Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Suzuki Vitara: Mild ή Strong Hybrid; (+video)

Ελλάδα 21:20
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Suzuki Vitara: Mild ή Strong Hybrid; (+video)

ΝΕΑ

Suzuki Vitara: Mild ή Strong Hybrid; (+video)

ΝΕΑ

Η τελευταία γενιά του Suzuki Vitara υιοθετεί τόσο τη mild όσο και τη strong επιλογή υβριδικών κινητήρων, χαρίζοντας και στις δύο περιπτώσεις σημαντική οικονομία καυσίμου.

Advertisement
Advertisement

Το Suzuki Vitara κρατάει πολλά χρόνια τις σταθερές του αξίες του ανέπαφες, όπως είναι -μεταξύ άλλων και – οι off-road ικανότητές του.

Ωστόσο, σε μια εποχή που τα πάντα… “ηλεκτροποιούνται”, η Suzuki πρόσθεσε αρχικά τη mild hybrid έκδοση στο δημοφιλές Vitara, ενώ αργότερα η γκάμα εμπλουτίστηκε με ακόμα μία υβριδική έκδοση, τη Strong (ή full όπως την έχουμε συνηθίσει).

Γιατί όμως δύο διαφορετικές υβριδικές εκδόσεις; Ας δούμε τι περιλαμβάνει η κάθε μία!

Περί Mild Hybrid

Advertisement
Advertisement

Η πρώτη αφορά τη mild hybrid προσέγγιση και συνδυάζεται με τον κινητήρα 1.4 BoosterJet, ο οποίος αποδίδει 129 ίππους.

Ο συγκεκριμένος κινητήρας είναι υπερτροφοδοτούμενος και έχει σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να αποδίδει εξαιρετική ροπή από αρκετά χαμηλά, ήδη από τις 2.000 στροφές. Διαθέτει σύστημα άμεσου ψεκασμού για μείωση της κατανάλωσης καυσίμου, βελτιστοποιώντας την ποσότητα, τον χρονισμό και την πίεση του καυσίμου στους κυλίνδρους.

Advertisement

Διαθέτει επίσης και σύστημα μεταβλητού χρονισμού της βαλβίδας εισαγωγής (VVT) και βαλβίδα ανακύκλωσης των καυσαερίων με ξεχωριστό σύστημα ψύξης και υψηλότερη σχέση συμπίεσης. Πάνω σε αυτόν τον κινητήρα εφαρμόζεται ένα νέο ήπιο υβριδικό σύστημα των 48V το οποίο αποτελείται από μία ηλεκτρογεννήτρια (ISG), η οποία προσομοιάζει την λειτουργία ενός ηλεκτροκινητήρα. Διαθέτει επίσης μία μπαταρία ιόντων λιθίου στα 48V και έναν μετατροπέα τάσης 48-12V DC/DC.

Το υβριδικό σύστημα έχει ως κύριο στόχο την ανάκτηση της ενέργειας κατά την επιβράδυνση, την οποία στην συνέχεια διαθέτει στον κινητήρα για υποβοήθηση προκειμένου να μειωθεί η κατανάλωση και να βελτιωθούν τα χαρακτηριστικά της απόδοσής του.

Advertisement

Το υβριδικό σύστημα προσθέτει επιπλέον ροπή στον κινητήρα, όταν κριθεί ότι ο οδηγός ζητά περισσότερο δύναμη για μία γρήγορη επιτάχυνση ή ένα προσπέρασμα. Η ηλεκτρογεννήτρια βάζει τον κινητήρα στο ρελαντί και μειώνει ακόμα περισσότερο την κατανάλωση καυσίμου κατά την φάση της επιβράδυνσης.

Χάρη σε αυτό το εξελιγμένο σύστημα και τα 235 Nm ροπής που αποδίδονται από τις 2.000 στροφές, ο κινητήρας είναι ιδιαίτερα πολιτισμένος και πολύ αποδοτικός σε κάθε είδους συνθήκη.

Οι επιδόσεις του είναι εξαιρετικές για τον χαρακτήρα του Vitara, με το 0-100 χλμ/ώρα να επιτυγχάνεται στα 9,5 δευτερόλεπτα και η τελική ταχύτητα στα 190 χλμ./ώρα. Η κατανάλωση καυσίμου είναι στα 5,4 λτ/100 χλμ. και οι εκπομπές ρύπων CO2 στα 121-125 γρ/χλμ, κάτι που σημαίνει ότι απαλλάσσεται από τα τέλη κυκλοφορίας ενώ μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στον Δακτύλιο.

Περί Strong Hybrid

Advertisement

Η Suzuki φέρει στην αγορά ακόμα μία υβριδική έκδοση του Vitara. Στην κινητήρια μονάδα του νέου υβριδικού Vitara, είναι ένας ηλεκτροκινητήρας 24 kW που θα υποστηρίζει τον τετρακύλινδρο βενζινοκινητήρα 1,5 λίτρων με τους 102 ίππους, ενώ θα μπορεί να αναλάβει εξ ολοκλήρου και την κίνηση του αυτοκινήτου. Η συνδυαστική ισχύς του συστήματος είναι 116 ίπποι.

Εδώ η ροπή μοιράζεται στα 138 Nm ροπής από την πλευρά του βενζινοκινητήρα και 60 Nm ροπής από τον ηλεκτροκινητήρα. Η διαδικασία 0-100 χλμ./ώρα είναι 12,7 δευτερόλεπτα και η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτύξει είναι 180 χλμ./ώρα.

Σε αυτή την περίπτωση η μέση κατανάλωση βρίσκεται ελάχιστα πιο χαμηλά σε σχέση με τη mild hybrid, δηλαδή στα 5,3 λτ./100 χλμ., ενώ οι εκπομπές ρύπων CO2 είναι στα 121 γρ/χλμ. Τέλος, η strong hybrid έκδοση (είτε 2WD είτε 4WD) συνδυάζεται με το αυτόματο κιβώτιο 6 σχέσεων.

Τιμολογιακά, το mild hybrid ξεκινάει από τα 19.430 ευρώ για την δικίνητη έκδοση με το GL εξοπλιστικό πακέτο (20.780 ευρώ GL+), ενώ το strong hybrid από τα 23.980 ευρώ (2WD) στην έκδοση GL+.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέο Suzuki Grand Vitara, αλλά όχι για εμάς…
Δοκιμή: Suzuki Vitara Full Hybrid AllGrip
Διαθέσιμο στην Ελλάδα το Suzuki Vitara Strong Hybrid (+τιμές)