Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Το Μάρτιο οι Ευρωπαίοι αγόρασαν μαζικά αυτοκίνητα!

Ελλάδα 7:28
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Το Μάρτιο οι Ευρωπαίοι αγόρασαν μαζικά αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Το Μάρτιο οι Ευρωπαίοι αγόρασαν μαζικά αυτοκίνητα!

ΝΕΑ

Σημαντική άνοδος των συνολικών πωλήσεων καινούργιων αυτοκινήτων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και ειδικά των εξηλεκτρισμένων.

Advertisement
Advertisement

Ο Μάρτιος που μας πέρασε αποδείχθηκε ένας πολύ καλός μήνας για τις πωλήσεις καινούργιων αυτοκινήτων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς αυτές ξεπέρασαν τον αριθμό ορόσημο του ενός εκατομμυρίου μονάδων.

Πιο συγκεκριμένα έφτασαν το 1.087.939, αύξηση της τάξης του 28% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Με την επίδοση αυτή οι πωλήσεις του πρώτου τριμήνου του έτους στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έφτασαν σχεδόν τα 2,7 εκατομμύρια αυτοκίνητα, δηλαδή κατά 17,9% μεγαλύτερες σε σχέση με αυτές του 2022.

Advertisement
Advertisement

Σημαντική παράμετρος είναι πως οι Ευρωπαίοι στρέφονται όλο και πιο πολύ στα εξηλεκτρισμένα μοντέλα όλων των ειδών. Έτσι το Μάρτιο το μερίδιο αγοράς των φουλ υβριδικών (HEV) έφτασε το 24,3%, που σε απόλυτα νούμερα αντιστοιχούν σε πωλήσεις 264.694 μονάδων (+38,1%).

Αύξηση συγκριτικά με τους δύο πρώτους μήνες του 2023 σημείωσαν και οι πωλήσεις των plug-in υβριδικών (PHEV), αλλά σε σχέση με πέρυσι τους αντιστοιχεί ένα μικρότερο μερίδιο αγοράς -7,2% έναντι 8,8% το Μάρτιο του 2022.

Advertisement

Η μείωση της δημοτικότητας των PHEV συνδυάζεται με μια αύξηση αυτής των πλήρως ηλεκτρικών (BEV), τα οποία επέλεξαν το Μάρτιο συνολικά 151.573 κάτοικοι των χωρών της ΕΕ. Ποσοστιαία οι πωλήσεις τους αυξήθηκαν κατά 58%, πάντα σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ το μερίδιο αγοράς τους έχει φτάσει το 13,9% με την τάση να είναι αυξητική.

Advertisement

Τα πιο δημοφιλή μοντέλα είναι και πάλι αυτά με κινητήρα βενζίνης (μερίδιο αγορά 37,5% και πωλήσεις 1.000.000 μονάδων στο πρώτο τρίμηνο), ενώ το μερίδιο των diesel είναι 14,5%.

Άξια λόγου και αναφοράς είναι η αγορά της Ισπανίας η οποία το Μάρτιο σημείωσε σημαντικές αυξήσεις σε όλες τις κατηγορίες. Συνολικά στην χώρα της Ιβηρικής πουλήθηκαν το Μάρτιο 66,1% πιο πολλά αυτοκίνητα σε σχέση με το Μάρτιο του 2022, ενώ στην Ιταλία η αντίστοιχη αύξηση ήταν 40,7%.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Έκρηξη στις πωλήσεις ΙΧ και τον Μάρτιο
Ποιά είναι τα μοντέλα που προτιμούν οι Ευρωπαίοι;
ΕΕ: Πρωταθλητής το diesel στα φορτηγά

Advertisement