Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση Τιμές Καυσίμων | newsmotoChoice: 125

Το νέο Ford Puma ST Powershift είναι δυνατό και γρήγορο (+τιμή)

  • newsautoteam

Το νέο Ford Puma ST Powershift διαθέτει την πιο ισχυρή έκδοση του πολυβραβευμένου 1.0L EcoBoost και αυτόματο κιβώτιο επτά σχέσεων.

Στοιχεία όπως η κορυφαία απόκριση και η διασκεδαστική οδήγηση που ανταμείβει τον οδηγό, που χρόνια τώρα χαρακτηρίζουν όλες τις δημιουργίες της Ford Performance, καθίστανται πλέον προσιτά σε ακόμα περισσότερους,.

Και αυτό γιατί η Ford παρουσίασε το νέο Puma ST Powershift, που κινείται από την πιο ισχυρή έκδοση όλων των εποχών του πολυβραβευμένου 1.0L EcoBoost της Ford.

Αναβαθμισμένος με τη χρήση ήπιας υβριδικής τεχνολογίας 48V ώστε να αποδίδει μέγιστη ισχύ 170 PS και μέγιστη ροπή 248 Nm, o πολυβραβευμένος κινητήρας του 1,0 λίτρου συνδυάζεται με ένα 7τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Ford Powershift με χειριστήρια αλλαγών στο τιμόνι, παντρεύοντας άψογα την δυναμική οδηγική εμπειρία με την καθημερινή χρηστικότητα.

Το νέο σύστημα κίνησης ασπάζεται πλήρως την φιλοσοφία Sports Technologies αλλά και τα υφιστάμενα χαρακτηριστικά αναβάθμισης της απόδοσης από το βελτιστοποιημένο πλαίσιο του Puma ST 1.5L EcoBoost -που κυκλοφόρησε το 2020– συμπεριλαμβανομένων τόσο των ειδικών ρυθμίσεων του ημιάκαμπτου άξονα και των αντιστρεπτικών δοκών, όσο και των πατενταρισμένων ελατηρίων ανακατανομής πλευρικών φορτίων.

Σε συνδυασμό με την άνεση, τους ασυμβίβαστους εσωτερικούς χώρους και τις καινοτόμες πρακτικές λύσεις του compact SUV, όπως το Ford MegaBox, το ευέλικτο νέο Puma ST Powershift καθιστά τις οδηγικές εμπειρίες της Ford Performance προσιτές σε ένα ευρύτερο, ενθουσιώδες κοινό προσφέροντας επιτάχυνση 0-100 χλμ./ ώρα σε 7,4 δευτερόλεπτα σε συνδυασμό με κατανάλωση καυσίμου 6,3 l/100 km και εκπομπές CO2 144 g/km.

«Η ομάδα της Ford Performance αξιοποίησε όλη την εμπειρία της στην ανάπτυξη του αρχικού Puma ST για να προσφέρει την χαρακτηριστική διασκεδαστική οδήγηση ενός μοντέλου ST χωρίς να απολέσει την πρακτικότητα του compact SUV μας. Έτσι, η νέα μας έκδοση Powershift είναι ακόμη πιο ευέλικτη. Χρησιμοποιούμε ήπια υβριδική τεχνολογία 48V όχι μόνο για να βελτιώσουμε την αποδοτικότητα, αλλά και για να ενισχύσουμε τη μέγιστη ισχύ και ροπή», δήλωσε ο Stefan Muenzinger, διευθυντής Ford Performance στην Ευρώπη. «Ο πολυβραβευμένος κινητήρας EcoBoost του 1,0 λίτρου συνδυάζεται με ένα 7-τάχυτο κιβώτιο διπλού συμπλέκτη Ford Powershift με χειριστήρια στο τιμόνι παντρεύοντας τη δυναμική οδηγική εμπειρία με την καθημερινή χρηστικότητα».

Γνήσιες επιδόσεις ST, αποδοτικότητα ήπιας υβριδικής τεχνολογίας

Η ήπια υβριδική τεχνολογία 48V του κινητήρα 1.0L EcoBoost Hybrid που προσφέρεται στους πελάτες του Puma από το λανσάρισμα του SUV το 2019 αναβαθμίζεται προκειμένου να προσφέρει ακόμα μεγαλύτερη απόδοση για το Puma ST Powershift.

