Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το νέο Mazda2 με 1.5 diesel 105 PS

Ελλάδα 21:44
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το νέο Mazda2 με 1.5 diesel 105 PS

ΝΕΑ

Το νέο Mazda2 με 1.5 diesel 105 PS

ΝΕΑ

Την ώρα που οι ανταγωνιστές της συρρικνώνουν τον κυβισμό των κινητήρων ώστε να περιορίσουν κατανάλωση και ρύπους, η Mazda ακολουθεί το δικό της δρόμο. Η ιαπωνική εταιρεία παρουσιάζει σύνολα βενζίνης και πετρελαίου τεχνολογίας SkyActiv, που επιτυγχάνουν ιδανική καύση με όσο το δυνατόν μικρότερες απώλειες θερμότητας και χαμηλές τριβές. Και όλα αυτά, παρά τη χαμηλή σχέση συμπίεσης του 1.5 diesel (14,8:1).

Advertisement
Advertisement

ΤΟΥ ΚΩΣΤΑ ΜΠΙΤΣΙΚΩΚΟΥ (twitter.com/bitsi74)

Η Mazda ανακοίνωσε ότι η νέα γενιά του σουπερμίνι της (θα λανσαριστεί μέσα στο 2015) θα εφοδιάζεται με τον 1.5 SkyActiv-D. Πρόκειται για έναν 4κύλινδρο diesel, ο οποίος θα συνδυάζεται τόσο με start/stop όσο και με το σύστημα επανάκτησης ενέργειας κατά το φρενάρισμα, το i-ELOOP. Για την αγορά της Ιαπωνίας, εκεί όπου θα κυκλοφορήσει αρχικά, το Mazda2 θα είναι διαθέσιμο με μηχανικό και αυτόματο κιβώτιο.

Ο 1.5 diesel δεν εντυπωσιάζει με την ισχύ του (105 PS), όμως η ροπή του (25,5 kgm από τις 1.500 μέχρι τις 2.500 rpm) αναμένεται να χαρίζει στο Mazda2 εξαιρετικές ρεπρίζ. Ο κατασκευαστής δεν έχει ανακοινώσει ακόμη κατανάλωση και ρύπους, παρά μόνο ότι ο SkyActiv-D πληροί τις προδιαγραφές Euro 6.

Advertisement
Advertisement

Κατά την παρουσίαση όμως στη Γενεύη του εικονιζόμενου πρωτότυπου Hazumi, η Mazda είχε αναφέρει ότι ο 1.5 SkyActiv-D είναι ικανός να εκπέμπει στο περιβάλλον μόλις 90 g. CO2 ανά km (άρα η μέση κατανάλωση θα είναι αρκετά κάτω από 4 lt/100 km).