Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Περιπολικά: Το Ελληνικό υπεραυτοκίνητο CHAOS στην ΕΛ.ΑΣ; – Δείτε τα καλύτερα στον κόσμο

Ελλάδα 14:12
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Περιπολικά: Το Ελληνικό υπεραυτοκίνητο CHAOS στην ΕΛ.ΑΣ; – Δείτε τα καλύτερα στον κόσμο

ΝΕΑ

Περιπολικά: Το Ελληνικό υπεραυτοκίνητο CHAOS στην ΕΛ.ΑΣ; – Δείτε τα καλύτερα στον κόσμο

ΝΕΑ

Μέσα στα χρόνια, έχουμε δει πολλά και ενδιαφέροντα περιπολικά σε όλο τον κόσμο τα οποία «λένε» πολλά για τις Αστυνομίες των χωρών που τα έχουν και τα χαίρονται. Ανάμεσα σε αυτά και το Ελληνικό υπεραυτοκίνητο CHAOS;

Advertisement
Advertisement

 

Πολλά supercars και κάποια ικανά εκτός δρόμου, όλα στην υπηρεσία του νόμου για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Σε αυτή εδώ τη λίστα, έχουμε ξεχωρίσει αυτά που μας έκαναν τη μεγαλύτερη εντύπωση και δεν κρατηθήκαμε, κάναμε και τη δική μας πρόταση. Για να είμαστε δίκαιοι, οφείλουμε να ξεκαθαρίσουμε ευθύς εξαρχής πως στη λίστα που ακολουθεί, κρατήσαμε τα πιο ξεχωριστά από αυτά που κατά καιρούς έχουμε δει στο διαδίκτυο ή από κοντά.

Advertisement
Advertisement

Μην απορείτε. Δεν είναι όλα τα περιπολικά ικανά μόνο για επίτευξη μεγάλης ταχύτητας για να μπορούν να ανταπεξέλθουν σε «κυνήγι» κακοποιών με υψηλές ταχύτητες. Είναι πολλοί οι λόγοι για τους οποίους μπορεί να επιλεγεί κάποιο αυτοκίνητο για να τεθεί στην υπηρεσία του νόμου.

Ιταλική Αστυνομία: Ferrari 250 GTE

Στη δεκαετία του ’60, η Ιταλική αστυνομία έκανε μια επιλογή που σήμερα κρίνεται ως «προχωρημένη». Έχοντας σε ρόλο τυπικών περιπολικών τις Alfa Romeo Giulia 1600, θεωρήθηκε πρέπον στο στόλο να υπάρχει και κάτι πραγματικά γρήγορο για να μπορεί να ολοκληρώνει την καταδίωξη των εγκληματιών στους ανοιχτούς δρόμους. Εύλογα, η «μπίλια έκατσε» στη Ferrari, η οποία ετοίμασε ειδικά για την αστυνομία μια μαύρη 250 GTE, με καφέ δερματίνη στο εσωτερικό της- για να αντέχει στις κακουχίες.

Advertisement

Το αυτοκίνητο έμεινε ως υπηρεσιακό όχημα από το 1963 έως το 1986, περίοδος κατά τη διάρκεια της οποίας μόλις 4 Ιταλοί αστυνομικοί το οδήγησαν. Για τους 4 αυτούς, είχε προηγηθεί ειδικό σεμινάριο εκπαίδευσης για οδήγηση σε υψηλές ταχύτητες, στις εγκαταστάσεις της Ferrari στο Μαρανέλο.

Ιταλική αστυνομία: Suzuki Jimny

Advertisement

Με μια κίνηση που όσο τη σκεφτόμαστε, τόσο περισσότερο νόημα βγάζει, η Ιταλική αστυνομία επέλεξε για συγκεκριμένες αποστολές και σε κάποιες περιοχές που έχουν αρκετή «κινητικότητα» να εμπιστευτεί τις ικανότητες του Suzuki Jimny για τη μεταφορά ανθρώπινου δυναμικού σε σημεία που είναι απαραίτητο. Εκεί που –προφανώς- ο δρόμος δεν είναι στρωμένος με άσφαλτο και τον πρώτο λόγο τον έχει η δυνατότητα κίνησης σε δύσβατα εδάφη.

Η μνημειώδης αξιοπιστία του μικρού εκτός δρόμου μοντέλου και η απαράμιλλη ικανότητα να φτάνει σε σημεία που θα έκαναν να «χλωμιάζουν» μεγαλύτερα και πολύ ακριβότερα εκτός δρόμου μοντέλα, μας αναγκάζουν να βγάλουμε το καπέλο μας μπροστά στην έξυπνη αυτή επιλογή από τη μεριά της Ιταλικής αστυνομίας.

