ΝΕΑ

«Θρίλερ» με Tesla χωρίς οδηγό – Τι απαντά ο Elon Musk

Ελλάδα 5:55
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

«Θρίλερ» με Tesla χωρίς οδηγό – Τι απαντά ο Elon Musk

ΝΕΑ

«Θρίλερ» με Tesla χωρίς οδηγό – Τι απαντά ο Elon Musk

ΝΕΑ

Έντονα προβληματισμένες οι αρχές που διερευνούν τις συνθήκες δυστυχήματος στις ΗΠΑ –  «Χτύπησε» μέσω Twitter ο Elon Musk.

Advertisement
Advertisement

Σε γόρδιο δεσμό έχει εξελιχθεί για τις αρχές των ΗΠΑ η εξακρίβωση των αιτιών που προκάλεσαν την τραγική κατάληξη δύο επιβατών ενός Tesla Model S, το οποίο κινείτο χωρίς την παρουσία ανθρώπου πίσω από το τιμόνι.

Το συμβάν εκτυλίχθηκε το βράδυ του Σαββάτου (18/04) σε επαρχιακό δρόμο της περιοχής Γούντλαντς, περίπου 30 χιλιόμετρα βόρεια του Χιούστον.

Το κινούμενο με μεγάλη ταχύτητα Model S εξετράπη από την πορεία του πάνω σε στροφή, καταλήγοντας σε παρακείμενο δέντρο, με την μπαταρία του να «αρπάζει» φωτιά. Στο σημείο έφτασαν σώματα της πυροσβεστικής που προχώρησαν στην κατάσβεση της φωτιάς, σύμφωνα με τους New York Times.

Advertisement
Advertisement

«Μας πήρε ώρες να σβήσουμε τη φωτιά, όταν υπό κανονικές συνθήκες αυτό γίνεται μέσα σε κάποια λεπτά», αναφέρει χαρακτηριστικά εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας.

Λαμβάνοντας υπόψη τα υφιστάμενα στοιχεία που προκύπτουν από τη διερεύνηση των συνθηκών του δυστυχήματος, αλλά και από τις μαρτυρίες περιστατικών, οι αρχές προβάλλουν σχεδόν βέβαιες πως «κανείς δεν οδηγούσε το όχημα όταν συνέβη το ατύχημα».

Advertisement

Επιβάτες ήταν δύο άνδρες ηλικίας 59 και 69 ετών, ένας εκ των οποίων καθόταν στη θέση του συνοδηγού, με τον έτερο να βρίσκεται στα πίσω καθίσματα.

Οι δύο άνδρες φαίνεται πως δοκίμαζαν τη λειτουργία αυτόνομης οδήγησης Autopilot, κάτι που επιβεβαιώνεται και από τις συζύγους τους.

Advertisement

Η υπόθεση βρίσκεται στο μικροσκόπιο  του Οργανισμού Οδικής Ασφάλειας των ΗΠΑ. (National Highway Traffic Safety Administration- NHTSA) παράλληλα με μια σειρά παρόμοιων περιστατικών που συνέβησαν τον προηγούμενο μήνα.

Τι απαντά ο Elon Musk

Advertisement

Άμεση ήταν η αντίδραση του Elon Musk, που έσπευσε να υπεραμυνθεί το Autopilot δηλώνοντας πως οι πιθανότητες ατυχήματος ενός Tesla με ενεργοποιημένο το σύστημα είναι 10 φορές λιγότερες από ό,τι σε ένα συμβατικό αυτοκίνητο».

Ο ισχυρός άνδρας της Tesla, μάλιστα συνόδευσε την ανάρτησή τoυ στο twitter με τη δημοσίευση της αναφοράς ασφαλείας για το πρώτο τρίμηνο του 2021.

«Το πρώτο τρίμηνο του 2021, καταγράψαμε 1 ατύχημα ανά 6,7 εκατ. χιλιόμετρα με ενεργοποιημένο το Autopilot. Για όσους οδηγούσαν χωρίς Autopilot, επωφελούμενοι αποκλειστικά από τα συστήματα ενεργητικής ασφάλειας, η αναλογία ήταν 1 ατύχημα κάθε 3,3 εκατ. χιλ.

»Ως μέτρο σύγκρισης, τα πιο πρόσφατα στοιχεία της NHTSA καταδεικνύουν πως στις ΗΠΑ σημειώνεται ένα ατύχημα κάθε 779.000 χιλιόμετρα.», αναγράφεται χαρακτηριστικά.

Η Tesla χαρακτηρίζει το Autopilot ως το «μέλλον της οδήγησης», αλλά προειδοποιεί τους κατόχους των μοντέλων της πως η τρέχουσα γενιά του συστήματος «απαιτεί την επίβλεψη του οδηγού».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ, ΕΠΙΣΗΣ:
Τα νέα μοντέλα που “έλιωσαν” στις δοκιμές του Euro NCAP (VIDEO)
H VW θα λανσάρει ηλεκτρικό pick up στις ΗΠΑ
Rivian: Μεγαλύτερη από της Tesla η εγγύηση στις μπαταρίες