Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκαριστικές οι προβλέψεις για τις τιμές των μπαταριών

Ελλάδα 11:09
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σοκαριστικές οι προβλέψεις για τις τιμές των μπαταριών

ΝΕΑ

Σοκαριστικές οι προβλέψεις για τις τιμές των μπαταριών

ΝΕΑ

Οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και οι ελλείψεις σε πρώτες ύλες οδηγούν τις εταιρίες που κατασκευάζουν τις μπαταρίες να υπολογίζουν εκτόξευση των τιμών τους στα ύψη.

Advertisement
Advertisement

Η διεθνής οικονομική και πολιτική κατάσταση έχει στριμώξει ιδιαίτερα και την αυτοκινητοβιομηχανία, με σημαντικές μειώσεις στην παραγωγή και γενικότερη αναστάτωση στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Μέσα στα σημαντικά προβλήματα που αναμένεται να υπάρξουν τα επόμενα χρόνια είναι και η άνοδος της τιμής των μπαταριών. Τα στοιχεία που έρχονται από την Κορέα, μία χώρα η οποία είναι πρωταγωνιστής στην παραγωγή των μπαταριών, είναι ιδιαίτερα απογοητευτικά.

Οι κατασκευαστές μπαταριών της χώρας υπολογίζουν ότι οι τιμές θα αυξηθούν κατά 30-40% μέχρι το 2025, σε αντιστάθμισμα του αυξημένου κόστους των πρώτων υλών.

Advertisement
Advertisement

Αυτό σημαίνει ότι θα υπάρξει και σημαντική αύξηση στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, καθώς το κόστος της μπαταρίας αντιστοιχεί επίσης στο 30-40% του συνολικού κόστους του οχήματος.

Το μέσο κόστος στις μπαταρίες για το 2021 ήταν μεταξύ 145 και 153 δολαρίων ανά kWh. Όμως η αύξηση των τιμών ιδίως στο λίθιο αλλά και στο νικέλιο και το κοβάλτιο αναμένεται να την ανεβάσουν ακόμα περισσότερο.

Advertisement

Το πρόβλημα είναι ότι η άνοδος των τιμών στο λίθιο θα επηρεάσει και τις τιμές των solid state μπαταριών, σύμφωνα με τις δηλώσεις του προέδρου της εταιρίας LG Energy Solution, ενός από τους μεγαλύτερους προμηθευτές μπαταριών στην αυτοκινητοβιομηχανία.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι solid state μπαταρίες με θειούχους ηλεκτρολύτες είναι ιδιαίτερα ακριβές σε σύγκριση με άλλου τύπου αντίστοιχες μπαταρίες και χρειάζονται πάρα πολύ λίθιο. Τα εργαστήρια της εταιρίας εργάζονται για μία τέτοια μπαταρία η οποία θα είναι διαθέσιμη για εμπορική χρήση μέχρι το 2030.

Advertisement

Οι μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες πιέζουν τις εταιρίες μπαταριών από την Κορέα με τις οποίες συνεργάζονται να αλλάξουν και την σχεδίαση των μπαταριών, υιοθετώντας κυψέλες πρισματικού τύπου, οι οποίες θεωρούνται και πιο ασφαλείς καθώς έχουν μικρότερες πιθανότητες να “φουσκώσουν”.

Η VW είναι μία από αυτές, και συνεργάζεται με την εταιρία SK On η οποία αναμένεται να ανακοινώσει μία νέα μπαταρία με πρισματικές κυψέλες σύντομα. Προς το παρόν, μόνο η Samsung SDI είναι έτοιμη να προχωρήσει σε κατασκευή τέτοιων μπαταριών.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Μήπως η λύση στις μπαταρίες βρίσκεται 140 χρόνια πίσω;
Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;
Μήπως είναι το ασβέστιο η λύση για τις μπαταρίες;

Advertisement