Live Κίνηση
Περισσότερα
ΝΕΑ

Skoda Kamiq G-TEC: Με φυσικό αέριο για οικονομία

Ελλάδα 0:46
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
ΔΗΜΟΦΙΛΗ
ΣΥΡΕΤΕ

Skoda Kamiq G-TEC: Με φυσικό αέριο για οικονομία

ΝΕΑ

Skoda Kamiq G-TEC: Με φυσικό αέριο για οικονομία

ΝΕΑ

Το Skoda Kamiq G-TEC με χρήση φυσικού αερίου καταφέρνει την μοναδική επίδοση των 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα διαδρομής. Το CNG όμως έχει και πολλά ακόμα σημαντικά πλεονεκτήματα να προσφέρει στον σύγχρονο οδηγό.

Advertisement
Advertisement

Η Skoda είναι από τις εταιρίες που πρωταγωνιστούν στην χρήση του φυσικού αερίου και προκρίνουν αυτό το καύσιμο ως μία πολύ σημαντική εναλλακτική επιλογή για όσους χρειάζονται την απολύτως κορυφαία οικονομία στην χρήση αλλά έχουν και οικολογικές ανησυχίες. Το CNG είναι ένα ιδιαίτερα αποτελεσματικό καύσιμο με πολλά πλεονεκτήματα και ενδιαφέρουσες ιδιότητες,, κάτι που αντανακλάται και στην σημαντική επιτυχία που σημειώνουν τα μοντέλα G-TEC της Skoda σε όλες τις αγορές της Ευρώπης αλλά και στην ελληνική.

Ποιά είναι όμως τα χαρακτηριστικά που κάνουν το CNG τόσο ξεχωριστό ως επιλογή για καύσιμο στο αυτοκίνητό σας; Το πιο προφανές και με άμεσο αντίκρισμα στην τσέπη του καταναλωτή είναι η απίστευτη οικονομία που παρέχει κατά την χρήση του οχήματος. Με βάση τις στατιστικές και τις έρευνες είναι έως και 60% οικονομικότερο σε σχέση με έναν κινητήρα βενζίνης ή και έως 40% σε σχέση με έναν κινητήρα diesel. Είναι ακόμα πιο οικονομικό και από αυτοκίνητα που χρησιμοποιούν υγραέριο (LPG). Το κόστος μετακίνησης μπορεί να φθάσει έως και τα 3 ευρώ ανά 100 χιλιόμετρα σε αυτοκίνητα όπως το Kamiq G-TEC, κάτι πραγματικά μοναδικό για οχήματα με κινητήρα εσωτερικής καύσης.

Advertisement
Advertisement

Το δεύτερο εξίσου σημαντικό στοιχείο είναι ότι είναι ένα “καθαρό” καύσιμο, με πολύ μικρότερες εκπομπές ρύπων από τα υπόλοιπα ορυκτά καύσιμα. Για παράδειγμα ένα αυτοκίνητο με CNG εκπέμπει κατά μέσο όρο 25% λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα από ένα βενζινοκίνητο και 15% λιγότερο από ένα diesel. Ιδιαίτερα χαμηλά είναι τα επίπεδα Οξειδίων του Αζώτου (NOx) μειωμένα από 50% έως και 95% αντίστοιχα για βενζινοκινητήρα και πετρελαιοκινητήρα. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι ότι και οι εκπομπές μικροσωματιδίων είναι σε σχεδόν μηδενικά επίπεδα. Χάρη σ’ αυτές τις ιδιαίτερα χαμηλές τιμές εκπομπών ρύπων, τα αυτοκίνητα της Skoda με φυσικό αέριο δεν πληρώνουν τέλη κυκλοφορίας.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Advertisement

Ένα πολύ σημαντικό επιπλέον στοιχείο είναι ότι δεν απαιτεί κάποιες σημαντικές αλλαγές στην υπάρχουσα τεχνολογία των κινητήρων, κάτι που κρατά το κόστος του αυτοκινήτου αρκετά χαμηλά, σε σύγκριση, για παράδειγμα, με ένα ηλεκτροκίνητο το οποίο είναι κατά πολύ πιο ακριβό λόγω της χρήσης των μπαταριών και των ηλεκτροκινητήρων. Σε αυτοκίνητα όπως αυτά της Skoda όπου τα συστήματα παράγονται από το ίδιο το εργοστάσιο και υπάρχει μεγάλη παράδοση και υψηλή τεχνογνωσία, οι κινητήρες είναι εξελιγμένοι και κατασκευάζονται εξ αρχής με στόχο να καίνε και φυσικό αέριο.