Αστυνομία της Victoria (Αυστραλία): Tesla Model X

Advertisement

Το μεγάλο περιβαλλοντικό όφελος από τα ηλεκτρικά οχήματα φαίνεται πως ελήφθη πολύ σοβαρά υπόψη από την αστυνομία της Victoria, η οποία κατέληξε για πολύ συγκεκριμένους λόγους στην απόκτηση του Tesla Model X για να το «ντύσει» αστυνομικό και να το θέσει στην υπηρεσία του νόμου. Λαμβάνοντας υπόψη ότι τα οχήματα περιπολίας των κρατικών αυτοκινητοδρόμων διανύουν χιλιάδες χιλιόμετρα ετησίως, η θέση των αρχών είναι πως «θα πρέπει πάντα να αναζητούμε τρόπους με τους οποίους μπορούμε να μειώσουμε τις επιπτώσεις μας στο περιβάλλον».

Έτσι λέει η αστυνομία της Αυστραλίας για τη δοκιμαστική περίοδο που περνάει με το ηλεκτρικό SUV. Οι επιδόσεις του μοντέλου είναι ένα ακόμα «ατού» μια και δύσκολα θα μπορεί να ξεφύγει κανείς από την τσιμπίδα του νόμου- αρκεί το Model X να είναι φορτισμένο.

Ιαπωνική αστυνομία: Lexus LC500

Η Ιαπωνική αστυνομία φαίνεται πως βρήκε τον τρόπο να κάνει ακόμα πιο εξωτικό το Lexus LC500. Είναι έτσι και αλλιώς σπάνιο θέαμα αλλά τώρα, με τα χρώματα της αστυνομίας, μοιάζει σαν να ξεπήδησε απευθείας από σελίδες Ιαπωνικών κόμικ. Το ασπρόμαυρο αμάξωμα και ο φάρος επάνω του, είναι το χειρότερο θέαμα που μπορούν να συναντήσουν οι κακοποιοί στην Ιαπωνία. Θα πρέπει να έχουν το νου τους, μια και οι επιδόσεις του LC500, είναι εκεί και χωρίς εκπτώσεις.

Αστυνομία του Abu Dhabi: Lykan Hypersport

Αυτό κι αν είναι σπάνιο. Με μόλις 7 να έχουν κατασκευαστεί από την W Motors, το Lykan Hypersport της αστυνομίας του Abu Dhabi, δίνει ρέστα. Η εταιρεία ισχυρίζεται πως για τα 100 χλμ./ώρα από στάση, το Lykan χρειάζεται κάτι λιγότερο από 3,0 δευτερόλεπτα, οπότε οι κακοποιοί της περιοχής, θα πρέπει να έχουν για όχημα διαφυγής, κάποιο αεροσκάφος. Το Lykan Hypersport κοστίζει περίπου 2,5 εκατομμύρια ευρώ, οπότε αφενός μόνο στο Abu Dhabi θα μπορούσε να παρουσιαστεί ως περιπολικό, αφετέρου ακόμα και εκεί, δεν θα είναι για καθημερινές περιπολίες.

Αστυνομία Νότιας Ουαλίας (Αυστραλία): Honda Civic Type R

Από τις πλέον λογικές επιλογές της λίστας. Το Ιαπωνικό hot hatch είναι η πραγματική δύναμη πυρός που χρειάζονται όλες οι αστυνομίες του κόσμου. Η επιλογή προφανώς και είναι εξαιρετική μια και στην περιοχή για την οποία προορίζεται να προσφέρει τις υπηρεσίες του, έχει οδικό δίκτυο sul mesure στα οδικά χαρακτηριστικά του Type R. Οι «επαρχιακοί» δρόμοι θέλουν ένα πραγματικά καλοστημένο αυτοκίνητο και το μοντέλο της Honda, έχει όλα όσα χρειάζεται για να μην ξεφεύγει κανείς από την τσιμπίδα του νόμου.

Γερμανική αστυνομία: BMW i8

Το υβριδικό υπεραυτοκίνητο της BMW, σε ρόλο περιπολικού, είναι αναμφίβολα πολύ «ψαρωτικό» ως θέαμα. Κατά πάσα πιθανότητα το i8 θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και μόνο με την εμφάνισή του, οπότε είναι μια κατάσταση win-win μια και ο περιορισμός της εγκληματικότητας είναι δεδομένος, όπως και η έλλειψη «ταλαιπωρίας» του αυτοκινήτου σε άσκοπα δραματικά κυνηγητά στις Autobahn.

