Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα νέα κιβώτια ταχυτήτων της Toyota για την TNGA (vid)

Ελλάδα 13:27
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα νέα κιβώτια ταχυτήτων της Toyota για την TNGA (vid)

ΝΕΑ

Τα νέα κιβώτια ταχυτήτων της Toyota για την TNGA (vid)

ΝΕΑ

Νωρίτερα αυτό το μήνα, η Toyota ανακοίνωσε ότι θα κατασκευάσει μια σειρά από νέους κινητήρες και κιβώτια ταχυτήτων σχεδιασμένα για την πλατφόρμα Toyota New Global Architecture (TNGA). Μεταξύ αυτών είναι τα νέα κιβώτια ταχυτήτων Direct Shift, ένα κιβώτιο οκτώ σχέσεων για κίνηση στους εμπρός τροχούς αλλά και μια πολυαναμενόμενη μονάδα 10 σχέσεων για πισωκίνητα.

Advertisement
Advertisement

Του ΓΙΑΝΝΗ ΤΣΙΡΟΓΙΑΝΝΗ (gt@newsauto.gr)

Το video εξηγεί τη λειτουργία του πρώτου, το οποίο πιθανότατα θα τοποθετηθεί στα περισσότερα μοντέλα της Toyota από το 2017. Αντικατάσταση του τρέχοντος κιβωτίου έξι σχέσεων σε αυτοκίνητα όπως το Camry, η νέα μετάδοση θα προσφέρει πολλά από τα πλεονεκτήματα μιας συνεχώς μεταβαλλόμενης μετάδοσης (CVT), όπως η διατήρηση της πιο αποτελεσματικής σχέσης για βελτιωμένη οικονομία καυσίμου, χωρίς να αισθάνεται κανείς την τυπική λειτουργία του κλασικού CVT.

Τα παραπάνω επιτρέπουν στο αυτοκίνητο να ταξιδεύει σε υψηλές ταχύτητες με χαμηλότερες στροφές – αυτό βοηθά στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου και προσφέρει μια πιο ήσυχη κίνηση. Εξακολουθεί να υπάρχει ένας μετατροπέας ροπής στρέψης, ο οποίος εξομαλύνει τις εκκίνηση και τις αλλαγές σχέσεων αλλά όταν το αυτοκίνητο κινείται ο συμπλέκτης κλειδώνει μεταδίδοντας την ισχύ του κινητήρα απευθείας στο κιβώτιο για πιο άμεση αίσθηση οδήγησης και καλύτερη οικονομία καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Επιπρόσθετα, το κιβώτιο των οκτώ σχέσεων είναι στην πραγματικότητα πιο συμπαγές από το αντίστοιχο των έξι ταχυτήτων. Το 10άρι κιβώτιο αντικαθιστά τη μετάδοση οκτώ σχέσεων που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στα αυτοκίνητα των Toyota και Lexus, χρησιμοποιώντας ίδια τεχνολογία με τη μονάδα οκτώ σχέσεων, με χρήση μειωτήρων ταχύτητας βελτιστοποιώντας το εύρος χρήσης κάθε γραναζιού, ιδιαίτερα στην περιοχή χαμηλών έως μεσαίων στροφών. Αυτό το κιβώτιο ταχυτήτων χρησιμοποιείται ήδη στο νέο Lexus LC 500 coupé.