Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Τα Audi RS γιορτάζουν 25 χρόνια

Ελλάδα 12:45
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Τα Audi RS γιορτάζουν 25 χρόνια

ΝΕΑ

Τα Audi RS γιορτάζουν 25 χρόνια

ΝΕΑ

Με βασική φιλοσοφία την δύναμη, το prestige, την μοναδικότητα και την καθημερινή λειτουργικότητα, τα μοντέλα RS της Audi συμπλήρωσαν 25 χρόνια ιστορίας.

Advertisement
Advertisement

 

Πριν από 25 χρόνια, κυκλοφόρησε το πρώτο μοντέλο της Audi με τα διακριτικά RS στην αγορά, με τη μορφή του Audi RS 2 Avant, που σηματοδότησε την αρχή μιας ιστορίας επιτυχίας.

Advertisement
Advertisement

Τα μοντέλα RS της Audi, έχουν πάντα μια ιδιαίτερη γοητεία. Μέχρι σήμερα, η Audi Sport GmbH, πρώην quattro GmbH, παρουσίασε συνολικά 25 μοντέλα RS. Το 2019 παρουσιάστηκαν έξι νέα καινοτόμα αυτοκίνητα, εκ των οποίων δύο είναι εντελώς νέα μοντέλα RS. Τα αυτοκίνητα με διακριτικά RS είναι τα κορυφαία των αντίστοιχων σειρών τους. Υποστηρίζουν την απόδοση, το κύρος και την δύναμη χωρίς να χαθεί η καθημερινή χρηστικότητας.

Τα οRόSημα της γκάμας

Τα Audi RS κυκλοφορούν για ένα τέταρτο του ενός αιώνα. Από αυτά κάποια αξίζουν μία ιδιαίτερη αναφορά, καθώς ξεχώρισαν την εποχή που κυκλοφόρησαν. Η αρχή έγινε το 1994. Ήταν το Audi RS 2 Avant (των 315 ίππων) με τον πεντακύλινδρο κινητήρα τεσσάρων βαλβίδων. Έγραψε το πρώτο κεφάλαιο της ιστορίας της RS αφού με αυτό το αυτοκίνητο, η εταιρεία δημιούργησε το δικό της τμήμα μοντέλων υψηλής απόδοσης. Η τετρακίνηση Quattro με το κεντρικό διαφορικό αυτόματου κλειδώματος, που είχε αναδειχθεί από τους αγώνες, βοήθησε τη μεταφορά της υψηλής απόδοσης στο δρόμο.

Advertisement

Το 1999, το Audi RS 4 Avant (είχε σαν βάση το S4) έβαλε ένα νέο όριο, από την άποψη της ιπποδύναμης, στην μεσαία κατηγορία. Στον χώρο του κινητήρα ένα μοτέρ V6 2700 κ.εκ. με πέντε βαλβίδες ανά κύλινδρο biturbo έκανε όλη την δουλειά. Το σύνολο ήταν αναβαθμισμένο, σε συνεργασία με την Cosworth Technology και η απόδοση έφτανε τους 380 ίππους. Η δεύτερη γενιά του (του 2005 ήταν δυνατότερη με 420 ίππους).

Advertisement

Τρία χρόνια μετά, το 2008, παρουσιάστηκε το RS 6 Avant. Το χαρακτήρισαν, ένα sport αυτοκίνητο σε μορφή station wagon. Ο λόγος ήταν: O κινητήρας V10 580 ίππων (FSI άμεσου ψεκασμού, biturbo, λίπανση ξηρού κάρτερ όπως στα αγωνιστικά Audi) και μόνιμη τετρακίνηση. Δεν ήταν τυχαίο το ότι το RS 6 Avant ήταν τότε το ταχύτερο Audi παραγωγής και είχε τον ελαφρύτερο κινητήρα (μόνο 278 κιλά).

Το 2011, RS 3 Sportback (340 ίπποι), έφερε την φιλοσοφία RS στην compact κατηγορία. Το 2013 ήταν άλλη μία χρονιά ορόσημο με το RS Q3 να φέρνει την δύναμη στα μοντέλα SUV. Η καρδιά του ήταν το μοτέρ των 2.500 κ.εκ. (από τα TT RS και RS 3) το οποίο ανέβηκε στους 340 ίππους από τους 310.

25 χρόνια RS μία έκθεση στο Audi Forum στο Neckarsulm

Advertisement

Για την επέτειο των 25 ετών ξεκίνησε (από τις 12 Ιουλίου) μία έκθεση στο Neckarsulm. Ανάμεσα στα μοντέλα παραγωγής, παρουσιάζονται 14 σπάνια κομμάτια της ιστορίας RS. Ξεχωρίζουν: Η αγωνιστική έκδοση του TT RS από το 2011, το RS 5 DTM (πρωταγωνίστησε την χρονιά του 2013), το πρωτότυπο RS 8 (δεν βγήκε στην παραγωγή), αλλά και το RS 4 Sedan, το οποίο έγινε ο καμβάς του Βραζιλιάνου pop artist, Romero Britto.