ΝΕΑ

Θα δούμε στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά Focus και Golf;

Ελλάδα 15:33
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Θα δούμε στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά Focus και Golf;

ΝΕΑ

Θα δούμε στην Ελλάδα τα ηλεκτρικά Focus και Golf;

ΝΕΑ

Η διείσδυση των ηλεκτροκίνητων μοντέλων γίνεται με αργά βήματα ακόμη και στην Ευρώπη, όπου καταγράφεται ενδιαφέρον της κοινής γνώμης για την προστασία του περιβάλλοντος. Το υψηλό κόστος αγοράς, η μικρή αυτονομία και το περιορισμένο δημόσιο δίκτυο φόρτισης είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που αποθαρρύνουν την πλειονότητα του αγοραστικού κοινού από το να επιλέξει αυτοκίνητα με ηλεκτρικά μοτέρ και χωρίς κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Μέχρι στιγμής, οι όποιες προσπάθειες αφορούσαν μοντέλα που έχουν εξελιχθεί αποκλειστικά για αυτό το σκοπό, όπως το Leaf της Nissan και το Zoe της Renault. Λόγω είτε της εμφάνισής τους, είτε των χώρων τους δεν γοητεύουν τους υποψήφιους αγοραστές. Αλλά και η νέα BMW i3 απευθύνεται σε όσους αναζητούν ένα ηλεκτρικό αυτοκίνητο για τις καθημερινές τους μετακινήσεις. Αυτό λογικά θα αλλάξει με το λανσάρισμα της ηλεκτρικής έκδοσης δύο «mainstream» και ιδιαίτερα δημοφιλών μικρομεσαίων οικογενειακών αυτοκινήτων.

Αναφερόμαστε στο e-Golf και το Focus Electric. Το πρώτο θα αρχίσει να πωλείται στην Ευρώπη τους πρώτους μήνες του 2014, ενώ το μοντέλο μηδενικών ρύπων της Ford κατασκευάζεται από τον περασμένο Ιούνιο στο εργοστάσιο του Σααρλούις, στη Γερμανία, και θα λανσαριστεί στην ευρωπαϊκή αγορά μέσα στο Σεπτέμβριο.

Ας συγκρίνουμε αρχικά τους ηλεκτροκινητήρες τους και τα υπόλοιπα τεχνικά χαρακτηριστικά τους. Το Volkswagen e-Golf προσφέρει ισχύ 115 PS, ροπή 27,5 kgm, αυτονομία 190 km, τελική ταχύτητα 140 km/h και επιτάχυνση 0-100 σε 10,4 sec. Από την άλλη, το Focus Electric έχει πιο ισχυρό μοτέρ με 142 PS, μικρότερη όμως ροπή (25,5 kgm) αλλά και αυτονομία (162 km). Χρειάζεται 11,4 sec για το 0-100, ενώ η τελική ταχύτητά του είναι σχεδόν ίδια (137 km/h).

Advertisement
Advertisement

Τι γνωρίζουμε για τις τιμές τους; Το ηλεκτρικό Focus κοστίζει στη Γερμανία και την Αυστρία 39.990 ευρώ. Αντίθετα είναι νωρίς να αναφέρουμε κάτι σίγουρο για το e-Golf, γερμανικά δημοσιεύματα κάνουν λόγο όμως για αρχική τιμή κοντά στα 35.000 ευρώ. Και τώρα απαντάμε στο ερώτημα που θέτει ο τίτλος.

Όπως πληροφορήθηκε το NewsAuto.gr, η Kosmocar δεν θα εισάγει το e-Golf στην Ελλάδα. Αντίθετα η πρόθεση της Ford Motor Ελλάς είναι να φέρει το Focus Electric στα μέρη μας. Σε ποια τιμή; Αυτό θα το γνωρίζουμε μέσα στις επόμενες ημέρες, όταν και θα ταξιδέψουμε στη Φρανκφούρτη για να οδηγήσουμε τόσο το ηλεκτρικό Focus, όσο και το plug-in υβριδικό C-MAX Energi αλλά και το υβριδικό Mondeo.

Μείνετε λοιπόν στη μεγάλη παρέα του NewsAuto.gr, εδώ όπου αποκαλύπτονται τα αυτοκίνητα του «σήμερα» και του «αύριο».