Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τί νομίζετε ότι είναι πιο βρώμικο; Ένα αυτοκίνητο ή μία τουαλέτα;

Ελλάδα 3:31
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τί νομίζετε ότι είναι πιο βρώμικο; Ένα αυτοκίνητο ή μία τουαλέτα;

ΝΕΑ

Τί νομίζετε ότι είναι πιο βρώμικο; Ένα αυτοκίνητο ή μία τουαλέτα;

ΝΕΑ

Όσο αντιμετωπίζουμε το αυτοκίνητό μας ως εστιατόριο, κουζίνα, σαλόνι, παιδικό σταθμό, αποθήκη, κλαμπ, χώρο διασκέδασης με φίλους και πολλά άλλα που δεν είναι της παρούσης, τόσο τα μικρόβια θα κάνουν πάρτι.

Advertisement
Advertisement

Το αυτοκίνητο είναι ένας χώρος που περνάμε αρκετές ώρες της ημέρας και πλέον μέσα σε αυτόν κάνουμε και πολλές από τις καθημερινές μας συνήθειες, όπως το να τρώμε (και πολλά ακόμα που δεν είναι της παρούσης).

Το να θεωρούμε λοιπόν ότι το αυτοκίνητο είναι ένας χώρος απαλλαγμένος από τα μικρόβια και ότι άλλο ακολουθεί τις ανθρώπινες δραστηριότητες, είναι ένα μεγάλο λάθος.

Και αυτό έρχεται να επιβεβαιώσει μία έρευνα από το Aston Uiniversity και το τμήμα Βιοεπιστημών του. Η έρευνα αυτή αποφάσισε να συγκρίνει τα ευρήματα ανάμεσα σε δύο τυπικές τουαλέτες και πέντε αυτοκίνητα, και να διαπιστώσει ποιος είχε τα περισσότερα μικρόβια.

Advertisement
Advertisement

Tα αποτελέσματα της έρευνας εξέπληξαν και τους ίδιους τους μελετητές, καθώς διαπίστωσαν ότι το αυτοκίνητο ήταν σαφώς πιο μολυσματικό από μία τυπική οικιακή τουαλέτα. Και μάλιστα με αρκετή διαφορά και σε κάποια επικίνδυνα για την υγεία μικρόβια.

Τα περισσότερα βακτήρια, 1.425 στον αριθμό, βρέθηκαν στο πορτμπαγκάζ, κάτι αναμενόμενο αφού εκεί τοποθετούμε όλοι ότι δεν θέλουμε να βλέπουμε μέσα στην καμπίνα (και το χειρότερο, τα ξεχνάμε εκεί μέχρι να… μυρίσουν).

Το δεύτερο πιο βρώμικο σημείο είναι το κάθισμα του οδηγού με 649 βακτήρια (“μα που πήγε εκείνη η τηγανητή πατάτα;”), ο επιλογέας ταχυτήτων με 407 βακτήρια και το πίσω κάθισμα με 323 βακτήρια από τα βλαστάρια μας που δεν προσέχουν με τα πατατάκια. Βρώμικο ήταν επίσης και το ταμπλό με 317 βακτήρια, κυρίως από καφέδες και αναψυκτικά πάσης φύσεως.

Advertisement

Η έρευνα, που έγινε πρόσφατα, έδειξε μία ενδιαφέρουσα παράμετρο. Το τιμόνι, το οποίο όλοι θα υπέθεταν ότι ήταν μέσα στα πιο βρώμικα σημεία του αυτοκινήτου, είναι πλέον το καθαρότερο. Αυτό εξηγείται από την χρήση αντισηπτικών που έγιναν ευρέως διαδεδομένα κατά την περίοδο της πανδημίας.

Advertisement

Η έρευνα έδειξε επίσης ότι όσο πιο παλιό τόσο πιο μολυσμένο είναι το αυτοκίνητο. Όσο για το συμπέρασμα, οι υπεύθυνοι της έρευνας υποστηρίζουν ότι τα ευρήματα δείχνουν ξεκάθαρα ότι θα πρέπει να είμαστε πιο προσεκτικοί με την χρήση του αυτοκινήτου και την καθαριότητά του.

Η βρωμιά που μπορεί να έχει ένα αυτοκίνητο μπορεί να δείχνει ανεκτή με γυμνό μάτι, όμως τα μικρόβια είναι αόρατα και καραδοκούν, οπότε η μόνη λύση, πέρα από το τακτικό καθάρισμα είναι να αποφεύγουμε να χρησιμοποιούμε το αυτοκίνητο εκτός από όχημα μεταφοράς και ως κουζίνα, εστιατόριο, αποθήκη, κλαμπ, παιδικό σταθμό, και όλα τα υπόλοιπα που δεν είναι της παρούσης.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Η JLR σκοτώνει τα μικρόβια προστατεύοντας τους επιβάτες
Aνέπαφες «anticovid» διαβάσεις πεζών
Τι κρύβει η προ πανδημίας πινακίδα «COVID19» σε μια εγκαταλελειμμένη BMW;

Advertisement