΓΠ.οικ.24406/10.4.2020 κοινής απόφασης των Υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Προστασίας του Πολίτη, Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Υγείας, Πολιτισμού και Αθλητισμού, Εσωτερικών και Υποδομών και Μεταφορών με τίτλο «Επιβολή του μέτρου της προσωρινής απαγόρευσης λειτουργίας ιδιωτικών επιχειρήσεων και άλλων χώρων συνάθροισης κοινού, στο σύνολο της Επικράτειας, για το χρονικό διάστημα από 12.4.2020 έως και 27.4.2020, προς περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού COVID-19» (Β’ 1299), έως και τις 3.5.2020.»

Πως θα επαναλειτουργήσουν τα ΚΤΕΟ

Advertisement

Ο κορωνοϊός φυσικά και έχει αλλάξει τα δεδομένα και στη λειτουργία των ΚΤΕΟ που στο παρελθόν έχουν καταγραφεί απίστευτες ουρές και συνωστισμός ιδιοκτητών οχημάτων.

Το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών για την ασφάλεια τόσο των ιδιοκτητών οχημάτων που θα τα πάνε για έλεγχο όσο και για τους υπαλλήλους των ΚΤΕΟ εξετάζει την ριζική αναδιάρθρωση της λειτουργίας τους ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι πιθανότητες εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Advertisement

Άλλωστε όπως είναι γνωστό οι μήνες Μάιος και Ιούνιος είναι οι πιο παραγωγικοί μήνες για τα ΚΤΕΟ κυρίως στην Αττική. Εάν σε αυτό το χρονικό διάστημα προστεθούν και οι έλεγχοι των μηνών όπου τα ΚΤΕΟ βρίσκονταν σε αναστολή λειτουργία, αναπόφευκτα θα δημιουργηθούν συνθήκες συνωστισμού. Στους παραπάνω ελέγχους πρέπει να συνυπολογιστούν και οι εκπρόθεσμοι έλεγχοι που πρέπει να πραγματοποιηθούν άμεσα λόγω μεταβίβασης (έμποροι που έχουν πουλήσει αυτοκίνητα και δεν μπορούν να μεταβιβάσουν λόγω έλλειψης ισχύοντος Δελτίου Τεχνικού Ελεγχου).

Υπό αυτό το πρίσμα τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξετάζουν τα οχήματα των οποίων τα Δελτία Τεχνικού Ελέγχου έχουν ή θα λήξουν στο διάστημα από 16 Μαρτίου έως και 3 Μαΐου 2020 θα πρέπει να προσέλθουν για τον περιοδικό τεχνικό έλεγχο 60 ημέρες από την καταληκτική τους ημερομηνία στο Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου.
Για παράδειγμα αν σε κάποιο όχημα με ημερομηνία λήξης Δελτίου Τεχνικού Ελέγχου στις 8 Απριλίου να πρέπει να έχει ελεγχθεί από ΚΤΕΟ έως τις 8 Ιουνίου 2020.

Ωστόσο στα συγκεκριμένα οχήματα ο επόμενος επανέλεγχος που ορίζεται μετά από 2 χρόνια για τα επιβατηγά ΙΧ και σε 1 χρόνο για τα Ταξί, Βαρέα Οχήματα, Εκπαιδευτικά οχήματα αλλά και ασθενοφόρα θα πρέπει να ελεγχθούν δύο  μήνες νωρίτερα.

Advertisement

Για παράδειγμα αν σε κάποιο όχημα το Δελτίο Τεχνικού Ελέγχου έληξε στις 24 Απριλίου 2020 θα πρέπει να ελεγχθεί έως τις 26 Ιουνίου 2020 ωστόσο ο επόμενο έλεγχος να πρέπει να γίνει στις 27/4/2022. Δηλαδή οι παραπάνω 60 ημέρες που δόθηκαν φέτος να αφαιρεθούν το 2022. Το ίδιο εξετάζεται να ισχύσει και για τις Κάρτες Ελέγχου Καυσαερίων.

Όσον αφορά στον υπολογισμό του παραβόλου εκπρόθεσμου ελέγχου των οχημάτων που είχαν καταστεί εκπρόθεσμα πριν την έναρξη της αναστολής λειτουργίας τα στελέχη του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών εξετάζουν να μην λαμβάνεται υπόψη και να μην προσμετρά το χρονικό διάστημα από 16 Μαρτίου έως και 3 Μαΐου 2020. Δηλαδή αν σε κάποιο όχημα με καταληκτική ημερομηνία 15 Οκτωβρίου 2019 προσέρχεται για τεχνικό έλεγχο στις 5 Μαΐου 2020 να επιβάλλεται πρόσθετο Τέλος εκπρόθεσμου ελέγχου που αντιστοιχεί στους εκπρόθεσμους ελέγχους από 1 έως 6 μήνες και όχι για τους εκπρόθεσμους πέραν των 6 μηνών. Αντίστοιχα το ίδιο εξετάζεται και για τις λοιπές κατηγορίες χρέωσης εκπρόθεσμου παραβόλου.

Επίσης εξετάζεται οι τεχνικοί έλεγχοι να πραγματοποιούνται αποκλειστικά κατά προτεραιότητα ραντεβού και να ισχύουν οι σχετικοί κανόνες πρόληψης για την ταυτόχρονη παρουσία κοινού στον χώρο αναμονής των εγκαταστάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Αποκλειστικό: «Περιβαλλοντικό Τέλος» έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Ο κορωνοϊός θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων!

Αυτά είναι τα ασφαλέστερα υβριδικά και ηλεκτρικά αυτοκίνητα