Το ήπιο υβριδικό σύστημα ενεργοποιεί την ανάκτηση ενέργειας πιο γρήγορα από ό,τι σε άλλες εφαρμογές για ταχύτερη επαναφόρτιση της 48V μπαταρίας ιόντων λιθίου. Αυτό επιτρέπει στην ενσωματωμένη μίζα/γεννήτρια που παίρνει κίνηση μέσω ιμάντα (BISG) να προσφέρει πρόσθετη ροπή για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα ώστε να εξασφαλιστεί βελτιωμένη απόδοση στις χαμηλότερες στροφές. Επιπρόσθετα, η αυξημένη ανάκτηση ενέργειας προσφέρει επιπλέον 10 PS ηλεκτρικής υποβοήθησης από τη μίζα/γεννήτρια που ενισχύει τη μέγιστη ισχύ.

Σε συνδυασμό με τη μοναδική ρύθμιση λογισμικού του υπερτροφοδοτούμενου, τρικύλινδρου βενζινοκινητήρα άμεσου ψεκασμού, επιτυγχάνεται αύξηση της μέγιστης ισχύος κατά σχεδόν 10% σε σύγκριση με τον 1.0L EcoBoost Hybrid των 155 PS. Αποδίδοντας έως και 170 PS στις 5.750 σ.α.λ. και ροπή έως 248 Nm στις 3.000 σ.α.λ., το Puma ST Powershift παράγει ακριβώς τη διπλάσια ισχύ ανά λίτρο από το Focus ST170 του 2002.

Το νέο Puma ST Powershift επωφελείται από την ίδια τεχνολογία ενεργών βαλβίδων εξαγωγής που συναντάμε στο Puma ST με στόχο την αυξημένη απόδοση, ενώ την ίδια στιγμή διαθέτει μία χαρακτηριστική για μοντέλα ST ηχητική χροιά κινητήρα κατά την επιτάχυνση. Ελεγχόμενη από τα επιλέξιμα Drive Modes, η ενεργή βαλβίδα εξαγωγής παραμένει κλειστή στις λειτουργίες Normal και Eco για εκλεπτυσμένη απόδοση στην καθημερινότητα, αλλά ανοίγει στην Sport για να εντείνει τον σπορ ήχο.

«Ο συνδυασμός ενός κινητήρα μικρού κυβισμού και μιας εξηλεκτρισμένης τεχνολογίας συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και των εκπομπών ρύπων, παρέχοντας ταυτόχρονα προσιτές, καθημερινές επιδόσεις. Μαζί με το επαναρυθμισμένο κιβώτιο ταχυτήτων Powershift, αυτό το πακέτο προσφέρει έξυπνες επιδόσεις και συναισθηματική διασκευαστική οδήγηση ST», δήλωσε ο Muenzinger.

Το Powershift δίνει τον έλεγχο στον οδηγό

Εξελιγμένο για να συνεργάζεται απρόσκοπτα με τους κινητήρες 1.0L EcoBoost Hybrid της Ford, το 7τάχυτο κιβώτιο Powershift έχει βελτιστοποιηθεί με αναθεωρημένο mapping όσον αφορά το λογισμικό, που μεγιστοποιεί την απόδοση και την αποδοτικότητα για τους πελάτες του Puma ST Powershift.

Στην πλήρως αυτόματη λειτουργία, το κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη προσφέρει ομαλές αλλαγές και αβίαστη άνεση και ευκολία – ιδιαίτερα σε συνθήκες οδήγησης με συχνές στάσεις και εκκινήσεις – και βοηθά να διατηρείται το ήπιο υβριδικό σύστημα στις βέλτιστες στροφές για ακόμα μεγαλύτερη αποδοτικότητα.

Από εκεί και πέρα, για να εκμεταλλευτεί κανείς πραγματικά την απόδοση του κινητήρα, τα διαδοχικά κατεβάσματα έως και τριών σχέσεων επιτρέπουν ταχύτερα προσπεράσματα, όταν οι οδηγοί απαιτούν μέγιστη επιτάχυνση. Με ενεργοποιημένη τη λειτουργία Sport, το κιβώτιο ταχυτήτων κρατά επίσης τις χαμηλότερες σχέσεις για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, για πιο σπορ απόκριση. Επιπλέον, τα χειριστήρια στο τιμόνι επιτρέπουν τον χειροκίνητο έλεγχο των σημείων αλλαγής ταχυτήτων για πλήρη εμπλοκή του οδηγού.

