Menu
Τιμές αυτοκινήτων | Live η κίνηση newsmotoCHOICE | newsautoCHOICE

ΝΕΑ

Skoda: Το εργοστάσιο-πυρήνας της παρήγαγε 15 εκατ. αυτοκίνητα

  • newsautoteam

Ορόσημο κατασκευής για τη Skoda, η οποία γιορτάζει την παραγωγή του υπ’ αριθμόν 15.000.000 αυτοκινήτου της, από το 1905.

Στιγμές υπερηφάνειας βιώνει η Skoda, καθώς πριν από λίγες μέρες, το κεντρικό της εργοστάσιο στη Mlada Boleslav παρήγαγε το υπ’ αριθμόν 15.000.000 αυτοκίνητο. Το μοντέλο που πρωταγωνιστεί σε αυτή τη στιγμή-ορόσημο ήταν ένα Skoda Enyaq iV  σε χρώμα Arctic Silver Metallic.

Σε αντιστοιχία, το 1905, οι ιδρυτές της μάρκας Vaclav Laurin και Vaclav Klement είχαν οι ίδιοι οδηγήσει ένα Voiturette A, το πρώτο τους αυτοκίνητο, από την αίθουσα στην οποία το είχαν κατασκευάσει στον εξωτερικό χώρο.

Η αίθουσα αυτή, σήμερα ανήκει στο μουσείο της Skoda που λειτουργεί εντός των εγκαταστάσεων της Mlada Boleslav. Βρίσκεται μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από τις σύγχρονες κατασκευαστικές μονάδες της μάρκας, όπου περίπου 29.100 εργαζόμενοι παράγουν έξι (6) διαφορετικά μοντέλα.

Ο λόγος για τα Fabia, Scala και Octavia, καθώς και τρία από τα τέσσερα SUV της μάρκας, τα Kamiq, Karoq και το ηλεκτρικό Enyaq iV. Για την κατασκευή του Enyaq iV, η εταιρεία μετέτρεψε μία υπάρχουσα γραμμή παραγωγής, δημιουργώντας κάτι πρωτόγνωρο στο VW Group: τη μοναδική γραμμή που επιτρέπει ταυτόχρονη παραγωγή μοντέλων με βάση τόσο την αρθρωτή πλατφόρμα για την ηλεκτροκίνηση (MEB) όσο και τη γνωστή, εγκάρσιου προσανατολισμού πλατφόρμα MQB. Εκτός από την Octavia και το compact SUV Karoq, το ηλεκτρικό Enyaq iV κατασκευάζεται στην ίδια γραμμή παραγωγής, από τα τέλη Νοεμβρίου 2020.

Αυτή η καινοτομία αντικατοπτρίζει τη συνεχή ανάπτυξη και εκσυγχρονισμό της Skoda στις κατασκευαστικές της μονάδες, με υλοποίηση του Industry 4.0, της πιο σύγχρονης φιλοσοφίας παραγωγής. Ακόμη και πριν την κοινή γραμμή παραγωγής για τα μοντέλα βασισμένα στις MEB και MQB, για παράδειγμα, η Skoda είχε εγκαινιάσει μία υπερσύγχρονη μονάδα βαφής, με ετήσια παραγωγή έως 168.000 αμαξωμάτων, δημιουργώντας περισσότερες από 650 νέες θέσεις εργασίας.

Εκτός από οχήματα, η Skoda παράγει επίσης στη Mlada Boleslav κινητήρες, τα χειροκίνητα κιβώτια ταχυτήτων και άξονες MQ100 και MQ200, καθώς και μπαταρίες υψηλής τάσης για plug-in υβριδικά μοντέλα πολλών μαρκών του VW Group. Μόλις τον προηγούμενο μήνα, η 100.000η μπαταρία έλξης, βγήκε από τη γραμμή παραγωγής του εργοστασίου.

Η αύξηση στην παραγωγή του βασικού εργοστασίου της Skoda και το ορόσημο των 15 εκατομμυρίων οχημάτων, συνδέονται στενά με την ένταξη της μάρκας στο VW Group, πριν από 30 χρόνια, το 1991. Έκτοτε, πάνω από 10.700.000 αυτοκίνητα έχουν κατασκευαστεί μόνο στη Mlada Boleslav. Η συνεργασία αυτή επέτρεψε στη Skoda να εξελιχθεί από ηγέτης μίας περιφερειακής αγοράς, στην ανατολική Ευρώπη, σε μια επιτυχημένη παγκόσμια μάρκα, με μεγάλο όγκο παραγωγής.

Σήμερα, το εργοστάσιο στη Mlada Boleslav διαδραματίζει κεντρικό ρόλο στην εφαρμογή της στρατηγικής της μάρκας για την ηλεκτροκίνηση. Το Enyaq iV είναι το μόνο ηλεκτρικό μοντέλο του VW Group στην Ευρώπη, που βασίζεται στην MEB και παράγεται εκτός Γερμανίας.

Εκτός από το κεντρικό εργοστάσιο στη Mlada Boleslav, η Skoda λειτουργεί επίσης τις δικές της εγκαταστάσεις παραγωγής στις περιοχές Kvasiny και Vrchlabí, στην Τσεχία. Στο Kvasiny, η Skoda κατασκευάζει το Superb και το Superb iV με plug-in υβριδικό κινητήριο σύστημα, καθώς και τα Kodiaq και Karoq. Το υπερσύγχρονο εργοστάσιο εξαρτημάτων στο Vrchlabí παράγει το αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων διπλού συμπλέκτη DSG, με κωδικό DQ200.

Αυτοκίνητα της Skoda, τέλος, παράγονται επίσης στη Σλοβακία, την Ουκρανία, την Κίνα, την Ινδία και τη Ρωσία. Συνολικά, η μάρκα έχει κατασκευάσει περισσότερα από 24.800.000 οχήματα παγκοσμίως, από το 1905.

Διαβάστε επίσης:
Skoda Octavia RS iV: Ξεπερνώντας τα όρια (video)
Skoda: Έσπασε το φράγμα των 2 εκατ. SUV
Λανσάρεται μεγαλύτερη και πιο «επιθετική» Skoda Octavia

 

 

Δείτε ΟΛΕΣ τις τελευταίες ειδήσεις τη στιγμή που συμβαίνουν στο newsauto  

Δημοφιλή στο Protothema.gr