Για παράδειγμα το Kamiq G-TEC χρησιμοποιεί τον ίδιο κινητήρα 1.0 TSI που υπάρχει και στις βενζινοκίνητες εκδόσεις, έχει όμως ελαφρώς διαφοροποιημένα κάποια εξαρτήματά του (πιστόνια, βαλβίδες εισαγωγής, νέο τούρμπο) έτσι ώστε να ανταποκρίνεται πιο αποτελεσματικά στις απαιτήσεις της καύσης φυσικού αερίου. Ως αποτέλεσμα όλων των παραπάνω, τα αυτοκίνητα της Skoda με CNG καλύπτονται με όλες τις εργοστασιακές εγγυήσεις ενώ διακρίνονται για την κορυφαία αξιοπιστία τους και την αντοχή τους στον χρόνο.

Advertisement

Μία ακόμα ενδιαφέρουσα ιδιαιτερότητα των μοντέλων G-TEC είναι ότι διαθέτουν και δεξαμενή για βενζίνη, κάτι που αυξάνει σημαντικά την συνολική αυτονομία του οχήματος, με την καύση και των δύο καυσίμων. Τα οχήματα G-TEC μπορούν να λειτουργούν και με τα δύο καύσιμα, με την εναλλαγή ανάμεσα στο ένα και το άλλο να μην γίνεται αντιληπτή από τον οδηγό και χωρίς να αλλάζουν τα χαρακτηριστικά της απόδοσης του κινητήρα. Ενώ σε αυτοκίνητα όπως στο Kamiq G-TEC η αυτονομία ξεπερνά τα 630 χιλιόμετρα με συνδυασμό και των δύο καυσίμων. Η λειτουργία με φυσικό αέριο δεν αλλοιώνει τα χαρακτηριστικά του κινητήρα, διατηρώντας την ίδια απόδοση και κρατώντας στο ίδιο υψηλό επίπεδο και τις επιδόσεις του.

Advertisement

Τέλος, ένα ακόμα στοιχείο που χαρακτηρίζει το CNG είναι ότι πρόκειται για ένα απόλυτα ασφαλές καύσιμο με μηδενικές πιθανότητες ανάφλεξης. Οι ασφαλιστικές δικλίδες που υπάρχουν στην εργοστασιακή εγκατάσταση της Skoda είναι οι περισσότερο πιστοποιημένες σε όλη την αυτοκινητοβιομηχανία ενώ καλύπτεται και από τις μεγάλες εγγυήσεις που παρέχει η εταιρία σε όλα τα αυτοκίνητά της. Παράλληλα το φυσικό αέριο, λόγω της διανομής του μέσω αγωγών, είναι αδύνατο να νοθευτεί, κάτι που εξασφαλίζει την μακροζωία και την απρόσκοπτη λειτουργία του κινητήρα.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

Με βάση όλα όσα αναφέραμε, είναι φανερό ότι το Kamiq G-TEC είναι αυτή την στιγμή η πιο ελκυστική επιλογή για ένα compact SUV το οποίο θα καταναλώνει ελάχιστα, θα διαθέτει κορυφαία τεχνολογία, τους μεγαλύτερους χώρους στην κατηγορία του και μία φιλοσοφία σχεδίασης η οποία ταιριάζει στο δυναμικό lifestyle του σύγχρονου αγοραστή. Ο κινητήρας ΤSI αποδίδει 90 ίππους και 160 Nm ροπής, ενώ για την τροφοδοσία του σε καύσιμο διαθέτει τρεις δεξαμενές των 13,8 κιλών και ένα ρεζερβουάρ των 9 λίτρων βενζίνης. Οι επιδόσεις του είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικές για τα δεδομένα της κατηγορίας, με το 0-100 χλμ/ώρα να γίνεται σε 12,5” και η τελική ταχύτητα να αγγίζει τα 176 χλμ/ώρα.

Το Skoda Kamiq G-TEC είναι ετοιμοπαράδοτο, προσφέρεται σε δύο εκδόσεις, Αmbition και Style, και υποστηρίζεται από το πρόγραμμα Skoda One το οποίο προσφέρει άτοκη χρηματοδότηση για ένα χρόνο, προνομιακό επιτόκιο από 3,5% για ακόμα χαμηλότερη δόση, προκαταβολή από 0% και πληρωμή πρώτης δόσης σε 4 μήνες από την αγορά. Παράλληλα το αυτοκίνητο διατίθεται και για online παραγγελία μέσα από την πολύ εξελιγμένη πλατφόρμα της ελληνικής αντιπροσωπείας, μέσω της οποίας υπάρχει και σημαντικό όφελος στην τελική τιμή του αυτοκινήτου.

Περισσότερες πληροφορίες για το μοντέλο θα βρείτε εδώ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Skoda Kamiq G-TEC: Η απόλυτη λύση για το οικονομικότερο SUV
Skoda Scala G-TEC: O πρωταθλητής της οικονομίας
Skoda Kamiq G-TEC: Πιο οικονομικό δεν γίνεται