Το αυτόματο κιβώτιο Powershift υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Stop & Go για το προαιρετικό Adaptive Cruise Control, η οποία μπορεί να ακινητοποιήσει πλήρως το όχημα σε συνθήκες κυκλοφορίας με αλλεπάλληλα σταμάτα-ξεκίνα και να το επανεκκινήσει αυτόματα εάν η διάρκεια της στάσης είναι μικρότερη από τρία δευτερόλεπτα, ή να συνεχίσει μετά από τρία δευτερόλεπτα με το πάτημα ενός κουμπιού ή του γκαζιού. Το κιβώτιο ταχυτήτων υποστηρίζει επίσης τη λειτουργία Remote Start μέσω της εφαρμογής FordPass.

Υψηλών προδιαγραφών πλαίσιο ST

Το Puma ST Powershift μοιράζεται το ίδιο πλαίσιο με το βραβευμένο Puma ST, γεγονός που οξύνει την απόκριση χρησιμοποιώντας έναν ημιάκαμπτο άξονα πίσω με στρεπτική ακαμψία 2.000 Nm/deg –τιμή αυξημένη πάνω από 50% σε σύγκριση με το βασικό Puma– και αντιστρεπτική δοκό 28 χιλιοστών ενσωματωμένη στο τμήμα σχήματος U του άξονα. Μπροστά το νέο Puma ST Powershift υιοθετεί μια αντιστρεπτική δοκό 24 χιλιοστών.

Τα πατενταρισμένα ελατήρια ανακατανομής πλευρικών φορτίων της Ford βελτιώνουν επίσης την ευστάθεια, την ευελιξία και την απόκριση του Puma ST Powershift. Αυτά τα προηγμένης τεχνολογίας ελατήρια συνεργάζονται με αμορτισέρ διπλού θαλάμου της Hitachi εμπρός και πίσω που προσαρμόζουν τη δύναμη απόσβεσης με βάση τη συχνότητα των κραδασμών που μεταδίδονται από το οδόστρωμα, εξασφαλίζοντας την ακαμψία που απαιτείται για καλύτερο έλεγχο του οχήματος, αλλά συγχρόνως την άνεση και την ποιότητα κύλισης στις υψηλότερες ταχύτητες σε δρόμους με μικροανωμαλίες.

Το σύστημα διεύθυνσης του νέου Puma ST έχει λόγο υποπολλαπλασιασμού 11,4:1 – είναι δηλαδή σχεδόν 25% πιο γρήγορο από εκείνο του βασικού Puma– και χρησιμοποιεί ένα συνδυασμό εμπρός ακραξονίων, βραχίονα τιμονιού και κρεμαγιέρα προδιαγραφών ST, για αυξημένη απόκριση κατά την είσοδο στη στροφή σε σύγκριση με το βασικό Puma, με περαιτέρω υποστήριξη από το Torque Vectoring Control.

Η βελτιωμένη απόδοση του συστήματος πέδησης παρέχεται από εμπρός δίσκους 325 χιλιοστών –17% μεγαλύτεροι σε διάμετρο συγκριτικά με τη στάνταρ έκδοση του Puma. Η υποβοήθηση του συστήματος πέδησης του νέου Puma ST είναι ρυθμισμένη με τέτοιο τρόπο ώστε να προσφέρει τη βέλτιστη αίσθηση και πληροφόρηση στη σπορ οδήγηση, ενώ και η βελτιστοποιημένη ανάκτηση ενέργειας του συστήματος κίνησης υποστηρίζει επίσης το αυξημένο φρένο κινητήρα.

