Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda Octavia: Πώς ξεκίνησαν όλα (+video)

Ελλάδα 13:22
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Octavia: Πώς ξεκίνησαν όλα (+video)

ΝΕΑ

Skoda Octavia: Πώς ξεκίνησαν όλα (+video)

ΝΕΑ

Το μοντέλο που γιγάντωσε τη δημοφιλία του Τσέχου κατασκευαστή συμπληρώνει 25 χρόνια ζωής, και εμείς ανατρέχουμε στο παρελθόν του.

Advertisement
Advertisement

Πρακτικότητα, αξιοπιστία, προσιτή τιμή. Πόσο εύκολο είναι για έναν κατασκευαστή να εφοδιάσει ένα αυτοκίνητο με τα συγκεκριμένα προσόντα; Αν υπάρχει μια μάρκα που έχει την απάντηση είναι η Skoda, και το αυτοκίνητό της που διεκδικεί την πατρότητα των όρων, η Octavia.

Το πασίγνωστο τσεχικό sedan, με τις εκατομμύρια πωλήσεις ήρθε η ώρα να γιορτάσει τη συμπλήρωση 25 χρόνων ζωής, και εμείς ανατρέχουμε στο ένδοξο παρελθόν του.

Η ιστορία πάθους με πρωταγωνιστές την Octavia και τους αναρίθμητους οπαδούς της ξεκινά την 1η Σεπτεμβρίου του 1996, όταν έμελλε να συστηθεί με τους οδηγούς. Μόλις δύο χρόνια αργότερα το τσεχικό μοντέλο έκανε το τολμηρό βήμα, περνώντας τη γραμμή συναρμολόγησης του καινούριου τότε εργοστασίου στο Mlada Boleslav.

Advertisement
Advertisement

Με τη Skoda να συμπληρώνει ήδη μια πενταετία στους κόλπους του VW Group, η Octavia αξιοποίησε τα μεγάλα αποθέματα τεχνογνωσίας του ομίλου, χρησιμοποιώντας τις πιο εξελιγμένες τεχνολογίες της τότε εποχής. Μια από αυτές ήταν και η πλατφόρμα PQ34 που χρησιμοποιούσαν τα VW Golf IV και Audi A3, ενώ κοινά ήταν και άλλα εξαρτήματα, όπως τα καθίσματα, οι κινητήρες και τα κιβώτια ταχυτήτων.

Από την άλλη, τόσο το εξωτερικό όσο και το εσωτερικό, σχεδιάστηκαν σχεδόν από το μηδέν. Υπό την καθοδήγηση του Dirk van Braeckel, η ομάδα σχεδιασμού φιλοτέχνησε ένα κομψό αμάξωμα με διαχρονικό προσανατολισμό. Για πρώτη φορά, μάλιστα, στην ιστορία της μάρκας εφαρμόστηκε η τεχνολογίας CAD, έγινε δηλαδή χρήση ηλεκτρονικών υπολογιστών για τη σχεδίαση τρισδιάστατων μοντέλων.

Εκ των ουκ άνευ ήταν και η ασφάλεια, ενεργητική και παθητική. Οι μπροστινοί αερόσακοι πλαισιώθηκαν από πλευρικούς, κάτι που μέχρι τότε εφαρμοζόταν αποκλειστικά σε premium αυτοκίνητα. Ακόμα, η παρουσία του συστήματος αντιμπλοκαρίσματος των τροχών ABS σήμανε την παρθενική ενσωμάτωση της τεχνολογίας σε αυτοκίνητο της μάρκας. Αυτό ήταν στάνταρ στην κορυφαία Octavia SLX 1,8 με τους 125 ίππους και στα υπόλοιπα μοντέλα προσφερόταν ως προαιρετικός εξοπλισμός. Όλα αυτά είχαν ως αποτέλεσμα η Octavia να λάβει τέσσερα αστέρια στις ιδιαίτερα απαιτητικές δοκιμές πρόσκρουσης του Euro-NCAP.

Advertisement

Το καμάρι της πόλης Mlada Boleslav

Την Τρίτη, 3 Σεπτεμβρίου 1996, ξεκινά η ευρεία παραγωγή της Octavia. Τόπος γεννήσεως, η καινούρια γραμμή συναρμολόγησης στο Mlada Bolelsav η οποία κόστισε 11 εκατ. κορόνες Τσεχίας (σχεδόν 434 εκατ. ευρώ). Η συνολική επιφάνεια του χώρου παραγωγής ανερχόταν σε 32.000 τ.μ. – τα γραφεία καταλάμβαναν 2.500 τ.μ., όταν η έκταση των κοινόχρηστων χώρων έφτανε τα 3.000 τ.μ.

