Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα μοντέλα υπερ-πολυτελείας δεν καταλαβαίνουν από έλλειψη τσιπς

Ελλάδα 0:29
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Τα μοντέλα υπερ-πολυτελείας δεν καταλαβαίνουν από έλλειψη τσιπς

ΝΕΑ

Τα μοντέλα υπερ-πολυτελείας δεν καταλαβαίνουν από έλλειψη τσιπς

ΝΕΑ

Οι ημιαγωγοί έχουν επιφέρει δραματική μείωση στις πωλήσεις της συντριπτικής πλειονότητας των αυτοκινητοβιομηχανιών, εξαιρουμένων κάποιων premium κατασκευαστών οι οποίοι βιώνουν στιγμές δόξας.

Advertisement
Advertisement

Η έλλειψη ημιαγωγών έχει προκαλέσει έντονους πονοκεφάλους στις αυτοκινητοβιομηχανίες ανά τον κόσμο, οι οποίες έχουν μειώσει την παραγωγή οχημάτων.

Στον αντίποδα, η κρίση με αυτά τα πολύτιμα εξαρτήματα για τα σύγχρονα αυτοκίνητα φαίνεται πως δεν «αγγίζει» τους κατασκευαστές εξωτικών οχημάτων, δεδομένου ότι τα τελευταία παράγονται σε πολύ μικρότερες ποσότητες, και ως εκ τούτου δεν απαιτούνται μεγάλα αποθέματα τσιπς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα αποτελούν οι Rolls-Royce και Bentley οι οποίες το 2021 κατέγραψαν ρεκόρ πωλήσεων.

Ειδικότερα, η RR παρέδωσε 5.586 αυτοκίνητα σε παγκόσμιο επίπεδο, αριθμός που είναι ο μεγαλύτερος κατά την 117ετή ιστορία της. Οι πωλήσεις της, συγκριτικά με το 2020, ήταν αυξημένες κατά 49%, με τις αγορές της Κίνας (συμπεριλαμβανομένης της ευρύτερης γεωπολιτικής της περιοχής), της Αμερικής, και της Ασίας-Ειρηνικού να σημειώσουν νούμερα ρεκόρ.

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, οι κορυφαίες εμπορικές επιδόσεις του πηγάζουν από την ενισχυμένη δημοτικότητα των Ghost και Cullinan, όπως επίσης και της Phantom.

«Πρόκειται για ένα πραγματικά ιστορικό έτος για τη Rolls-Royce Motor Cars», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Torsten Muller-Otvos. «Τους τελευταίους 12 μήνες καταγράψαμε τις κορυφαίες ετήσιες πωλήσεις, λανσάραμε την πιο πρόσφατη προσθήκη στην οικογένεια μοντέλων “Black Badge” (σ.σ. Ghost), καταπλήξαμε τον κόσμο με τις ικανότητές μας πάνω στην κατασκευή αμαξωμάτων και κάναμε τεράστια βήματα προς το πλήρως ηλεκτρικό μας μέλλον», συμπλήρωσε ο CEO της RR.

Advertisement

Η μάρκα αυτή τη στιγμή απασχολεί σχεδόν 2.000 ανθρώπους, και μέσα στον επόμενο Σεπτέμβριο θα καλωσορίσει 37 νέους μαθητευόμενους.

Bentley

Advertisement

Πρωτοφανή νούμερα και από την Bentley, με 14.659 ετήσιες πωλήσεις, 31% αυξημένες συγκριτικά με το 2020, όταν και είχε σημειωθεί το προηγούμενο ρεκόρ (11.206 μονάδες).

Best-seller ήταν η Bentayga με μερίδιο 40%, ακολουθούμενη από τη Continental GT (33%) και τη Flying Spur (27%). Κορυφαίοι προορισμοί για τα μοντέλα της ήταν η αμερικανική ήπειρος με 4.212 παραδοθέντα κομμάτια, η Κίνα (4.033) και η Ευρώπη (2.520).

Τέλος η Bentely έκλεισε τη χρονιά με 240 σημεία πώλησης, σε 67 χώρες σε όλο τον κόσμο.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Toyota: «Φρένο» στις πωλήσεις το 2021 – Αντεπίθεση από το νέο έτος
Ποια ηλεκτρικά… σκίζουν σε πωλήσεις;
Ημιαγωγοί: Πρόωρες… διακοπές για εργαζόμενους της αυτοκινητοβιομηχανίας