Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Tέλος εποχής για το Honda e

Ελλάδα 8:14
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Tέλος εποχής για το Honda e

ΝΕΑ

Tέλος εποχής για το Honda e

ΝΕΑ

Οι άνθρωποι της Honda δημιούργησαν το αμιγώς ηλεκτρικό e με σκοπό να δείξουν τις δυνατότητές τους και σε αυτή την κατηγορία. Τώρα, αποφάσισαν να διακόψουν την παραγωγή του.

Advertisement
Advertisement

Η παρουσίαση του Honda e άφησε άφωνους πολλούς όταν το είδαν από κοντά. Το ίδιο συνέβη και όταν έμαθαν την τιμή πώλησής του…

Το αμιγώς ηλεκτρικό όχημα πόλης της ιαπωνικής εταιρείας καινοτομούσε σε πολλούς τομείς, κατά τη συνήθη πρακτική της.

Η retro nouveau σχεδίασή του, οι κάμερες αντί για εξωτερικούς καθρέφτες, οι πολλές οθόνες στο ταμπλό, η πρακτικότητα και η ευρυχωρία του εσωτερικού του έδειχναν την κατασκευαστική φιλοσοφία των ανθρώπων της Honda.

Advertisement
Advertisement

Το ίδιο έκανε και η σχετικά μικρή αυτονομία κίνησής του. Τα στελέχη της εταιρείας ήταν σαφή: Βάσει έρευνάς τους (σημ.: πριν το 2020) είδαν ότι η μέση ημερήσια απόσταση που διανύει ένας ιδιοκτήτης ηλεκτροκίνητου οχήματος δεν ξεπερνούσε τα 25-30 χλμ.

Έτσι, αποφάσισαν να κατασκευάσουν το Honda e αντιστοίχως. Δηλαδή, με σχετικά μικρής χωρητικότητας μπαταρίες 35,5 kWh οι οποίες παρέχουν μέγιστη θεωρητική αυτονομία που φτάνει τα 210 χλμ. Το σκεπτικό τους ήταν ότι η απόσταση αυτή θα είναι επαρκής για τη φόρτιση των συσσωρευτών μία φορά εβδομαδιαίως, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

Advertisement

Βεβαίως, η πραγματικότητα ήταν διαφορετική. Σε συνδυασμό με τη σχετικά υψηλή τιμή αγοράς του, το Honda e δεν είχε την αναμενόμενη εμπορική πορεία που ανέμεναν στην ιαπωνική εταιρεία.

Advertisement

Έτσι, αποφάσισαν να σταματήσουν την παραγωγή του στα τέλη Ιανουαρίου 2024. Όπως ανακοινώθηκε, το μοντέλο θα είναι διαθέσιμο μέχρι να εξαντληθεί το παραχθέν απόθεμα. Οι άνθρωποι της Honda υπολόγιζαν να πουλούν 10.000 μονάδες του μοντέλου ετησίως στην Ευρώπη.

Όμως, βάσει των στοιχείων της Dataforce, το 2021 πουλήθηκαν σε αυτή μόλις 3.436 μονάδες και το 2022 μόνο 2.110. Συνεπώς, η μετέπειτα πορεία του ήταν προδιαγεγραμμένη…

Πάντως, το Honda e εκπλήρωσε τον ρόλο του ως ένας πρωτοπόρος στην κατηγορία του, παρά το γεγονός ότι δεν ήταν εμπορικά επιτυχημένο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
To Honda e σε ειδική έκδοση περιορισμένης παραγωγής
Πρώτο teaser για το νέο ηλεκτρικό της Honda
Honda e:Ny1: Οδηγική ισορροπία σε όλα τα τερέν