Αστυνομία Queensland (Αυστραλία): Kia Stinger GT S

Άλλη μια συμμετοχή στη λίστα από down under. Ένα μοντέλο που μοιάζει με πολύ λογική επιλογή για τους δρόμους του Queensland, με τέσσερις πόρτες και χώρους για οδηγό- συνοδηγό και επιβάτες, δηλαδή, προσαχθέντες. Με τον twin-turbo V6 του αποδίδει 365 ίππους και επιταχύνει από στάση έως τα 100 χλμ./ώρα σε λιγότερο από 5,0 δευτερόλεπτα, επιδόσεις που βοηθούν πολύ στην επιλογή του νόμου όπως έχει φανεί και στο παρελθόν. Αξίζει να σημειωθεί, πως σύμφωνα με πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει, η αστυνομία του Queensland έχει πάρει σε πρώτη φάση 50 για χρήση περιπολικού και πλήρη υπηρεσία, ενώ φήμες θέλουν να ακολουθεί περαιτέρω παραγγελία για άλλα 150.

Ιταλική αστυνομία: Lamborghini Huracan

Πρόκειται για μια δωρεά από τη Lamborghini προς τους υπερασπιστές του νόμου, αρκετά καλά στοχευμένη μια και απευθύνεται στην υπηρεσία ασφαλείας των αυτοκινητοδρόμων της χώρας. Μάλιστα, από τη Lamborghini αυτή είναι η δεύτερη φορά που μια Huracan προσφέρεται, με στόχο να χρησιμοποιηθεί για «κανονικές αστυνομικές επιχειρήσεις», καθώς και για την επείγουσα μεταφορά αίματος και οργάνων.

Ελληνική αστυνομία: Citroen Ami

Από το Αυστραλιανό Tesla, μέχρι το Ελληνικό Ami, η απόσταση είναι αρκετά μεγάλη- για να είμαστε κάπως «συγκρατημένοι». Βέβαια, το αυτοκίνητο της Citroen, έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο, σε ένα αντίστοιχα μικρό περιβάλλον κίνησης. Το νησί της Χάλκης, δεν έχει ακριβώς το οδικό δίκτυο εκείνο που θα έφερνε σε δύσκολη θέση το Ami στο ενδεχόμενο κάποιας καταδίωξης. Ίσως γιατί σε ένα μικρό νησί όπως είναι αυτό της Χάλκης, δύσκολα θα φτάσει να γίνει κάποια καταδίωξη. Η εξυπηρέτηση πάντως του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας εκεί, γίνεται με τον πλέον «πράσινο» τρόπο και το Ami (μαζί με εκείνο του Λιμενικού Σώματος) αναμένεται να αποτελέσει από το επόμενο κιόλας καλοκαίρι, ένα σπουδαίο τουριστικό αξιοθέατο.

Τροχαία Εθνικών Οδών (Ελλάδα): SPA Chaos – Γιατί οχι;

Όπως είναι τώρα, χωρίς μηχανικά μέρη και μόνο με την ψαρωτική του εμφάνιση, βαμμένο ως ένα τυπικό περιπολικό, αν η αστυνομία το «στήσει» αμέσως μετά τα διόδια σε ένα σημείο που να είναι ορατό από όλους τους διερχόμενους (extra tip: με φάρο που να δουλεύει), βάζουμε και στοίχημα πως το θέμα της υπερβολικής ταχύτητας θα λυθεί άμεσα.

Διότι όπως και να το κάνουμε, δεν υπάρχει οδηγός που να μην σκεφτεί πως δεν θα γλιτώσει από το χάος της σύλληψης- μια και από το Chaos των 500+ χλμ./ώρα και την επιτάχυνση που θα είναι ταχύτερη από μονοθέσιο της F1 όπως ισχυρίζεται ο ισχυρός άνδρας της SPA, κανείς δεν μπορεί να ξεφύγει.

Σαφώς και η παραπάνω εικόνα, είναι ένα… γραφιστικό παιχνίδι – πρόταση – τρόλ του newsauto.gr και όχι κάποια επίσημη εικόνα. 

ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ!

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
CHAOS: Τελικά… υπάρχει και τι ισχύει με όσα ακούγονται;
CHAOS: Ο Σπύρος Πανόπουλος απαντά στους… haters
Δείτε ποια αυτοκίνητα πήρε η ΕΛ.ΑΣ. – SUV και pick-up για τον Εβρο