Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Σοκ! Οι Ισπανοί στράφηκαν στα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

Ελλάδα 10:34
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Σοκ! Οι Ισπανοί στράφηκαν στα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Σοκ! Οι Ισπανοί στράφηκαν στα παλιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα

ΝΕΑ

Ο φόβος εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και η ύφεση έχει απομακρύνει τους πολίτες από τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αυξάνοντας επικίνδυνα τους ρύπους.

Advertisement
Advertisement

Ο φόβος μετάδοσης του κορωνοϊού σε συνδυασμό με την ύφεση αποτελούν τα συστατικά για ένα εκρηκτικό κοκτέιλ που έχει δημιουργηθεί στην Ισπανία. Ειδικότερα οι Ισπανοί πολίτες εξαιτίας του κορωνοϊού αποφεύγουν τις μετακινήσεις με τις δημόσιες συγκοινωνίες με αποτέλεσμα να στρέφονται ολοένα και περισσότεροι στα παλαιά και φθηνά αυτοκίνητα με άμεσο κίνδυνο εκτόξευσης των τοξικών αερίων και περαιτέρω μόλυνσης του περιβάλλοντος.

Οι πωλήσεις οχημάτων άνω των 20 ετών αυξήθηκαν κατά 31% σε ετήσια βάση τον Ιούλιο και τον Αύγουστο κατά σχεδόν 44.000 αυτοκίνητα, σύμφωνα με στοιχεία του Ινστιτούτου Μελετών Αυτοκινήτου!

Advertisement
Advertisement

Σύμφωνα με μελέτη η μέση τιμή των παλαιών και ρυπογόνων αυτοκινήτων κυμαίνονταν σε περίπου 1.400 ευρώ, ενώ αρκετά από αυτά τα οχήματα αποκτήθηκαν έναντι μόλις 500 ευρώ.

Να τονίσουμε πως στην Ισπανία και οι πωλήσεις καινούριων αυτοκινήτων στο 7μηνο σημείωσαν άνοδο 1,1% ωστόσο τον Αύγουστο η αγορά κατέγραψε πτώση 10%.

Ταυτόχρονα, η επιβατική κίνηση στις δημόσιων μεταφορών κατέγραψε πτώση 40% το καλοκαίρι σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία των Ενώσεων φορέων των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Advertisement

Με την οικονομία να σημειώνει πτωτική τροχιά με ποσοστό τουλάχιστον 9% το 2020 και την ανεργία να αυξάνεται τον Αύγουστο μετά από μια σύντομη ανάκαμψη τον Ιούλιο, πολλοί Ισπανοί προσπαθούν να εξοικονομήσουν χρήματα. Ωστόσο η στροφή προς τα παλαιά και ρυπογόνα αυτοκίνητα θα έχει αρνητικά αποτελέσματα για το περιβάλλον αλλά και για την υγεία των πολιτών.

«Τα παλιά αυτοκίνητα, ακόμη και όταν ήταν καινούργια, μόλυναν περισσότερο καθώς οι περιβαλλοντικοί κανόνες ήταν πολύ λιγότερο αυστηροί πριν από 15 ή 20 χρόνια. Μετά από πολλά χρόνια στο δρόμο, αυτά τα αυτοκίνητα είναι τώρα ακόμη πιο ρυπογόνα. Επίσης είναι ένα βήμα πίσω στην ποιότητα του αέρα. Αυτό σημαίνει αρνητικές συνέπειες στις αναπνευστικές παθήσεις, που αποτελούν και τα νούμερο ένα υποψήφια θύματα του κορωνοϊού» επισημαίνουν αναλυτές.

Advertisement

Η Ισπανία κατέγραψε 488.513 κρούσματα από τον κορωνοϊό, περισσότερο από οποιαδήποτε χώρα της Δυτικής Ευρώπης, και υφίσταται ένα δεύτερο κύμα.

Μάλιστα πρόσφατα, το υπουργείο Υγείας ανέφερε 3.607 νέες περιπτώσεις, ενώ την προηγούμενη Παρασκευή ανακοίνωσε 10.000 νέα κρούσματα και 13 επιπλέον θανάτους, αυξάνοντας το συνολικό αριθμό των ανθρώπων που έχασαν τη μάχη με τον κορωνοϊό σε 29.234 άτομα.

Διαβάστε επίσης:

Advertisement

Αγόρασε online μεταχειρισμένο ΙΧ και ανακάλυψε ότι έχει… τρύπες!

Ποια εταιρεία έδωσε για… test-drive ηλεκτρικό λεωφορείο στην ΟΣΥ

Τα ΚΤΕΛ αποφασίζουν αν τα μικρά παιδιά θα πληρώνουν εισιτήριο!