Advertisement

Τη σχεδίαση του εντυπωσιακού κτηρίου με τα αναρίθμητα τζάμια ανέλαβε το αρχιτεκτονικό γραφείο HENN στο Μόναχο. Κάθε παραγωγική διαδικασία διαιρείτο σε μικρότερες, υπο-δραστηριότητες, κάτι που επέτρεψε το διαμοιρασμό των ευθυνών και την ολοκλήρωση της παραγωγής χωρίς χρονοτριβές.

Τα πρώτο έτος λειτουργίας του εργοστασίου, η Octavia παρήχθη σε δύο τετρακύλινδρους βενζινοκινητήρες και έναν τούρμπο. Η βασική ήταν με έναν ατμοσφαιρικό 1.600αρη 75 ίππων, ενώ υπήρχε και ένας 1.800αρης 125 ίππων με πέντε βαλβίδες σε κάθε έναν από τους τέσσερις κυλίνδρους. Το «παρών» έδινε και ένας TDI 1,9 λτ. 90 ίππων που… τραβούσε από χαμηλά, χωρίς να «διψά» σε καύσιμο (5,1 λτ./100 χλμ.). Στη συνέχεια η γκάμα κινητήρων επεκτάθηκε, συμπεριλαμβανομένου του 1,8 20V τούρμπο με τα 150 άλογα.

Advertisement

Η πρώτη Skoda Octavia σε station αμάξωμα παρουσιάστηκε τον Σεπτέμβριο του 1997 στην Έκθεση Αυτοκινήτου της Φρανκφούρτης, με τη μαζική παραγωγή της να εκκινεί τον Φεβρουάριο του 1998 και τις πρώτες παραδόσεις να γίνονται τον Μάιο του ίδιου έτους.

Μοιραζόταν το ίδιο μεταξόνιο (2.512 χλστ) με το sedan, αλλά είχε κατά 26 χλστ. μεγαλύτερο μήκος και το πρόσθετο βάρος κυμαινόταν μεταξύ 15 και 30 κιλών. Εκ των βασικών προσόντων της ήταν ο μεγάλος όγκος φόρτωσης που έφτανε τα 548 λτ. και εκτοξευόταν στα 1.512 (με αναδίπλωση των πίσω καθισμάτων), γεγονός που ανέδειξε την Octavia Combi σε συνώνυμο της πρακτικότητας.

Με το πέρασμα των ετών η ζήτηση για τη station wagon Οctavia αυξανόταν με εκθετικούς ρυθμούς, με αποκορύφωμα το 2001, όταν το μερίδιο της Combi αντιστοιχούσε σε 40,5%.

Καθολική αναβάθμιση και στο βάθος “RS”

Το 2000 η Skoda Octavia… υποβλήθηκε σε χειρουργείο, αποκτώντας έναν ολοκληρωμένο και πιο σύγχρονο χαρακτήρα. Το μοντέλο άρχισε να προσφέρεται στα πακέτα εξοπλισμού  Classic, Ambiente, Elegance και Laurin & Klement, την ίδια ώρα που προστέθηκε το σύστημα ασφαλείας ESP.

Μόλις ένα χρόνο αργότερα, οι διοικούντες της τσεχικής εταιρείας, έδωσαν μια νέα, δυναμική διάσταση στην Octavia, λανσάροντας την καυτή έκδοση RS με έναν 1.800αρη τούρμπο των 180 ίππων που της επέτρεπε να ολοκληρώσει το σπριντ 0-100 σε 7,9 δλ.

Εξοπλίστηκε με αεριζόμενα δισκόφρενα, σπορ καθίσματα και τιμόνι, καθώς και πολλά άλλα καλούδια. Παράλληλα, λανσαρίστηκε και μια ειδική χρωματική παλέτα, με τις επιλογές Rally Red, Diamond Metallic Silver, Magic Black και Lemon Yellow, που αναδείκνυαν τον αθλητικό χαρακτήρα του αυτοκινήτου.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Νέα σπορ έκδοση για τη Skoda Octavia
Skoda Octavia RS iV: Γνωριμία… ενός λεπτού (video)
Skoda Octavia G-TEC: Χώροι, τεχνολογία και οικονομία στο maximum