Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Θα φθάσει η Tesla τα 10 εκατομμύρια ετήσιες πωλήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας;

Ελλάδα 13:18
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Θα φθάσει η Tesla τα 10 εκατομμύρια ετήσιες πωλήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας;

Mobility

Θα φθάσει η Tesla τα 10 εκατομμύρια ετήσιες πωλήσεις μέχρι το τέλος της δεκαετίας;

Mobility

Η συνεχής άνοδος της δημοτικότητας της Tesla και η έκρηξη πωλήσεων των ηλεκτρικών αυτοκινήτων ίσως κάνει δυνατό το όνειρο του Elon Musk να δει την εταιρία του απέναντι στους μεγαλύτερους παραδοσιακούς αυτοκινητικούς ομίλους.

Advertisement
Advertisement

Όταν πριν από δύο σχεδόν δύο δεκαετίες ο Elon Musk παρουσίασε στο κοινό την Tesla εξέπληξε τους πάντες όχι μόνο με την προοδευτικότητα της εταιρίας του αλλά και με τις φιλοδοξίες που είχε γι’αυτή δηλώνοντας πως στόχος του ήταν να την κάνει την επόμενη General Motors.

Μετά από δεκαοκτώ χρόνια αυτός ο στόχος δεν έχει επιτευχθεί όμως πλέον η φιλοδοξία του δεν μοιάζει τόσο τρελή όσο τότε. Το 2020 η GM πούλησε 6,7 εκατομμύρια οχήματα παγκοσμίως κλειδώνοντας την τέταρτη θέση μεταξύ του συνόλου των κατασκευαστών. Τις περισσότερες πωλήσεις σημείωσε ο όμιλος VW με 9,33 εκατομμύρια οχήματα ενώ η Tesla έκλεισε την χρονιά με 499,550 πωλήσεις. Ωστόσο εάν η εταιρία συνεχίσει με τον ρυθμό ανάπτυξης που έχει σήμερα θα μπορούσε στο τέλος της δεκαετίας να συγκαταλέγεται μεταξύ των κορυφαίων εταιριών παγκοσμίως.

Tesla sales

Advertisement
Advertisement

Μεταξύ του 2016 και 2020 η Tesla είχε ετήσια ανάπτυξη της τάξης του 65% ενώ οι προβλέψεις της για τα επόμενα χρόνια υπολογίζουν πως θα συνεχίσει να κυμαίνεται στο 50%. Εάν κάτι τέτοιο επαληθευτεί για τα επόμενα τέσσερα χρόνια τότε ακόμα και αν στη συνέχεια η ανάπτυξη μειωθεί στο μισό, μέχρι το τέλος της δεκαετίας οι πωλήσεις θα μπορούν να φλερτάρουν με τις 10 εκατομμύρια μονάδες ετησίως.

Βέβαια ένα τέτοιο σενάριο εμπεριέχει αρκετή αισιοδοξία καθώς η επίτευξη ενός τέτοιου αποτελέσματος εξαρτάται από πολλές παραμέτρους. Η βασικότερη φυσικά είναι να διατηρηθεί το έντονο ενδιαφέρον του κοινού το οποίο φέρνει και την σημαντικά υψηλή ανάπτυξη. Για να γίνει κάτι τέτοιο η Tesla θα πρέπει να συνεχίσει να καινοτομεί σε ένα χώρο που πλέον δεν παίζει μόνη της αλλά έχει να αντιμετωπίσει τους παραδοσιακούς κατασκευαστές.
Ακόμα και στην περίπτωση που πετύχει όμως κάτι τέτοιο θα πρέπει να υπάρξει η κατάλληλη επένδυση σε παραγωγικές μονάδες καθώς η Tesla θα χρειάζεται ακόμα 16 επιπλέον Gigafactory για να μπορέσει να αγγίζει τις 10 εκατομμύρια μονάδες ετησίως. Και φυσικά τα πάντα εξαρτώνται άμεσα και από την γενική πορεία που θα ακολουθήσει η αυτοκινητοβιομηχανία η οποία την περίοδο της πανδημίας έχει χτυπηθεί πολύ σοβαρά και κανείς δεν μπορεί ακόμα να προβλέψει πως θα διαμορφωθούν τα πράγματα στο μέλλον.
Tesla sales

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Φορτιστές της Tesla θα γίνουν προσβάσιμοι σε όλους
Ένα Tesla Model 3 ιδανικό για… κάγκουρες (+video)
Αποκάλυψη: Πότε θα είναι κoντά μας το μικρό Tesla; – Πόσο θα κοστίζει;