ΝΕΑ

Αποκλειστικό: «Περιβαλλοντικό Τέλος» έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

Ελλάδα 17:36
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Αποκλειστικό: «Περιβαλλοντικό Τέλος» έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Αποκλειστικό: «Περιβαλλοντικό Τέλος» έως 3.000 ευρώ στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα

ΝΕΑ

Το Newsauto.gr αποκαλύπτει τις τελικές πινελιές που τοποθετεί το υπουργείο Οικονομικών στους δασμούς των αυτοκινήτων.

Advertisement

«Περιβαλλοντικό Τέλος» από 1.000 ευρώ έως και 3.000 ευρώ στα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα εξετάζει να επιβάλλει το υπουργείο Οικονομικών κατά τον εκτελωνισμό των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 ή και παλαιότερες αλλά και διπλασιασμό των δασμών στα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα που πληρούν την οδηγία ρύπων Euro 5 ή την παλαιότερη Euro 6!

Τα παραπάνω είναι μερικά από τα καινούρια στοιχεία που τελούν υπό εξέταση στο νομοσχέδιο που αφορά τα αυτοκίνητα τα οποία και δημοσιεύει αποκλειστικά το Newsauto.gr.

Advertisement

Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες το Τέλος Ταξινόμησης όπως έχει αποκαλύψει και στο παρελθόν το Newsauto.gr θα παραμείνει προοδευτικό με αποτέλεσμα να φορολογείται μόνο το υπερβάλλον ποσό με τον αυξημένο συντελεστή και όχι ολόκληρο το ποσό.

Ωστόσο όπως φαίνεται στα παλιά εισαγόμενα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα επειδή το κόστος εκτελωνισμού δεν μπορεί να αυξηθεί υπερβολική εξαιτίας της ευρωπαϊκής νομοθεσίας το υπουργείο Οικονομικών σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν την επιβολή ενός νέου «Περιβαλλοντικού Τέλους» κατά την εισαγωγή των μεταχειρισμένων αυτοκινήτων ώστε το κόστος τους να γίνει απαγορευτικό και να μην μετατραπεί η Ελλάδα σε μια «χωματερή» παλαιών αυτοκινήτων.

Το αρχικό σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών να υπενθυμίσουμε πως περιελάμβανε συντελεστή Τέλους Ταξινόμησης σε ποσοστό 500% για όσα πληρούν την οδηγία ρύπων Euro4 και 1.000% για όσα οχήματα πληρούσαν τις παλαιότερες οδηγίες ρύπων.

Advertisement

Ωστόσο εξαιτίας της τεράστιας απομείωσης που κατέγραφαν οι Αξίες Λιανικής προ Φόρων των συγκεκριμένων αυτοκινήτων το οικονομικό επιτελείο σε συνεργασία με το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας εξετάζουν σοβαρά την επιβολή ενός «Περιβαλλοντικού Τέλους» ύψους από 2.000 ευρώ και άνω ώστε να γίνει ασύμφορη η εισαγωγή τους!

Μάλιστα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το «Περιβαλλοντικό Τέλος» θα αυξάνεται ανάλογα με την οδηγία ρύπων που πληροί το όχημα που εισάγεται στην Ελλάδα και μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τις 3.000 ευρώ αν είναι πολύ παλαιό.

Advertisement

Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο φαίνεται ότι δεν εξετάζει να αυξήσει τους δασμούς μόνο στα Euro 4 ή και παλαιότερα μεταχειρισμένα αυτοκίνητα αλλά να διπλασιάσει και το συντελεστή που αφορά στα Euro 5 οχήματα. Ειδικότερα σύμφωνα με πληροφορίες του Newsauto.gr το Τέλος Ταξινόμησης στα Euro5 μεταχειρισμένα οχήματα θα αυξηθεί σε 100% από 50% που είχε αρχικά εξεταστεί το ΥΠΟΙΚ με αποτέλεσμα οι εισαγωγές των συγκεκριμένων οχημάτων να κοστίζει ακριβότερα.

Τέλος στα Euro6 ενώ το αρχικό σχέδιο όριζε ότι θα καταργηθούν οι 4 υποκατηγορίες που υπάρχουν και δεν θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός στα εισαγόμενα μεταχειρισμένα οχήματα που θα πληρούσαν την συγκεκριμένη οδηγία τελικά φαίνεται ότι οι υποκατηγορίες θα μειωθούν σε 2 με αποτέλεσμα όσα εισαγόμενα μεταχειρισμένα πληρούν τις δύο τελευταίες υποκατηγορίες της Euro6 οδηγίας δεν θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός ενώ στα δύο παλαιότερες θα επιβάλλεται επιπλέον δασμός σε ποσοστό 50%!

Αποτέλεσμα της παραπάνω πρακτικής είναι οι δασμοί στα οχήματα που πληρούν την πρώτη και παλαιότερη υποκατηγορία της οδηγίας Euro6 να καταβάλλουν υψηλότερους δασμούς έως και 192% σε σχέση με τα αντίστοιχα μοντέλα που ανήκουν στην πρώτη και νεότερη κατηγορία της οδηγίας Euro6.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:

Πληρώνουμε ακριβότερα τη βενζίνη ακόμη και από τους Γερμανούς!

«Πράσινη» απόσυρση παλαιών ΙΧ εξετάζει η ΕΕ

Ο κορωνοϊός θα εκτοξεύσει τις πωλήσεις αυτοκινήτων!