Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2;

Ελλάδα 12:59
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Ηλεκτρικά πατίνια: Είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2;

ΝΕΑ

Ηλεκτρικά πατίνια: Είναι η λύση για τη μείωση των εκπομπών CO2;

ΝΕΑ

Θετικοί εμφανίζονται οι οδηγοί στο σενάριο εγκατάλειψης των αυτοκινήτων τους για χάρη των ηλεκτρικών πατινιών. Πόσοι τόνοι διοξειδίου του άνθρακα θα εξοικονομούνταν εφόσον προτιμούνταν από τους οδηγούς;

Advertisement
Advertisement

Αυξάνεται συνεχώς η δημοφιλία των ηλεκτρικών πατινιών στις αγορές της Ευρώπης, χάρη στην προσιτή τιμή τους, αλλά και τη διευκόλυνση που παρέχουν στους χρήστες.

Χαρακτηριστικά είναι τα ευρήματα έρευνας που διεξήγαγε η ιστοσελίδα Move Electric στο Ηνωμένο Βασίλειο, με δείγμα 5.078 οδηγούς. Περισσότεροι από ένας στους πέντε (22%) δήλωσαν πρόθυμοι να αντικαταστήσουν τα αυτοκίνητά τους με ηλεκτρικά πατίνια για τις κοντινές μετακινήσεις τους.

Οι τελευταίοι αναγνωρίζουν το ασυναγώνιστα χαμηλό κόστος χρήσης των e-scooters, και επιδοκιμάζουν την ευελιξία που προσφέρουν εντός της αστικής ζούγκλας (π.χ. ευκολία εύρεσης θέσης στάθμευσης).

Advertisement
Advertisement

Εκτός, όμως, από τα παραπάνω, τα e-scooters μπορούν να συνδράμουν καθοριστικά στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, όπως καταδεικνύουν τα στοιχεία του Υπουργείου Μεταφορών του Ηνωμένου Βασιλείου.

Σύμφωνα με αυτά, το 0,43% εκ του συνόλου όλων των μετακινήσεων με αυτοκίνητο στο Η.Β. είναι κάτω από ένα μίλι (1.609 μέτρα). Και ισοδυναμούν συνολικά με 29,1 μίλια (47 χλμ.) μετακινήσεων ετησίως για κάθε αυτοκίνητο στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεδομένου, λοιπόν, του μηδενικού περιβαλλοντικού αποτυπώματός τους, αν το 22% των οδηγών αντικαθιστούσε τα αυτοκίνητά τους με ηλεκτρικά πατίνια, θα εξοικονομούνταν 44.261 τόνοι άνθρακα ανά μήνα, το ισοδύναμο δηλαδή με 821 πισίνες ολυμπιακών διαστάσεων ή αλλιώς την απομάκρυνση περισσότερων από 29.000 αυτοκινήτων από τους δρόμους.

Advertisement

Κάτι τέτοιο, βέβαια, θα απαιτούσε την ευρύτερη χρήση των ηλεκτρικών πατινιών, τα οποία προς το παρόν υπόκεινται σε αυστηρούς περιορισμούς όσον αφορά τις περιοχές όπου μπορούν να κινούνται.

Advertisement

Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα ήταν υπέρ της περαιτέρω νομιμοποίησης των e-scooters, με το 79% εξ αυτών ωστόσο να ζητά τη φορολόγηση και την ασφάλισή τους προτού γίνει η χρήση τους από τους αναβάτες.

Ένα ακόμα ενδιαφέρον εύρημα είναι ότι το 42% εκ του συνόλου των ερωτηθέντων κατανοούν ότι τα e-scooters είναι μια βιώσιμη λύση για τη μείωση των εκπομπών ρύπων εντός του αστικού ιστού.

Ο θετικός περιβαλλοντικός αντίκτυπος των ηλεκτρικών πατινιών λαμβάνεται σοβαρά υπόψη και από τη βρετανική κυβέρνηση, η οποία διενεργεί μια μεγάλης έκτασης προωθητική εκστρατεία, ενημερώνοντας μεταξύ άλλων τις τοπικές αρχές σχετικά με τους τρόπους αφομοίωσης των οχημάτων μικροκινητικότητας από το υπάρχον δίκτυο μεταφοράς.

Advertisement

Τέλος, τα ηλεκτρικά πατίνια γίνονται ανάρπαστα και στην ελληνική αγορά, μιας και εντάσσονται στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης “Κινούμαι Ηλεκτρικά”, με το οικολογικό bonus να ανέρχεται στο 20% επί της αξίας αγοράς προ Φ.Π.Α., με μέγιστο ποσό τα 800 ευρώ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Αυτά είναι τα πρόστιμα για υπερβολική ταχύτητα με ηλεκτρικά πατίνια
Υπουργείο Περιβάλλοντος: Διαγωνισμός με δώρα ηλεκτρικά πατίνια και ποδήλατα
Κινούμαι Ηλεκτρικά: Πότε έρχονται οι νέες αυξημένες επιδοτήσεις