Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

SOS: Αυτό είναι το κενό ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας! (+video)

Ελλάδα 16:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

SOS: Αυτό είναι το κενό ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας! (+video)

ΝΕΑ

SOS: Αυτό είναι το κενό ασφαλείας στο αυτοκίνητό σας! (+video)

ΝΕΑ

Αν δείτε να υπάρχει κάποια προσπάθεια παραβίασης των φώτων ή του προφυλακτήρα τότε θα πρέπει να σας μπουν υποψίες ότι το αυτοκίνητό σας μπορεί να κάνει «φτερά».

Advertisement
Advertisement

Οι κλοπές αυτοκινήτων είναι πλέον μία μάστιγα σε όλες τις χώρες του κόσμου, με τους κλέφτες να βρίσκουν διαρκώς νέους τρόπους για να αρπάξουν την περιουσία σας.

Μία είδηση που μας έρχεται από τη Βρετανία έχει προβληματίσει πλέον όλους, καθώς όπως φαίνεται οι κλέφτες βρήκαν τρόπο να χρησιμοποιούν την καλωδίωση των φώτων ενός οχήματος έτσι ώστε να “ξεκλειδώνουν” τον εγκέφαλο και να το αρπάζουν.

Το πρώτο περιστατικό που καταγράφηκε αφορούσε ένα Toyota RAV4 το οποίο εκλάπη πριν λίγους μήνες από μία περιοχή έξω από το Λονδίνο. Λίγες μέρες πριν κάνει φτερά το όχημα, ο ιδιοκτήτης του Ian Tabor είχε εντοπίσει απόπειρα κλοπής, χωρίς όμως να καταφέρουν να το πάρουν.

Advertisement
Advertisement

Εκείνη τη στιγμή, ο ιδιοκτήτης δεν μπορούσε να καταλάβει αν ήταν απλά μία προσπάθεια για βανδαλισμό, καθώς οι επίδοξοι κλέφτες είχαν κάνει ζημιά στον προφυλακτήρα, προσπαθώντας να τον βγάλουν από τη θέση του, ενώ είχε βγει και η καλωδίωση των φωτιστικών σωμάτων.

Λίγες ημέρες μετά το Toyota RAV4 έκανε φτερά, και μαζί με αυτό είχε κλαπεί και ένα Land Cruiser από διπλανό σπίτι. Η κλοπή αυτή πάντως έκανε τον ιδιοκτήτη να το ψάξει λίγο παραπάνω.

Στις έρευνες που έκανε διαπίστωσε ότι μέσω της καλωδίωσης των φώτων οι κλέφτες κατάφεραν να επικοινωνήσουν με την κεντρική μονάδα ελέγχου του οχήματος, και να πάρουν πολύτιμα στοιχεία έτσι ώστε να το αρπάξουν σαν κύριοι χωρίς να προσπαθήσουν πολύ.

Advertisement

Μετά από αρκετό ψάξιμο στο dark web βρήκε ότι υπάρχουν διαθέσιμα τέτοιου είδους “εργαλεία” και μάλιστα εξειδικευμένα για όλους σχεδόν τους μεγάλους κατασκευαστές. Το κόστος τους δεν ήταν υψηλό, καθώς το σημαντικό είναι το software. Και παράλληλα μπορούσε να το αγοράσει κάποιος και να ξεγελά την αστυνομία, καθώς μοιάζει με ένα κανονικό φορητό ηχείο της JBL.

To software της συσκευής μεταδίδει ένα ψεύτικο σήμα στο σύστημα CAN του αυτοκινήτου μέσα από τα καλώδια των φωτιστικών σωμάτων. Το αυτοκίνητο αντιλαμβάνεται αυτό το σήμα ως κανονικό και επιτρέπει πλέον την παραβίασή του από τους κλέφτες.


Τα καλά νέα είναι ότι αυτού του είδους η επίθεση μπορεί να αποτραπεί. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι οι αυτοκινητοβιομηχανίες να θωρακίσουν καλύτερα το δίκτυο CAN-bus των αυτοκινήτων τους με πολύ υψηλότερης ασφάλειας κρυπτογράφηση.

Το πρόβλημα δεν θα λυθεί από τη μία μέρα στην άλλη. Αλλά τουλάχιστον θα βάλει ένα ακόμα εμπόδιο στο αέναο “παιχνίδι” μεταξύ κλεφτών και εταιριών, για το ποιος τελικά θα έχει το πάνω χέρι.

Advertisement

Μέχρι τότε πάντως, αν παρατηρήσετε κάτι περίεργο στον προφυλακτήρα ή τα φώτα του αυτοκινήτου σας, και ιδίως γυμνά καλώδια, καλό είναι να πάρετε τα μέτρα σας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Σαρώνει ο νέος τρόπος κλοπής αυτοκινήτων: Επιλέγουν Γυναίκες με παιδιά (+video)
Πώς προστατεύω από κλοπή το αυτοκίνητό μου;
Αυτή είναι η πιο αποτυχημένη απόπειρα κλοπής χρηματαποστολής (+video)