Σχεδίαση που συνδυάζει εμφάνιση και λειτουργικότητα

Ένα splitter της Ford Performance που είναι ενσωματωμένο στον εμπρός προφυλακτήρα δεν «δηλώνει» μόνο τα σπορ διαπιστευτήρια του Puma ST Powershift, αλλά αυξάνει επίσης την κάθετη αεροδυναμική πίεση του εμπρός τμήματος κατά περίπου 80% σε σχέση με το βασικό Puma. Μία μεγάλη πίσω αεροτομή οροφής και ο χαρακτηριστικός πίσω διαχύτης δίνουν επίσης το παρών. Επίσης, οι άνω και κάτω γρίλιες στο εμπρός μέρος, σήμα κατατεθέν των μοντέλων ST, είναι σχεδιασμένες για να μεγιστοποιούν την ικανότητα ψύξης και την αποδοτικότητα του κινητήρα.

Το Puma ST Powershift εισάγει το νέο, αποκλειστικό για μοντέλα ST εξωτερικό χρωματισμό Azura Blue, ο οποίος συγκαταλέγεται ανάμεσα σε έξι συνολικά επιλογές. Το γυαλιστερό μαύρο φινίρισμα για την οροφή είναι διαθέσιμο, ενώ στάνταρ είναι τα πλαίσια της μάσκας, τα πλευρικά διακοσμητικά, τα καλύμματα των εξωτερικών καθρεπτών και η πίσω αεροτομή οροφής, όλα σε μαύρο επίσης χρώμα. Το SUV προσφέρει επιπρόσθετα φινίρισμα Magnetite στις στάνταρ ζάντες αλουμινίου των 19 ιντσών.

Στο εσωτερικό, τα στάνταρ χαρακτηριστικά περιλαμβάνουν σπορ καθίσματα εξελιγμένα από την Ford Performance, φινιρισμένα με premium συνθετικό υλικό Sensico με δερμάτινη αίσθηση, βάση ασύρματης φόρτισης, θερμαινόμενο παρμπρίζ Quickclear, εμπρός και πίσω αισθητήρες στάθμευσης, υαλοκαθαριστήρες με αισθητήρα βροχής, μόντεμ FordPass Connect, και σύστημα επικοινωνίας και ψυχαγωγίας SYNC 3 της Ford, συμβατό με Apple CarPlay και Android Auto. Οι διαθέσιμες τεχνολογίες υποστήριξης οδηγού περιλαμβάνουν Pre-Collision Assist με Active Braking, Active Park Assist, Cross Traffic Alert με Active Braking και Intelligent Speed Limiter.

Υπογραμμίζοντας την ευελιξία του μοντέλου της Ford Performance, το νέο Puma ST Powershift διατηρεί τους χώρους και την πρακτικότητα ενός Puma, προσφέροντας έναν χώρο φόρτωσης με χωρητικότητα 456 λίτρα με τα πίσω καθίσματα στη θέση τους, καθώς και το καινοτόμο Ford MegaBox που παρέχει έναν αποθηκευτικό χώρο 80 λίτρων κάτω από το δάπεδο του χώρου αποσκευών που μπορεί να φιλοξενήσει άνετα δύο τσάντες γκολφ σε όρθια θέση.

«Και, ασφαλώς, το νέο Puma ST Powershift προσφέρει επίσης τις βραβευμένες δυναμικές ικανότητες που αγαπούν οι πελάτες μας» δήλωσε ο Muenzinger.

Όσο για την τιμή του στην Ελλάδα ξεκινά από τις 40.893 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα έκδοση Ford Puma ST με 1.000 κυβικά (+τιμή)
Τι κάνει στο τεστ ταράνδου το σπορ Ford Puma ST; (+video)
Συγκριτική δοκιμή: Ford Puma vs Hyundai Kona vs Peugeot 2008 vs Toyota Yaris Cross Hybrid

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Εκλογές 2023

Που ψηφίζω: Μάθετε που ψηφίζετε βήμα-βήμα από την εφαρμογή του ΥΠ.ΕΣ.

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για τον προεκλογικό αγώνα των κομμάτων, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των εκλογών & τα exit polls.

Οδηγός εκλογών 2023: Ό,τι πρέπει να γνωρίζετε

Αποτελέσματα εκλογών 2023: Δείτε LIVE μέσω διαδραστικού χάρτη όλα τα αποτελέσματα της επικράτειας

Οι υπόλοιπες ειδήσεις στο Πρώτο ΘΕΜΑ