Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκαριστικό Crash Test με ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

Ελλάδα 8:11
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ

Σοκαριστικό Crash Test με ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

ΝΕΑ

Σοκαριστικό Crash Test με ηλεκτρικό αυτοκίνητο (+video)

ΝΕΑ

Πόσο επικίνδυνα είναι τα χτυπήματα με υψηλές ταχύτητες σε δέντρα ή κολόνες; Είναι τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα το ίδιο ασφαλή με τα συμβατικά; Ο οργανισμός DEKRA δίνει τις απαντήσεις.

Advertisement
Advertisement

 

Μία διαφορετική δοκιμή πρόσκρουσης (Crash Test) έκανε ο Γερμανικός οργανισμός DEKRA (Deutscher Kraftfahrzeug-Überwachungs-Verein ή απλά Γερμανική Ένωση Ελέγχου Οχημάτων). Η κύρια ιδέα πίσω από αυτή ήταν να προσομοιωθεί ο αντίκτυπος μιας σύγκρουσης σε πραγματικές (και λίγο πιο έντονες συνθήκες) στον κόσμο. Η DEKRA συνεργάστηκε με ερευνητές του πανεπιστημιακού ιατρικού κέντρου Göttingen σε μια προσπάθεια να διαπιστώσει εάν τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι εξίσου ασφαλή με αυτά με τους κινητήρες εσωτερικής καύσης. Επιπλέον εξετάστηκε πόσο κίνδυνο κρύβουν τα χτυπήματα σε κολόνες ή δέντρα.

Advertisement
Advertisement

Ως αντικείμενο του crash test / περάματος επιλέχθηκε ένα Nissan Leaf πρώτης γενιάς. Το μοντέλο αντικαταστάθηκε το 2017 από μία αναβαθμισμένη έκδοσή του η οποία έφερε βελτιώσεις σε όλους τους τομείς ασφάλειας. Όμως στόχος της DEKRA ήταν να υπάρξει μια ενισχυμένη δοκιμή συγκρούσεων και όχι μία επανάληψη του Crash test του Euro NCAP. Το αποτέλεσμα έφερε αυτά τα έντονα video και εικόνες.

Στην δοκιμή του Euro NCAP οι συγκρούσεις έγιναν με 50 χλμ το 2012, η ​​DEKRA «πέταξε» το Leaf σε στύλο με 50 και μετά με 75 χλμ αρχικά για σύγκρουση στο πλαϊνό τμήμα και μετά για χτύπημα μπροστά. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι η δοκιμή έγινε από την αιγίδα του European New Car Assessment Programme.

Το αποτέλεσμα δείχνει πολύ πιο τρομακτικό στη δοκιμή της DEKRA (με τα 75 χλμ), αφού το Leaf διπλώνει πάνω στον στύλο με ορατά τα σημάδια καταστροφής. Το video είναι βίαιο, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το ηλεκτρικό Leaf είναι το ίδιο ασφαλές, όσο τα μοντέλα με συμβατικούς κινητήρες. Βέβαια στα 75 χιλιόμετρα οι πιθανότητες να επιβιώσει κάποιος (είτε στο ηλεκτρικό είτε στο συμβατικό αυτοκίνητο είναι… λίγες).

Advertisement

 

Advertisement

Επιπλέον υπολογίστε πως όταν το αυτοκίνητο δοκιμάστηκε πριν από επτά χρόνια, κερδίζοντας τα αστέρια της ασφάλειας με βαθμολογία 89% για την προστασία των ενήλικων επιβατών και 83% για αυτή των παιδιών. Στην δεύτερη δοκιμή η DEKRA χτύπησε ένα ακόμη Nissan Leaf, αυτή τη φορά στο εμπρός μέρος με 84 χλμ σε σύγκριση με την 64 χλμ της δοκιμής του Euro NCAP.  «Οι μεγάλοι κατασκευαστές ηλεκτρικών οχημάτων κατάφεραν να επιτύχουν το ίδιο επίπεδο ασφάλειας που γνωρίζουμε από τα αυτοκίνητα με συμβατικούς κινητήρες» δήλωσαν οι εμπειρογνώμονες του οργανισμού. Σημαντικό είναι επίσης πως δεν αναφέρθηκε η εκδήλωση πυρκαγιάς από τις μπαταρίες.

Διαβάστε επίσης: Βραβείο πέντε αστέρων για το Nissan LEAF

Nissan LEAF: Παγκόσμιο best seller, πάνω από 400.000 πωλήσεις

Advertisement

Nissan Leaf με 304 ίππους και τετρακίνηση (+video)