Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

To ηλεκτρικό βαν Mercedes eSprinter με τεράστια μπαταρία

Ελλάδα 15:40
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

To ηλεκτρικό βαν Mercedes eSprinter με τεράστια μπαταρία

ΝΕΑ

To ηλεκτρικό βαν Mercedes eSprinter με τεράστια μπαταρία

ΝΕΑ

Η Mercedes-Benz παρουσίασε το eSprinter σε μια νέα έκδοση με αισθητά μεγαλύτερη αυτονομία.

Advertisement
Advertisement

Προφανώς, η ηλεκτροκίνηση δεν αφορά μόνο στα επιβατικά οχήματα αλλά και στα επαγγελματικά και η Mercedes-Benz έχει στην γκάμα της το eSprinter, την αμιγώς ηλεκτροκίνητη έκδοση του βαν της (Sprinter) η οποία θα διατίθεται σε περίπου 60 χώρες ανά τον κόσμο.

Το ηλεκτρικό μοντέλο διατίθεται σε δύο διαφορετικά στυλ αμαξώματος -ως βαν και με ανοιχτή καρότσα- σε δύο διαφορετικά μήκη μεταξονίου και σε τρεις διαφορετικές πλέον εκδόσεις αναφορικά με την ενεργειακή χωρητικότητα των μπαταριών που διαθέτει.

Advertisement
Advertisement

Αυτές είναι λίθιου-φωσφορικού άλατος σιδήρου και βρίσκονται τοποθετημένες στο σασί, μεταξύ των δύο αξόνων, ώστε να μην μειώνουν τον ωφέλιμο χώρο από την καμπίνα και κυρίως από τον χώρο φόρτωσης. Αναλόγως της έκδοσης, έχουν ενεργειακή χωρητικότητα 56 kWh, 81 kWh και πλέον και 113 kWh, αντίστοιχα.

Σε ό,τι αφορά στην πρώτη (56 kWh), έχει μήκος 97 εκατοστά, ζυγίζει 470 κιλά και είναι διαθέσιμη και στις δύο εκδοχές μεταξονίου τού μοντέλου κάτι που ισχύει και για τη μεσαίας χωρητικότητας (81 kWh) μπαταρία που έχει μήκος 130 εκατοστά και ζυγίζει 620 κιλά.

Advertisement

Τέλος, η μεγάλη μπαταρία που είναι η καινούργια της γκάμας, είναι σαφώς πιο ογκώδης και βαριά -έχει μήκος 174,5 εκατοστά και ζυγίζει 850 κιλά- και ως εκ τούτου διατίθεται μόνο στην έκδοση του eSprinter με το μακρύ μεταξόνιο.

Advertisement

Το αυτοκίνητο μπορεί να φορτίσει σε ταχυφορτιστή έως 115 kW. Όπως ανακοινώνει η εταιρεία, σε αυτή τη περίπτωση στο eSprinter με τους συσσωρευτές των 56 kWh η ενεργειακή πλήρωσή τους από το 10%-80% πραγματοποιείται σε 28 λεπτά της ώρας. Στην εκδοχή των 81 kWh χρειάζεται 37 λεπτά και σε αυτή των 113 kWh η συγκεκριμένη διαδικασία ολοκληρώνεται σε 42.

O ηλεκτροκινητήρας του είναι σύγχρονος μόνιμου μαγνήτη, είναι τοποθετημένος στο πίσω μέρος τού αυτοκινήτου και κινεί τον εκεί άξονα. Όπως ανακοινώνει η Mercedes-Benz το βάρος του είναι 130 κιλά και διατίθεται σε δύο διαφορετικές εκδοχές αναφορικά με τη μέγιστη ισχύ του: Με 136 ίππους και με 204 ίππους αντίστοιχα. Η μέγιστη ροπή του φτάνει τα 400 Nm.

Advertisement

Αναφορικά με την αυτονομία του, η Mercedes-Benz ανακοινώνει ότι η έκδοση του eSprinter με το μακρύ μεταξόνιο και με τη μεγάλη μπαταρία έχει θεωρητική μέση τυποποιημένη αυτονομία 400 χλμ. (κατά WLTP), με μία φόρτιση των μπαταριών και με τελική ταχύτητα τα 90 χλμ./ώρα. Επίσης, ανακοινώνει ότι η θεωρητική μέση τυποποιημένη αυτονομία για κίνηση αποκλειστικά εντός πόλης φτάνει τα 500 χλμ. με μία πλήρη φόρτιση των συσσωρευτών του.

Τέλος, όπως ανακοίνωσε η γερμανική εταιρεία για τη δημιουργία του eSprinter επενδύθηκαν περίπου 350 εκατομμύρια ευρώ. Επίσης, πρόκειται να επενδυθούν από περίπου 50 εκατομμύρια ευρώ σε καθένα από τα τρία εργοστάσια στα οποία θα κατασκευάζεται.

Τα δύο βρίσκονται στη Γερμανία (στο Düsseldorf και στο Ludwigsfelde) και το τρίτο στην πολιτεία της Νότιας Καρολίνας, στο Charleston. Το νέο αμιγώς ηλεκτροκίνητο επαγγελματικό θα διατίθεται μεταξύ άλλων στις ΗΠΑ και στον Καναδά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Mercedes EQS 580 4Matic
Επίσημο: Αυτή είναι η ανανεωμένη Mercedes CLA
Δείτε πως τα αυτοκίνητα έπαψαν να είναι… σκοτώστρες! (+video)