Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι κάνει στο τεστ ταράνδου το σπορ Ford Puma ST; (+video)

Ελλάδα 4:38
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι κάνει στο τεστ ταράνδου το σπορ Ford Puma ST; (+video)

ΝΕΑ

Τι κάνει στο τεστ ταράνδου το σπορ Ford Puma ST; (+video)

ΝΕΑ

Το Puma ST, η σπορ έκδοση του μικρού SUV της Ford,  δοκιμάστηκε στην κλασική διαδικασία της «αποφυγής ταράνδου» και τα αποτελέσματα έχουν ενδιαφέρον. 

Advertisement
Advertisement

Το σπορ SUV ξεπέρασε στο «Moose Test», πολύ πιο ειδικά μοντέλα.

Η δοκιμασία της απότομης αλλαγής λωρίδας -ή ελιγμός… αποφυγής ταράνδου- είναι μια από τις παλιές (γίνεται από τα τέλη της δεκαετίας του 70) και πιο χαρακτηριστικές μεθόδους αξιολόγησης της ενεργητικής ασφάλειας ενός αυτοκινήτου.

Μέσα από 4 ελιγμούς, δοκιμάζονται αναρτήσεις, ελαστικά, κατανομή βάρους, αμεσότητα, ευελιξία και ευκολία χειρισμού, δίνοντας ένα σαφές δείγμα του πώς θα συμπεριφερθεί ένα μοντέλο σε μια δύσκολη στιγμή.

Advertisement
Advertisement

Το site «km77» πουν ειδικεύεται στον… τάρανδο, δοκίμασε το σπορ Ford Puma ST. Βλέποντας το video στην πρώτη προσπάθεια, με ταχύτητα εισόδου 79 χλμ./ώρα, το crossover χτύπησε έναν κώνο. Ωστόσο, αυτό ήταν απλώς μια προθέρμανση για την καλύτερη προσπάθεια της ημέρας, στην οποία η ταχύτητα εισόδου ήταν 81 χλμ./ώρα, με το προεπιλεγμένο πρόγραμμα οδήγησης «Normal». Όταν η επιλογή ήταν το «Sport» οι πιο σφιχτές ρυθμίσεις της ανάρτησης το έκαναν να αντιδρά πιο απότομα.

Μία άλλη παρατήρηση που μπορούμε να κάνουμε βλέποντας το video είναι πως το πίσω εσωτερικό ελαστικό σηκώνεται από το έδαφος, όπως και στο Fiesta ST.

Advertisement

Η πολύ καλή αυτή επίδοση βάζει το Ford Puma ST μπροστά από μοντέλα με σαφώς πιο βαριά ονόματα,  όπως Porsche Taycan Turbo S, Toyota Supra και Mercedes-AMG A 45 S, που ολοκλήρωσαν το Moose Test -χωρίς να ρίξουν φυσικά κώνο- με 78, 77 και 75 χλμ./ώρα αντίστοιχα.

Advertisement

Στο σλάλομ, το Puma ST αποδείχθηκε και πάλι πιο εύκολο στον έλεγχο και πιο γρήγορο στο πρόγραμμα Normal και όχι στo Sport, καθώς η εμπλοκή του τελευταίου κάνει και το ESC (σύστημα ευστάθειας) να εμπλέκεται με καθυστέρηση, γεγονός που μεταφράζεται σε μια πιο επιθετική τάση στην οδήγηση.

Οι υπεύθυνοι της δοκιμής παρατήρησαν συνολικά πως στο πρόγραμμα Normal το Puma ST έχει εξαιρετικό κράτημa, στο οποίο βοηθούν και τα ελαστικά του (225/40 R19 Michelin Pilot Sport 4S).

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Ford Puma ST Gold Edition: Σχεδιασμένο από τους φίλους της Ford (+video)
Δοκιμή: Ford Puma ST 1,5 Ecoboost 200 hp
Το Ford Puma ST των 200 ίππων στην Ελλάδα (+τιμές, video)