Live Κίνηση
Περισσότερα
Mobility

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

Ελλάδα 11:48
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

Mobility

Πόσο αντέχουν οι μπαταρίες των ηλεκτρικών;

Mobility

Αυτό είναι το ερώτημα που έχει να κάνει με τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας, «βασανίζει» πολλούς υποψήφιους αγοραστές ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τους κρατάει σε απόσταση από μια τελική επιλογή αλλά τώρα έχουμε μια εμπεριστατωμένη απάντηση.

Advertisement
Advertisement

Δεν είναι και λίγοι εκείνοι που στέκονται σκεπτικοί απέναντι στην αγορά ενός αμιγώς ηλεκτρικού αυτοκινήτου λόγω της ανασφάλειας για τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας.

Η μέχρι τώρα εμπειρία έχει δείξει ότι οι μπαταρίες των ηλεκτρικών αυτοκινήτων είναι στην πραγματικότητα αρκετά αξιόπιστες, διατηρώντας τη δύναμή τους αμείωτη ακόμα και μετά από αρκετά χρόνια και πολλές χιλιάδες χιλιόμετρα. Η εταιρεία ανακύκλωσης μπαταριών Redwood Materials, η οποία μας είχε απασχολήσει και στο παρελθόν, μέσω του Διευθύνοντος Συμβούλου της, JB Straubel, (που υπήρξε στην ίδια οργανική θέση μέχρι το 2019 και στην Tesla, της οποίας ήταν και συνιδρυτής) κάνει λόγο για προσδοκώμενο χρόνο ζωής που θα φτάνει κατά μέσο όρο τα 15 χρόνια.

Advertisement
Advertisement

«Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή ανάλογα με το ποιος είναι και ο στόχος των ανθρώπων για το εκάστοτε αυτοκίνητο αλλά νομίζω ότι θα εύκολα θα ξεπερνούν τα 15 χρόνια στις περισσότερες περιπτώσεις», είπε ο Straubel κατά τη διάρκεια μια πρόσφατης συνέντευξής του. «Νομίζω ότι η διάρκεια ζωής της μπαταρίας θα είναι ανάλογη της διάρκειας ζωής του οχήματος. Προσωπικά, πιστεύω ότι δεν θα είναι κάτι το σύνηθες η αντικατάσταση των μπαταριών σε ένα παλιό αυτοκίνητο».

Ρίχνοντας «φως» σε κάποια «σκοτεινά» σημεία, ο Straubel ανέφερε πως οι μπαταρίες που θα ολοκληρώσουν τον κύκλο της ζωής τους στα αυτοκίνητα, δεν θα αποτελέσουν τοξικά απόβλητα που θα απορρίπτονται μετά από κάποια διεργασία στο περιβάλλον. Το πρώτο στάδιο της ανακύκλωσής τους προβλέπει την αλλαγή χρήσης, από τα αυτοκίνητα σε άλλες εφαρμογές που θα χρειάζονται αποθήκευση ενέργειας. Στη συνέχεια, εκεί που «έρχεται» να «μπει» η Redwood Materials στην παγκόσμια αγορά, είναι η ανακύκλωση με τη λύση τους προκειμένου να διατηρηθούν τα χρήσιμα αδρανή υλικά που τις αποτελούν.

Advertisement

Η Redwood Materials συνεργάζεται ήδη με μεγάλες αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Ford και η Volvo για την ανακύκλωση των μπαταριών στο τέλος της ζωής τους. Προς το παρόν, πολύ λίγες μπαταρίες EV έχουν έρθει σε αυτό το στάδιο, επομένως δεν υπάρχουν πολλά για ανακύκλωση. Επί του παρόντος, η εταιρεία του Straubel ανακυκλώνει 8-10 GWh ετησίως, που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα. Η ανακύκλωση των μπαταριών EV δεν είναι εύκολη, αλλά τα ανακυκλωμένα υλικά είναι συνήθως πιο «καθαρά» από τις πρώτες ύλες που χρησιμοποιούνται για την κατασκευή των νέων μπαταριών.

Advertisement

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Οι μπαταρίες των ηλεκτρικών είναι χρυσάφι
Πόσα Tesla θέλει να πουλά ο Elon Musk το 2030;
Δοκιμή: Ford Puma 1.0 EcoBoost Hybrid 155 PS 7DCT