Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα διαστημικά ελαστικά που δεν… σκάνε

Ελλάδα 7:51
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα διαστημικά ελαστικά που δεν… σκάνε

ΝΕΑ

Τα διαστημικά ελαστικά που δεν… σκάνε

ΝΕΑ

Τα hi-tech ελαστικά κατασκευάζονται από ένα έξυπνο μέταλλο που διαθέτει μνήμη, αναδιατάσσοντας τη μοριακή του δομή.

Advertisement
Advertisement

Η NASA δεν έχει εγκαταλείψει το όραμά της για την αποίκιση του Άρη και της Σελήνης. Πέρα, όμως, από την προσεδάφιση των ανθρώπων στον Κόκκινο πλανήτη, ίσως χρειαστεί να γίνει και ένα είδος… μετακόμισης, παίρνοντας μαζί μας τον απαραίτητο εξοπλισμό. Τα συχνά αεροδιαστημικά ταξίδια, όμως, απαιτούν και διαστημόπλοια που τα ελαστικά τους θα μπορούν να μεταφέρουν μεγάλο όγκο χωρίς να «κλατάρουν»

Στο πλαίσιο αυτό, η start-up εταιρεία Smart Tire Company που ιδρύθηκε το 2020 σε συνεργασία με τη NASA αναπτύσσει ένα απαλλαγμένο από αέρα ελαστικό που θα είναι ανθεκτικό και δεν θα τρυπάει.

Πρόκειται για το ελαστικό Shape Memory Alloy (SMA) που αποτελείται από αλληλοσυνδεμένα ελατήρια. Τα τελευταία κατασκευάζονται από ντιτινόλη, ένα κράμα μετάλλων από Νικέλιο (Ni) και Τιτάνιο (Ti), σε αναλογία μεταξύ τους, περίπου ίση με τους ατομικούς τους αριθμούς.

Advertisement
Advertisement

Μια από τις ικανότητες αυτού του hi-tech μετάλλου είναι ότι μπορεί να αναδιατάσσει την μοριακή του δομή. Με απλά λόγια, η ντιτινόλη διαθέτει… μνήμη, η οποία της επιτρέπει, όταν κάμπτεται να μπορεί να επανέρχεται στην αρχική της μορφή. Το ίδιο ισχύει και για τα ελαστικά της Smart Tire Company: Παρά τις όποιες παραμορφώσεις τους, στη συνέχεια θα επανέρχονται στο αρχικό τους σχήμα.

Και αφού δεν έχουν αέρα, είναι ανέφικτο να τρυπήσουν, ένα χαρακτηριστικό που τους εξασφαλίζει ισχυρό ανταγωνιστικό πλεονέκτημα έναντι των συμβατικών ελαστικών.

Advertisement

Ελαστικά από ντιτινόλη, όμως, δεν θα απολαμβάνουν μόνο τα διαστημικά οχήματα, αλλά και τα ποδήλατα, ενώ δεν αποκλείεται να τα δούμε και στα αυτοκίνητα.

Για να επιτευχθεί το τελευταίο, η Smart Company πρέπει να εγγυηθεί την πλευρική σταθερότητα, αλλά και την ομαλή συμπεριφορά των ελαστικών σε βρεγμένο οδόστρωμα.

Advertisement

Διαβάστε επίσης:
Λύση για την προστασία του πλανήτη από τα ελαστικά των αυτοκινήτων
Ευρώπη: Αυτές είναι οι αλλαγές στα ελαστικά
Mήπως σου πούλησαν “ληγμένα” ελαστικά; Πώς γίνεται η απάτη;

 

 

Advertisement