Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα start/stop; (+video)

Ελλάδα 2:24
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα start/stop; (+video)

ΝΕΑ

Τι διάρκεια ζωής έχουν τα start/stop; (+video)

ΝΕΑ

Είναι μία εύλογη απορία που πολλοί έχουν και δεν έχει λυθεί. Κάποιος όμως έχει την απάντηση, ώστε να γνωρίζετε.

Advertisement
Advertisement

Αρκετοί ανά τα χρόνια έχουν εκφράσει την ανησυχία τους σχετικά με την αντοχή του start/stop στα αυτοκίνητα. Το γνωστό σύστημα που για λόγους εξοικονόμησης καυσίμου/ μείωσης ρύπων, απενεργοποιεί/ ενεργοποιεί προσωρινά τον κινητήρα σε κάθε στάση και έχει καθιερωθεί σε κάθε σύγχρονο αυτοκίνητο.

Η Toyota για παράδειγμα, έχει ενσωματώσει έναν προκαθορισμένο κύκλο χρήσης του συστήματος, πριν ενεργοποιηθεί η ένδειξη για την αντικατάστασή του.

Στην αποκάλυψη προχώρησε η Φαίη Χάντλεϊ, η πτυχιούχος τεχνικός αυτοκινήτων και influencer. Συγκεκριμένα, η Χάντλεϊ δημοσιοποίησε ένα βίντεο στο TikTok στο οποίο δείχνει πόσες φορές μπορεί κανείς να πατήσει το start/stop στο Toyota του πριν βγει το ειδοποιητικό λαμπάκι.

Advertisement
Advertisement

Από ό,τι φαίνεται, ένα Toyota θα σου επιτρέψει να το εκκινήσεις 384.000 φορές μέσω του συγκεκριμένου συστήματος, πριν σε ειδοποιήσει. Ο αριθμός αυτός μεταφράζεται σε 21 εκκινήσεις του συστήματος πρόωσης, κάθε μέρα επί 50 χρόνια!

Εάν βέβαια αντικατασταθεί ο κινητήρας σε αυτό το πολύ μεγάλο διάστημα, αναγκαστικά θα αντικατασταθεί και ο διακόπτης με έναν καινούριο. Διότι είναι πιθανότερο να μην αντέξει ο κινητήρας τόσα χρόνια, παρά να πάθει βλάβη το start/stop. Τουλάχιστον, στη θεωρία.

@fayehadleyofficial
Advertisement

transmission fluid service Part 3: no dipstick?!? “lifetime” fluid means you never service it, right?!! #sealedtransmission #lifetimefluid #nodipstick #diytips #automotive #automotivemaintenance #automotiveadvice #transmissionservice #diymaintenance #cartips #techtips #mechanicsoftiktok #relatable #femalemechanic #girlmechanic #fayehadley

♬ original sound – Faye

Advertisement

Υπενθυμίζουμε, ότι ο λόγος που τοποθετείται στα περισσότερα αυτοκίνητα πλέον το σύγχρονο αυτό σύστημα, αφορά στην εξοικονόμηση καυσίμου. Μάλιστα, υπολογίζεται ότι με το start/stop, εξοικονομείται έως 10% καύσιμο σε αντίθεση με έναν κινητήρα δίχως αυτό.

Στο πλαίσιο λοιπόν των Euro 6 προδιαγραφών και της αναγκαστικά χαμηλής εκπομπής ρύπων στα μοντέλα παραγωγής, το start/stop έχει γίνει μονόδρομος για τα αυτοκίνητα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement

Τουλάχιστον, αν έχεις Toyota, γνωρίζεις πως δεν πρέπει πια να σε ανησυχεί η έντονη χρήση αυτού του εν λόγω συστήματος.

Γενικότερα, η διάρκεια ζωής των συστημάτων start-stop στα αυτοκίνητα μπορεί να διαφέρει ανάλογα με πολλούς παράγοντες, όπως ο τύπος του συστήματος, η ποιότητα των εξαρτημάτων και ο τρόπος οδήγησης.

Συνήθως, τα συστήματα start-stop χρησιμοποιούν ειδικές μπαταρίες και συστήματα που είναι σχεδιασμένα να αντέχουν συχνές εκκινήσεις και παύσεις του κινητήρα.

Η διάρκεια ζωής τους συνήθως υπολογίζεται σε κύκλους εκκίνησης που αντιστοιχούν στη διάρκεια ζωής του αυτοκινήτου. Ορισμένες μπαταρίες start-stop μπορεί να έχουν διάρκεια ζωής περίπου 100.000 κύκλους εκκίνησης ή και περισσότερους.

Ωστόσο, η πραγματική διάρκεια ζωής εξαρτάται επίσης από τις συνθήκες οδήγησης και τη συντήρηση του οχήματος. Η κακή συντήρηση, οι υψηλές θερμοκρασίες και άλλοι παράγοντες μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά τη διάρκεια ζωής των συστημάτων start-stop.

Όπως και να έχει είναι σημαντικό να ακολουθείτε τις οδηγίες συντήρησης του κατασκευαστή του οχήματος και να ελέγχετε την κατάσταση της μπαταρίας κατά τα τακτικά συντηρητικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Δοκιμή: Toyota C-HR 1.8 Hybrid Electric (140 PS)
Στην Ελλάδα το νέο Toyota Yaris Cross (+ τιμές)
Toyota: Τα ηλεκτρικά δεν θα κυριαρχήσουν