Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι ζητούν οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει Brexit

Ελλάδα 2:30
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τι ζητούν οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει Brexit

ΝΕΑ

Τι ζητούν οι βρετανικές αυτοκινητοβιομηχανίες ενόψει Brexit

ΝΕΑ

Η επιβολή επιπλέον δασμών στα τελωνεία θα αποτελέσει καίριο πλήγμα για τον κλάδο που «οδηγεί» τις εξαγωγές.

Advertisement
Advertisement

Ο Βρετανικός Σύνδεσμος Κατασκευαστών Αυτοκινήτων κάλεσε τον πρωθυπουργό Boris Johnson να εξασφαλίσει μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών με την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία θα αποφεύγει την επιβολή επιπλέον δασμών καθώς η παραγωγή έπεσε το Νοέμβριο. Όπως μάλιστα επισημαίνουν η παραγωγή κατέγραψε πτώση 17% τον περασμένο μήνα και ανήλθε σε 107.753 αυτοκίνητα συνεχίζοντας την τάση μείωσης που καταγράφεται κατά την διάρκεια όλου του 2019 σε ποσοστό 15% στο 11μηνο με την παραγωγή να περιορίζεται σε 1,2 εκατ. μονάδες.

«Η παραγωγή αυτοκινήτων στο Ηνωμένο Βασίλειο οδηγείται από εξαγωγές, οπότε ανυπομονούμε να συνεργαστούμε με τη νέα κυβέρνηση για να πραγματοποιήσουμε μια φιλόδοξη εμπορική συμφωνία με την ΕΕ. Η συμφωνία αυτή πρέπει να περιλαμβάνει δασμούς ώστε να αποφεύγονται τα εμπόδια στο εμπόριο, τα οποία, για την αυτοκινητοβιομηχανία, είναι πολύ κρίσιμα να μην υπάρξουν», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Ένωσης Κατασκευαστών Αυτοκινήτων Mike Hawes.

Advertisement
Advertisement

Ο Johnson κέρδισε με επιτυχία τις εκλογές την περασμένη εβδομάδα, οι οποίες θέτουν τη Βρετανία σε καλό δρόμο για να φύγει από την ΕΕ μέχρι το τέλος του επόμενου μήνα, εξασφαλίζοντας μια μεταβατική περίοδο έως τα τέλη του 2020, κατά τη διάρκεια της οποίας θα αλλάξουν ελάχιστα οι σχέσεις της με την ΕΕ. Μεγάλο μέρος του επόμενου έτους θα κυριαρχείται από συνομιλίες μεταξύ του Λονδίνου και των Βρυξελλών σχετικά με τη μελλοντική εταιρική σχέση της οποίας οι όροι θα τεθούν σε ισχύ από το 2021, με τις αυτοκινητοβιομηχανίες να επιδιώκουν τη στενότερη δυνατή σχέση ώστε να διατηρήσουν απρόσκοπτα τις διαδικασίες παραγωγής τους.

Το 2019 για την παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία ήταν σε γενικές γραμμές ένα άσχημο έτος, καθώς οι πωλήσεις στην Κίνα μειώθηκαν, εντάθηκαν οι ανησυχίες για τις εμπορικές συγκρούσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, μειώθηκαν οι ευρωπαϊκές πωλήσεων diesel ενώ από την άλλη μεριά αυξήθηκαν οι επενδύσεις για την ηλεκτροκίνηση. Η Nissan, η Toyota και η Honda είναι μεταξύ των αυτοκινητοβιομηχανιών που κατασκευάζουν αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με την Mini και Rolls-Royce της BMW, την Bentley του Volkswagen Group, την Jaguar Land Rover της Tata και τη μονάδα Vauxhall που ανήκει πλέον στον όμιλο PSA.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Τέλη Κυκλοφορίας: Πόσες άτοκες δόσεις δίνουν οι τράπεζες – Πώς θα τα γλιτώσετε

«Απεγκλωβίζονται» οι 2.000 ιδιοκτήτες εισαγόμενων μεταχειρισμένων!

Advertisement

Τα ΚΤΕΟ θα “ξεσκονίζουν” τα αυτοκίνητα για γυρισμένα χιλιόμετρα-Δείτε τι αλλάζει